Quiz about Photography Lessons Know the Acronyms
Quiz about Photography Lessons Know the Acronyms

Photography Lessons: Know the Acronyms Quiz


A new friend of yours is a photographer, and when he discusses his favorite hobby he throws out some photo jargon you don't understand, and it doesn't help that the phrases are acronyms, too. Can you figure out what he's talking about? Enjoy!

A multiple-choice quiz by zebra101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
zebra101
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,566
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
926
Last 3 plays: Guest 146 (10/10), Guest 86 (2/10), Guest 176 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Your friend is telling you all about his new camera. "This is the best DSLR I've owned," he says. "The quality is great!"

"Really?" you say. "That's cool. Uh, what does DSLR mean again?"

What does he say it is?
Hint

design second light razor
dots shot-level refection
digital single-lens reflex
dynamic shooter low reduction

2. "And the FPS," he continues, "is really great. It's six! Can you imagine?"

"Yeah," you reply, nodding your head. "But, what's that?"

What does FPS stand for?
Hint

f-stops per shot
full photoshoot
focal plane substitutes
frames per second

3. "It has a great LCD screen, too," he adds, showing you the large, blank screen on the back of his camera.

"What does LCD stand for?" you ask.

What does he tell you it means?
Hint

light creating diode
lift camera deluxe
longitudinal chromatic design
liquid crystal display

4. A few weeks later, your friend is talking about a photoshoot he did the day before. He says, "Unfortunately, I realized I had forgotten to switch my WB to incandescent. I had to retake all the pictures! At least they turned out well in the end."

"Wait," you interrupt. "What did you forget to change?"

Which of these settings did he have to fix?
Hint

focus mode
white balance
metering
image size

5. On another occasion your friend informs you that he usually shoots using MF, but will use AF if he's feeling lazy. You ask him what he's talking about, and what does he tell you? Hint

exposure
focus
flash
metering

6. "I can't believe it," he complains. "My SD card is corrupted!"

What does he tell you SD means?
Hint

shoot digitally
secure digital
sensitivity design
silent drive

7. On another occasion, while he's telling you about how he went to photograph a waterfall, he says, "I got everything set-up before realizing I had forgotten my ND filter at home," he says with a sigh. "So, I had to postpone that photoshoot."

"Oh, well there's always next time, I guess," you say sympathetically. "What is an ND filter?"

What does he tell you?
Hint

neutral density
never dusty
noise decreasing
network design

8. One day, he's telling you about his new lens. "I love using such a small f-stop. The DOF is produces is amazing!"

After asking what DOF stands for, he tells you it means which of the following?
Hint

dynamic off-field
design of finder
depth of field
dots over flat

9. While looking through your friend's vacation photos on Facebook, you come across a beautiful landscape shot. All that is in the caption is the acronym "HDR". Wondering, as always, what he means, you leave a comment asking him.

What does he reply with?
Hint

high definition route
high digital reflex
high depth reflection
high dynamic range

10. "A lot of photographers shoot in RAW, but I have no need to, plus the files are too large, so I just shot in JPEG." You open your mouth to ask, but he stops you. "It stands for Joint Photographic Experts Group."

"But," you ask, smiling, "what about RAW?"

Is RAW an acronym?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Your friend is telling you all about his new camera. "This is the best DSLR I've owned," he says. "The quality is great!" "Really?" you say. "That's cool. Uh, what does DSLR mean again?" What does he say it is?

Answer: digital single-lens reflex

A DSLR is a type of higher-end camera, usually with an interchangeable lens. Unlike lower-end cameras, like point-and-shoots, they have better quality and more options. As opposed to older film-using SLR cameras, DSLRs use a digital imaging sensor. There are many different lenses that can but attached to the camera body, such as telephoto or portrait lenses.
2. "And the FPS," he continues, "is really great. It's six! Can you imagine?" "Yeah," you reply, nodding your head. "But, what's that?" What does FPS stand for?

Answer: frames per second

Frames per second is the rate at which pictures can be taken. The more FPS the camera can handle, the more photos that can be taken within a second. Most people don't need a large FPS for everyday photos, but it can be useful in high speed or sports photography.
3. "It has a great LCD screen, too," he adds, showing you the large, blank screen on the back of his camera. "What does LCD stand for?" you ask. What does he tell you it means?

Answer: liquid crystal display

Many things besides cameras use LCD screens, like cellphones, computers, and watches. LCDs use less power than plasma or LED screens.
4. A few weeks later, your friend is talking about a photoshoot he did the day before. He says, "Unfortunately, I realized I had forgotten to switch my WB to incandescent. I had to retake all the pictures! At least they turned out well in the end." "Wait," you interrupt. "What did you forget to change?" Which of these settings did he have to fix?

Answer: white balance

White balance determines how the colors are captured. The different WB settings are based on the lighting, such as incandescent, sunlight, and fluorescent. If a picture is taken with the wrong WB setting, the colors may appear too orange, blue, etc.
5. On another occasion your friend informs you that he usually shoots using MF, but will use AF if he's feeling lazy. You ask him what he's talking about, and what does he tell you?

Answer: focus

MF stands for manual focus and involves the photographer adjusting the focus themselves. AF stands for autofocus, where the camera focuses itself.
6. "I can't believe it," he complains. "My SD card is corrupted!" What does he tell you SD means?

Answer: secure digital

An SD card is a type of memory card that, when used in a camera, stores pictures. They are also used in cellphones, computers, and many other electronics. Sometimes they become corrupted for a variety of reasons and cannot be used anymore.
7. On another occasion, while he's telling you about how he went to photograph a waterfall, he says, "I got everything set-up before realizing I had forgotten my ND filter at home," he says with a sigh. "So, I had to postpone that photoshoot." "Oh, well there's always next time, I guess," you say sympathetically. "What is an ND filter?" What does he tell you?

Answer: neutral density

A neutral density filter lowers the brightness of a picture and allows a slower shutter speed to be used, even during the day. It is commonly used to take pictures of moving water to give it a silk, flowing appearance.
8. One day, he's telling you about his new lens. "I love using such a small f-stop. The DOF is produces is amazing!" After asking what DOF stands for, he tells you it means which of the following?

Answer: depth of field

Depth of field is a measure of what is in focus in a picture. The aperture determines how wide or narrow the DOF is. For example, a larger aperture, like f/1.8, will yield a shallower DOF than a smaller one, like f/22.
9. While looking through your friend's vacation photos on Facebook, you come across a beautiful landscape shot. All that is in the caption is the acronym "HDR". Wondering, as always, what he means, you leave a comment asking him. What does he reply with?

Answer: high dynamic range

High dynamic range is an editing technique that adds contrast to an image. It involves compiling multiple images together in post-processing. It is commonly used in landscape and architecture photography.
10. "A lot of photographers shoot in RAW, but I have no need to, plus the files are too large, so I just shot in JPEG." You open your mouth to ask, but he stops you. "It stands for Joint Photographic Experts Group." "But," you ask, smiling, "what about RAW?" Is RAW an acronym?

Answer: No

RAW is not an acronym. It is just commonly capitalized when written. Like JPEG, it is a type of digital file, but it is much larger and allows the photographer to edit the pictures more in post-processing.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 146: 10/10
Feb 03 2023 : Guest 86: 2/10
Jan 26 2023 : Guest 176: 9/10
Jan 13 2023 : stephedm: 6/10
Jan 12 2023 : konway: 10/10
Jan 04 2023 : Brudge: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 45: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 157: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 47: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Photography Lessons:

A list of quizzes about different photography topics.

  1. Photography Lessons: Know the Acronyms Easier
  2. Photography Lessons: Find the Mistake Average
  3. Photography Lessons: The Equipment Average
  4. Photography Lessons: How to Photograph Smoke Average
  5. Photography Lessons: How to Light Paint Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us