Quiz about Rock Climbing Basics
Quiz about Rock Climbing Basics

Rock Climbing Basics Trivia Quiz


You have decided to try out the sport of rock climbing. Prepare for your first climbing adventure.

A multiple-choice quiz by Pythagoras6. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Outdoor Activities
  8. »
  9. Mountain/Rock Climbing

Author
Pythagoras6
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
232,197
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
501
Last 3 plays: Guest 50 (7/10), Guest 197 (10/10), Guest 205 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. You have arrived at the climbing gym. Many people are enjoying themselves on a wide variety of colourful climbs. You proceed to the counter. You've never climbed before. What is the first thing that you have to do? Hint

Sign a release of responsibility
Buy equipment
Undergo a belay test
Pass a fitness test

2. The cashier at the climbing gym asks you if you will be renting any equipment. As it is your first climbing experience, you don't own any. What is the one piece of equipment that is absolutely necessary? Hint

Shoes
Harness
Chalk Bag
Rope

3. Because you don't want to fall and hurt yourself when rock climbing indoors, you opt for the beginner lesson. Especially as it covers the equipment rental and your day of climbing. What is the absolute first thing that you are taught during the lesson? Hint

Using an ice pick
Tying into the rope
Putting on the Harness
Clipping/Unclipping

4. The rock climbing instructor teaches you a knot. This knot is named for its shape and is the only knot that you are allowed to use to tie into a climbing route. What is this super safe knot called? Hint

Carrik Bend
Prussik
Double Figure 8
Bowline

5. The rock climbing instructor shows you an object called a gri gri. The gri gri comes equipped with a brake system. How does the brake engage on this device? Hint

Wrapping the rope around itself
Slowly loading the rope
Quick loading of the rope
Pushing the handle down

6. Your friend is climbing their first indoor rock wall. You are down at the bottom with the instructor. What one thing do you never do with the rope running through the gri gri? Hint

Wrap it around your hand
Tie a knot in it
Let go of it
Step on it

7. Now it's your turn to climb the rock wall. Before you head up the wall, your partner performs a safety check. What is not part of the safety check? Hint

Harness on correctly
Chalk bag attached correctly
Rope tied correctly
Belay device working correctly

8. You're on your first rock climb, but it is tough. Your arms are getting exhausted. What are you doing wrong? Hint

Climbing too fast
Pushing with your legs
Pulling with your arms
Not using enough chalk

9. You finally make it to the top of the rock climbing wall. Time to come down. What is not part of preparing to be let down? Hint

Let go of the wall
Slowly lower yourself to tighten the rope
Sit back in your harness
Advise your belayer that you are ready

10. Congratulations, you've finished your first indoor rock climb. You untie the rope and prepare to tackle the next route. How should the rope be left? Hint

Completely untied and dangling next to the wall
Hanging away from the wall with a double figure 8
Dangling with a double figure 8 in it
Hanging away from the wall with a single figure 8


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You have arrived at the climbing gym. Many people are enjoying themselves on a wide variety of colourful climbs. You proceed to the counter. You've never climbed before. What is the first thing that you have to do?

Answer: Sign a release of responsibility

Signing a release of responsibility is an essential part of being allowed to climb. No climbing gym will let you near the walls without it. A belay test will be required on subsequent visits.
2. The cashier at the climbing gym asks you if you will be renting any equipment. As it is your first climbing experience, you don't own any. What is the one piece of equipment that is absolutely necessary?

Answer: Harness

Without a harness you can cause yourself serious injury. Everything else is optional. Running shoes are fine, chalk is for difficult holds, and rope is going to be at the beginner walls already.
3. Because you don't want to fall and hurt yourself when rock climbing indoors, you opt for the beginner lesson. Especially as it covers the equipment rental and your day of climbing. What is the absolute first thing that you are taught during the lesson?

Answer: Putting on the Harness

One of the main factors leading to injury in climbing is not putting the harness on properly. It is taught first because it is the most important thing. A bad knot may hold you, but a poorly worn harness will likely get you killed.
4. The rock climbing instructor teaches you a knot. This knot is named for its shape and is the only knot that you are allowed to use to tie into a climbing route. What is this super safe knot called?

Answer: Double Figure 8

The Double Figure 8 knot applies pressure evenly throughout. When tied properly, this knot cannot slip through. The prussik is a knot also used in climbing, but it is used for ascending.
(this is also known as a Figure 8 follow through with a Trace)
5. The rock climbing instructor shows you an object called a gri gri. The gri gri comes equipped with a brake system. How does the brake engage on this device?

Answer: Quick loading of the rope

Slow loading of the rope will prevent the brake from engaging, resulting in a fall. Pushing the handle down releases the brake. Only a sharp tug on the rope will lock the brake.
6. Your friend is climbing their first indoor rock wall. You are down at the bottom with the instructor. What one thing do you never do with the rope running through the gri gri?

Answer: Let go of it

Although the gri gri will normally stop somebody from falling, sometimes a person will fall slowly at first, and the gri gri will not lock. This requires that you stop the rope to force it to engage. You can only do this quickly if you have your hands on the rope.
7. Now it's your turn to climb the rock wall. Before you head up the wall, your partner performs a safety check. What is not part of the safety check?

Answer: Chalk bag attached correctly

Chalk is a tool that is useful for climbing, but not having it is not a safety concern. Many people climb without it. Your harness, rope, and belay device are what will keep you safe while you're up on the wall.
8. You're on your first rock climb, but it is tough. Your arms are getting exhausted. What are you doing wrong?

Answer: Pulling with your arms

The biggest mistake that new climbers make is to rely on their arms far too much. Your arms are there to hold you in place on the wall to balance you. Your legs are much bigger than your arms are. Remember to use those leg muscles and you'll be able to climb longer.
9. You finally make it to the top of the rock climbing wall. Time to come down. What is not part of preparing to be let down?

Answer: Slowly lower yourself to tighten the rope

Remember that if you slowly tighten the rope, the brake on the belay device won't engage properly, and you might fall. Trust your equipment and just let go. Sitting back and bracing your feet against the wall will keep you in a safe position, so that you don't bump your head against the wall as you come down.
10. Congratulations, you've finished your first indoor rock climb. You untie the rope and prepare to tackle the next route. How should the rope be left?

Answer: Hanging away from the wall with a single figure 8

The next person to climb will need to be able to tie in. This means leaving the rope in a single figure 8 so that the next climber can follow the knot the same way you did. Tying the rope back from the wall keeps the wall clear of extra ropes, making it safer for everyone.

Congratulations on your first successful climb.
Source: Author Pythagoras6

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 50: 7/10
Nov 30 2022 : Guest 197: 10/10
Nov 24 2022 : Guest 205: 2/10
Oct 31 2022 : Guest 99: 1/10
Oct 31 2022 : Guest 99: 0/10
Oct 29 2022 : Guest 72: 7/10
Oct 27 2022 : Guest 72: 6/10
Oct 26 2022 : Guest 70: 8/10
Oct 22 2022 : Guest 121: 7/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us