FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tasty Tempting Toblerone
Quiz about Tasty Tempting Toblerone

Tasty, Tempting, Toblerone! Trivia Quiz


Toblerone is one of the most famous chocolate companies in the world. Take this quiz and find out some interesting facts regarding this scrumptious treat.

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Confectionery, Chocolates & Candy
  8. »
  9. Chocolate

Author
Trufflesss
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,426
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
403
- -
Question 1 of 10
1. Where does the word "Toblerone" come from? Hint


Question 2 of 10
2. Toblerone comes in a distinctive shape. What shape is it? Hint


Question 3 of 10
3. There is something hidden in the mountain logo of the Toblerone bar. What is it? Hint


Question 4 of 10
4. What is the Toblerone Line? Hint


Question 5 of 10
5. What was the Toblerone Affair? Hint


Question 6 of 10
6. When was the Toblerone bar first patented? Hint


Question 7 of 10
7. What is the correct (official) pronunciation of Toblerone? Hint


Question 8 of 10
8. What was the original logo on the packaging of the Toblerone bar? Hint


Question 9 of 10
9. Which company acquired Toblerone in 1990? Hint


Question 10 of 10
10. Some Toblerone bars have a letter K stamped on the box. What does that mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does the word "Toblerone" come from?

Answer: the name of the creator and the Italian word for "nougat"

The word "Toblerone" comes from the last name of its creator, Theodore Tobler, and the Italian word for "nougat", torrone. Tobler created the confection together with his cousin, Emil Baumann. It includes milk chocolate, honey, almonds, and nougat.
2. Toblerone comes in a distinctive shape. What shape is it?

Answer: triangular prism

There are two theories as to the triangular shape of the Toblerone bar. The first is that Theodor Tobler got the idea from the human pyramid that the exotic dancers from the Folies Bergeres made at the end of their shows. The other is that the bar takes its shape from the Matterhorn.
3. There is something hidden in the mountain logo of the Toblerone bar. What is it?

Answer: a bear

Why is there a bear in the logo? The bear is the heraldic animal of the city of Berne, Switzerland and that is where the Toblerone company began.
4. What is the Toblerone Line?

Answer: a line of defensive blocks in Switzerland

The Toblerone Line was built as a defense during WWII in Switzerland. This line consists of 10 kilometres of nearly 3000 9-ton triangular concrete blocks, that were put in place to prevent German Tank invasions. The blocks were too big for the tanks to go over and too close together for them to go in between. The blocks are similar in shape to Toblerone bars, and are so named.

Now the line has been left to nature and there is a hiking trail along the route.
5. What was the Toblerone Affair?

Answer: a politican bought Toblerone bars using public funds

In 1995, it came to light that a Swedish politician had bought several trivial items with her Riksdag (government) credit card. Amongst them were some Toblerone chocolate bars. As she did not pay the money back, a scandal ensued known as the Toblerone Affair. This led to her having to resign her position.
6. When was the Toblerone bar first patented?

Answer: 1909

Tobler was concerned that the idea for the unique shape of the Toblerone would be stolen, so he applied for a patent for the manufacturing process in 1909 in Bern, Switzerland at the Federal Institute for Intellectual Property. The Toblerone became the first chocolate product ever to become patented.
7. What is the correct (official) pronunciation of Toblerone?

Answer: tob-ler-own-ay

The pronunciation varies from place to place. Toblerone is a portmanteau of Tobler (the name of the founder) and "torrone", the Italian word for "nougat".
If you phone the company, they pronounce Toblerone with four syllables, so that should be considered official. In the west, however, people pronounce it with three syllables, the only confusion seems to be whether it has a long or short "O".
8. What was the original logo on the packaging of the Toblerone bar?

Answer: an eagle

The eagle carried two flags in its talons, one of Switzerland and the other of the city of Bern. Now the logo consists of a mountain with a hidden bear.
9. Which company acquired Toblerone in 1990?

Answer: Kraft

Yes, Kraft! The Tobler company remained independent until 1970 when it merged with another company and became known as Interfood. Another merger occurred in 1982, and again in 1990. It was at this point that Toblerone became owned by Kraft.
10. Some Toblerone bars have a letter K stamped on the box. What does that mean?

Answer: kosher

It is the symbol for Kosher, and it signifies that the bar is pure, having been prepared under Jewish dietary law.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us