FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Are You Being Logical or Emotional
Quiz about Are You Being Logical or Emotional

Are You Being Logical or Emotional? Quiz


This quiz will cover two of the main triggers for your behavior: logic and emotion and is based on theories by Wayne Dyer, Don Miguel Ruiz, and Elizabeth Claire Prophet.

A multiple-choice quiz by superferd. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Social Sciences

Author
superferd
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,859
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
12589
Last 3 plays: Guest 104 (7/10), Guest 76 (8/10), Guest 66 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. If you are physically ill, a medical doctor can locate the physical manifestation of your problem and treat it with antibiotics or some other kind of medicine. If you are emotionally ill, psychiatrists can now prescribe medicine, depending upon what label they assign to you. What kind of energy makes up emotions? Hint


Question 2 of 10
2. If you use strict logic, you can stop emotions from occurring.


Question 3 of 10
3. Empathy is a purely emotional state.


Question 4 of 10
4. A book titled "Logical Emotion" would be widely considered which of the following terms? Hint


Question 5 of 10
5. Fill in this analogy: Emotions are to the mind as logic is to the _________? Hint


Question 6 of 10
6. Beliefs emerge from the memory of certain events, and emotions are created around these memories. Then, people logically convince themselves that the same thing will happen each time. What is the best, most complete recommendation to change one's beliefs? Hint


Question 7 of 10
7. On "Star Trek: The Original Series", Spock stated that Vulcans used what?

Answer: (One Word: Five Letters Beginning With a "L")
Question 8 of 10
8. The study of one's thinking patterns is often referred to as cognitive. Which of these sciences is logical and emotional thinking attached to? Hint


Question 9 of 10
9. When people "fall in love", are they being logical?


Question 10 of 10
10. Which of these is the definition of "knowledge applied"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Guest 104: 7/10
Apr 13 2024 : Guest 76: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 66: 10/10
Apr 09 2024 : Guest 74: 2/10
Apr 05 2024 : Carl41: 6/10
Mar 30 2024 : Laliaaaa: 4/10
Mar 24 2024 : S4a4m4: 8/10
Mar 19 2024 : Nala2: 9/10
Mar 15 2024 : Guest 70: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you are physically ill, a medical doctor can locate the physical manifestation of your problem and treat it with antibiotics or some other kind of medicine. If you are emotionally ill, psychiatrists can now prescribe medicine, depending upon what label they assign to you. What kind of energy makes up emotions?

Answer: Ethereal

Ethereal energy exists but is not something that is physically visible to the human eye. There is nothing tangible about ethereal energy. For example, if you looked at an X-Ray of your skull, you could see your brain but you could not see your mind. Both the mind and emotions consist of ethereal energy and although our eyes cannot see them, we know they exist just as you "know" when you are experiencing an emotion. You cannot walk up to someone and ask him or her to provide you with a nice, warm bowl of jealousy.

However, you inherently know when someone is jealous.
2. If you use strict logic, you can stop emotions from occurring.

Answer: False

Emotions are mental states that arise subjectively rather than through conscious effort. You may be the most logical person in the world and may still not be able to control your behavior the way that you would like. Getting a handle on where your emotions are coming from is important in determining how you feel.
3. Empathy is a purely emotional state.

Answer: False

To be empathetic...one has to put themselves in the "shoes of another". If anything, one has to detach from their emotions to be able to see where another point of view is coming from. It does require caring, but is different from sympathy. To be sympathetic, means to feel pity or sorrow for someone rather than empathetic, where you can feel what they feel. Empathy requires more of a feel that one is being morally wronged and this brings logic into it as well.
4. A book titled "Logical Emotion" would be widely considered which of the following terms?

Answer: Oxymoron

An oxymoron is a figure in which an epithet of a contrary signification is added to a word; e.g. cruel kindness; laborious idleness. Since logic and emotion are usually opposite in their manifestations in one's behavior, it is like a book about "Jumbo Shrimp".
5. Fill in this analogy: Emotions are to the mind as logic is to the _________?

Answer: Brain

Your brain can be analyzed and can be broken down into which lobes process which data. Your emotions and mind are ethereal, once again, and cannot be measured in this way.
6. Beliefs emerge from the memory of certain events, and emotions are created around these memories. Then, people logically convince themselves that the same thing will happen each time. What is the best, most complete recommendation to change one's beliefs?

Answer: Change your awareness about that belief.

This can be achieved by through reflection aimed at reevaluating the strength of the belief and/or by gathering new evidence. There is more about it here: http://homepage.mac.com/billtomlinson/LOE3.html
7. On "Star Trek: The Original Series", Spock stated that Vulcans used what?

Answer: Logic

Vulcans supposedly only used logic when making their decisions and did not allow emotions to interrupt their thinking. Spock was half-human so he had conflicting emotional thoughts that he tried to subdue.
8. The study of one's thinking patterns is often referred to as cognitive. Which of these sciences is logical and emotional thinking attached to?

Answer: Cognitive Psychology

Cognitive Psychology focuses on the "thinking state". It combines elements of both logic and emotion. Any of the above sciences may have an impact on how you think as well, no matter how unlikely. Humans can discover a lot with science but cannot answer every question.
9. When people "fall in love", are they being logical?

Answer: No

When people "fall in love" they form an attachment that is based upon emotions and does not follow any particular logical pattern. Many times people are with other people that their friends think is "wrong for them" or that can even be abusive. However, pent up memories and emotions that are not dealt with properly can manifest themselves in very illogical behaviors.
10. Which of these is the definition of "knowledge applied"?

Answer: Wisdom

People can accumulate as much knowledge as they possibly can but until they apply that knowledge, it does not become wisdom. When someone gives "wise advice", they are applying their knowledge of the situation. It is different than just knowing how to do something.
Source: Author superferd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us