FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classic International Relations
Quiz about Classic International Relations

Classic International Relations Quiz


International Relations has a long history and this quiz is about some of the major events, people, and ideas.

A multiple-choice quiz by mcdede. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Social Sciences

Author
mcdede
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
197,543
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2948
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), parrotman2006 (9/10), Guest 188 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who wrote the famous article "The Sources of Soviet Conduct?" Hint


Question 2 of 10
2. Who is considered the father of international law? Hint


Question 3 of 10
3. Who was considered one of the first international realists and wrote, in 1532, advice to princes on how to be feared rather than loved? Hint


Question 4 of 10
4. Who is the author of this well known phrase, "And the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short." Hint


Question 5 of 10
5. Who is considered the father of the Realist school in international relations? Hint


Question 6 of 10
6. Who connected Imperialism with Capitalism? Hint


Question 7 of 10
7. What war did Thucydides chronicle? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these is an example of the security dilemma? Hint


Question 9 of 10
9. Who is famous for stating that War is nothing but a continuation of politics? Hint


Question 10 of 10
10. What book about international relations is also used as a guide in the realm of business? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : PurpleComet: 7/10
May 19 2024 : parrotman2006: 9/10
May 14 2024 : Guest 188: 6/10
Apr 20 2024 : Guest 71: 9/10
Apr 15 2024 : colbymanram: 5/10
Apr 04 2024 : Guest 109: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who wrote the famous article "The Sources of Soviet Conduct?"

Answer: George Kennan

Kennan wrote the famous article signed X. He looked at the history of Russia and applied it to the tenets of Lenin. Kennan advocated "patient but firm and vigilant containment."
2. Who is considered the father of international law?

Answer: Hugo Grotius

Grotius, focusing on natural law, believed there was a law of war as well as a law of peace.
3. Who was considered one of the first international realists and wrote, in 1532, advice to princes on how to be feared rather than loved?

Answer: Niccolo Machiavelli

Machiavelli wrote "The Prince" which emphasizes force, warfare and that results are infinitely more important than methods.
4. Who is the author of this well known phrase, "And the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short."

Answer: Thomas Hobbes

Hobbes really lays it out there. He is arguing that without rules and government the result is chaos.
5. Who is considered the father of the Realist school in international relations?

Answer: Hans Morgenthau

He believed that lust for power was reflected in human nature. The realpolitik of Kissinger was largely reflected in Morgenthau's theories.
6. Who connected Imperialism with Capitalism?

Answer: V.I. Lenin

He thought Imperialism happened at advanced stages of Capitalism when the home market had been saturated. He underestimated the power of advertising and upgrading. Eight-tracks anyone?
7. What war did Thucydides chronicle?

Answer: Peloponnesian War

The two most powerful states in the Peloponnesian War were the Spartans and the Athenians. In one passage the Athenians are negotiating with the neutral Melians. The Athenian representatives state that it is the law of nature to rule wherever one can.

The Melians believe this is unjust and so they refuse to negotiate. The Athenians killed all the men of military age and sold all the women and children as slaves.
8. Which of these is an example of the security dilemma?

Answer: building nuclear weapons that make others insecure so they build their own

If a country builds nuclear weapons for self defense and other countries build their own out of fear, the former country may end up with more uncertainty and anxiety than before they built nuclear weapons. Got it?
9. Who is famous for stating that War is nothing but a continuation of politics?

Answer: Carl Von Clausewitz

Clausewitz felt that War should not be fought solely on the basis of military judgement. He felt that soldiers could give purely military opinions and that War is being fought for policy objectives.
10. What book about international relations is also used as a guide in the realm of business?

Answer: The Art of War

This book has advice such as "those skilled in war subdue the enemy's army without a battle" and "attack plans at their inception."
Source: Author mcdede

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us