Quiz about Can You Spot the Fallacy
Quiz about Can You Spot the Fallacy

Can You Spot the Fallacy? Trivia Quiz


A quiz about logical fallacies of reasoning that people use in arguments.

A multiple-choice quiz by flamingo6684. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Philosophy

Author
flamingo6684
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,476
Updated
Feb 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5860
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 209 (7/10), Guest 207 (10/10), Guest 107 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Anthony and Marie have a heated argument. During their fight, Anthony tells Marie that he hates her and wished that she would get hit by a bus. Later that evening, Anthony receives a call from a friend who tells him that Marie is in the hospital because she was struck by a bus. Anthony immediately blames himself and reasons that if he hadn't made that comment during their fight, Marie would not have been hit. What logical fallacy has Anthony committed? Hint

Red herring
Slippery slope
Post hoc ergo propter hoc
Ad hominem

2. Louise is running for class president. In her campaign speech she says, "My opponent does not deserve to win. She is a smoker and she cheated on her boyfriend last year." What fallacy has Louise committed? Hint

Appeal to authority
Ad hominem
Straw man
Red herring

3. Consider the following conversation:

Bill: I think capital punishment is wrong.
Adam: No it isn't. If it was wrong, it wouldn't be legal.

Of which fallacy is this an example?
Hint

Begging the question
Ad hominem
Special pleading
Two wrongs make a right

4. Sarah wakes up one morning to find that she has just slept through her anatomy test. She emails her teacher and asks if she can make up the test. Sarah states that she deserves to take it at a later time because she didn't sleep well because her boyfriend just broke up with her, her dog is sick and she stained her favorite dress. What fallacy is this? Hint

Sunk cost
Appeal to ignorance
Special pleading
Begging the question

5. Ricky is watching television when he sees a commercial for foot cream. The commercial announcer says, "This is the best foot cream on the market because no other foot cream makers have been able to prove otherwise!" What fallacy has the announcer committed? Hint

Equivocation
Appeal to ignorance
Straw man
Hasty generalization

6. Maria has been working at her current job for more than 30 years at the same wage. She desperately wants a raise so she approaches her boss to ask for one. She says, "You are one of the kindest people I know. You are smart and good-looking and I really love your shoes." What type of fallacy is this? Hint

Appeal to flattery
Special pleading
Wishful thinking
Cherry picking

7. Jeff's mom is concerned when she finds out that he skipped class one day. She tells him that she is concerned that since he skipped one class, he will start skipping more frequently. Then he will drop out altogether, never graduate or get into college, and end up unemployed and living at home for the rest of his life. What type of fallacy has Jeff's mom committed? Hint

Slippery slope
Poisoning the well
Overwhelming exception
Hasty generalization

8. Consider the following exchange:

Debbie: I think capital punishment is a necessary component of our justice system and should remain legal.
Dylan: So you are saying that murder should be legal and it is okay for us to go around killing people just because we think they deserve it? That isn't right.

Of what fallacy is Dylan guilty?
Hint

Straw man
Hasty generalization
Appeal to ignorance
Red herring

9. Dana is trying to raise money for her university's library. In her address to the board of trustees, she says, "We must raise tuition to cover the cost of new books. Otherwise the library will be forced to close."

Of what fallacy is this an example?
Hint

Slippery slope
Appeal to authority
Special pleading
Either-or/false dilemma

10. Jeff is preparing to create a commercial for a new energy drink. He visits a local high school and surveys students in an English class about their beverage preferences. The majority of the class says they prefer grape flavored drinks, so Jeff tells his superiors that grape is the flavor favored most by high school students. What error in reasoning has Jeff made? Hint

Post hoc ergo propter hoc
Hasty generalization
Wrong direction
Reification


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Anthony and Marie have a heated argument. During their fight, Anthony tells Marie that he hates her and wished that she would get hit by a bus. Later that evening, Anthony receives a call from a friend who tells him that Marie is in the hospital because she was struck by a bus. Anthony immediately blames himself and reasons that if he hadn't made that comment during their fight, Marie would not have been hit. What logical fallacy has Anthony committed?

Answer: Post hoc ergo propter hoc

Post hoc ergo propter hoc is Latin for, "After this, therefore because of this." This fallacy assumes that just because one event occurred before another, that the first caused the second. In Anthony's case, he assumes that because Marie was hit by a bus after he told her he wished she would be, that caused her accident.
2. Louise is running for class president. In her campaign speech she says, "My opponent does not deserve to win. She is a smoker and she cheated on her boyfriend last year." What fallacy has Louise committed?

Answer: Ad hominem

Ad hominem means "To the man" in Latin. People who use this fallacy attack a person directly rather than actually refuting the person's arguments. Louise's opponent's infidelity and smoking habit have no bearing on her ability to be class president.
3. Consider the following conversation: Bill: I think capital punishment is wrong. Adam: No it isn't. If it was wrong, it wouldn't be legal. Of which fallacy is this an example?

Answer: Begging the question

Begging the question, a type of circular reasoning, is a common fallacy. In this fallacy, the proposition itself assumes that the conclusion is true. Adam has just talked himself in a circle.
4. Sarah wakes up one morning to find that she has just slept through her anatomy test. She emails her teacher and asks if she can make up the test. Sarah states that she deserves to take it at a later time because she didn't sleep well because her boyfriend just broke up with her, her dog is sick and she stained her favorite dress. What fallacy is this?

Answer: Special pleading

Special pleading is the fallacy in which a person asks for special treatment based on what he or she thinks are special circumstances. Sarah assumes that her case warrants a postponement of her test, but there may be no real justification for special treatment. The teacher needs to decide whether this is in fact special pleading, or a situation involving special circumstances.
5. Ricky is watching television when he sees a commercial for foot cream. The commercial announcer says, "This is the best foot cream on the market because no other foot cream makers have been able to prove otherwise!" What fallacy has the announcer committed?

Answer: Appeal to ignorance

Appeal to ignorance assumes that a conclusion is true simply because it cannot be disproved. Though there may be no research to show that there are better foot creams, it by no means proves that that particular brand is any good.
6. Maria has been working at her current job for more than 30 years at the same wage. She desperately wants a raise so she approaches her boss to ask for one. She says, "You are one of the kindest people I know. You are smart and good-looking and I really love your shoes." What type of fallacy is this?

Answer: Appeal to flattery

This is an emotional appeal known as appeal to flattery. Maria is merely kissing up to her boss, rather than explaining the reasons why she deserves a raise.
7. Jeff's mom is concerned when she finds out that he skipped class one day. She tells him that she is concerned that since he skipped one class, he will start skipping more frequently. Then he will drop out altogether, never graduate or get into college, and end up unemployed and living at home for the rest of his life. What type of fallacy has Jeff's mom committed?

Answer: Slippery slope

Slippery slope assumes that one minor event is going to lead to another event and then another, which will eventually lead to some sort of catastrophe. People who use this fallacy are generally imagining the worst case scenario, even though that scenario will not necessarily happen.
8. Consider the following exchange: Debbie: I think capital punishment is a necessary component of our justice system and should remain legal. Dylan: So you are saying that murder should be legal and it is okay for us to go around killing people just because we think they deserve it? That isn't right. Of what fallacy is Dylan guilty?

Answer: Straw man

Straw man is a fallacy whereby a person builds up an exaggerated "straw man" version of the original argument and then attacks that version. Dylan has an easier time arguing against the idea that Debbie endorses murder than he would attacking her original argument.
9. Dana is trying to raise money for her university's library. In her address to the board of trustees, she says, "We must raise tuition to cover the cost of new books. Otherwise the library will be forced to close." Of what fallacy is this an example?

Answer: Either-or/false dilemma

The either-or fallacy, also known as the false dilemma, forces people to choose between two alternatives when there may be other options available. Clearly there are more ways for a university to earn money than by raising tuition, but Dana wants a tuition increase, so she makes it sound like that is the only option.
10. Jeff is preparing to create a commercial for a new energy drink. He visits a local high school and surveys students in an English class about their beverage preferences. The majority of the class says they prefer grape flavored drinks, so Jeff tells his superiors that grape is the flavor favored most by high school students. What error in reasoning has Jeff made?

Answer: Hasty generalization

A hasty generalization is when someone assumes that is what is true for a few people is true for all people. Just because one class likes grape drinks, it does not mean that all high school students will.
Source: Author flamingo6684

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 209: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 207: 10/10
Dec 09 2022 : Guest 107: 9/10
Dec 09 2022 : Guest 38: 9/10
Dec 09 2022 : Guest 216: 6/10
Dec 09 2022 : Guest 66: 10/10
Dec 09 2022 : Guest 102: 4/10
Dec 08 2022 : Guest 24: 9/10
Dec 08 2022 : Guest 99: 8/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us