FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Collective Nouns
Quiz about Collective Nouns

10 Question Humanities Quiz: Collective Nouns | Language Use


In this quiz you are asked for the correct collective noun for certain specific groups.E.g. do bees live in colonies, swarms, clutches or in flocks? Multiple choice in all cases.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Language Use
  8. »
  9. Collective Nouns

Author
flem-ish
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
65,473
Updated
May 29 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4433
Last 3 plays: Guest 149 (9/10), Chavs (10/10), Mikeytrout44 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the correct collective term for grapes still on the vine? Hint


Question 2 of 10
2. Which word expresses best the idea of an integrated number of rooms in a hotel? Hint


Question 3 of 10
3. What expresses best the idea of a 'mixture of tunes put together to form a longer piece of music'? Hint


Question 4 of 10
4. What do herring live in? Hint


Question 5 of 10
5. A number of banknotes pressed tightly together is called what? Hint


Question 6 of 10
6. What do sheep form? Hint


Question 7 of 10
7. What do robbers organize themselves in? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these do not come in litters? Hint


Question 9 of 10
9. What can be frequently found in teams as well as in panels? Hint


Question 10 of 10
10. What is the correct 'collective term' that applies to all of these: a. cards b. wolves c. lies?

Answer: (Fill in the blank in : a ____ of. Answer consists of 4 letters.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 13 2024 : Guest 149: 9/10
Feb 10 2024 : Chavs: 10/10
Feb 06 2024 : Mikeytrout44: 9/10
Jan 31 2024 : biscutie3773: 8/10
Jan 25 2024 : Guest 62: 9/10
Jan 20 2024 : kathypovey: 9/10
Jan 19 2024 : Guest 49: 1/10
Jan 12 2024 : Guest 69: 6/10
Jan 09 2024 : Guest 102: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the correct collective term for grapes still on the vine?

Answer: a cluster of

Tuft would be suitable for grass. A bunch of grapes is what you buy in the shop. A bunch is already detached from the vine. A bevy...is a large group of people esp. women or girls. Just go and see 'Moulin Rouge': bevies of pretty girls.
2. Which word expresses best the idea of an integrated number of rooms in a hotel?

Answer: a suite

3. What expresses best the idea of a 'mixture of tunes put together to form a longer piece of music'?

Answer: a medley

You could speak of a set of teacups, tools etc. A batch of French loaves. An assortment of Belgian chocolates or English toffees.
4. What do herring live in?

Answer: shoals

States may form a confederation. Nuns and regular clerics may belong to a congregation. Bees constitute swarms. Fish live in shoals. 'The shoals of herring' is an Irish folksong. Occasionally the word school is to be preferred e.g. for whales and dolphins.
5. A number of banknotes pressed tightly together is called what?

Answer: a wad

Wheat can be arranged in sheaves. Books, magazines that are lying about will be called a heap. When they can be carried, we call them a pile.
6. What do sheep form?

Answer: flocks

Hordes of barbarians invaded Europe in the early middle-ages. Cows live in herds. Herds originally applied to sheep as well. The word herd in shepherd has a different meaning. As in German Schaf-hirt it refers to the person who takes care of the flock or "herd".
7. What do robbers organize themselves in?

Answer: gangs

They may meet in nightclubs, but what they form will either be a gang or a syndicate, not a trade-union. For one reason or other one tends to speak of police-teams rather than teams of criminals.Teams normally work together in order to achieve something positive. And of course there are still the teams of oxen, huskies to be taken into account.
8. Which of these do not come in litters?

Answer: chickens

As we all know hens are oviparous, not viviparous.
9. What can be frequently found in teams as well as in panels?

Answer: experts

None of the other options is usually asked to sit in a panel, although they may be in a team.
10. What is the correct 'collective term' that applies to all of these: a. cards b. wolves c. lies?

Answer: pack

Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us