Quiz about What Did They Really Mean
Quiz about What Did They Really Mean

What Did They Really Mean? Trivia Quiz


The word "malapropism" comes from Mrs Malaprop, a character created by the playwright Richard Sheridan. She often used fancy words that were just plain wrong. I'll give you some famous malapropisms and you guess the correct term.

A multiple-choice quiz by Catamount. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Language Use

Author
Catamount
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,986
Updated
Jan 18 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
19828
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 110 (0/10), Possum1 (10/10), ren33 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "He is the very pineapple of politeness!" Which is the correct term? Hint

Pinafore
Pygmalion
Pigmy
Pinnacle

2. Wes Westrum said about a close baseball game: "Well, that was a cliff-dweller." Which word should he have used? Hint

Cliff-diver
Clip-cutter
Cliff-hanger
Cave-dweller

3. "This is unparalysed in the state's history." What is the correct word? Hint

unparalleled
unpopular
unprepared
unpleasant

4. "Listen to the blabbing brook." What word should Norm Crosby have used? Hint

Bubbling
Bobbling
Blubbing
Babbling

5. Mike Smith, baseball pitcher, said about his new coat: "It got lots of installation in it." Should he have said "insulation" or "insolation"?

Answer: (One word - insulation or insolation)
6. Mike Smith also asked for a salad with "lots of neutrons". What did he really want? Hint

Futons
Zileutons
Teutons
Croutons

7. Who is credited with this famous malapropism? "We cannot let terrorists and rogue nations hold this nation hostile or hold our allies hostile."
Hint

George W. Bush
Bill Clinton
Tony Blair
John Howard

8. This is an anonymous example of charting in a nursing home: "Mrs. X is exhibiting bazaar behaviour." What kind of behaviour was the nurse trying to describe? Hint

Bursar
Basilar
Bizarre
Bezoar

9. Let's have a Canadian example. Allan Lamport, former mayor of Toronto, said: "Keep this up and we'll have a vicious triangle." What geometric figure should he have used? Hint

Square
Rhombus
Diamond
Circle

10. And finally, another original malapropism from Mrs. Malaprop: "Sure, if I reprehend any thing in this world it is the use of my oracular tongue, and a nice derangement of epitaphs!" What four terms should she have used?
Hint

implement, binocular, range, episodes
instrument, crepuscular, estrangement, epicurs
permanent, appendicular, engagement, affidavits
apprehend, vernacular, arrangement, epithets




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "He is the very pineapple of politeness!" Which is the correct term?

Answer: Pinnacle

This is an example of the original Mrs. Malaprop in the play "The Rivals" by Richard Sheridan.
2. Wes Westrum said about a close baseball game: "Well, that was a cliff-dweller." Which word should he have used?

Answer: Cliff-hanger

The former Giants manager also said of baseball: "It's like church: many attend, but few understand."
3. "This is unparalysed in the state's history." What is the correct word?

Answer: unparalleled

Gib Lewis, Texas Speaker of the House, is also credited with asking a group of handicapped people in wheelchairs: "And now, will y'all stand and be recognized?"
4. "Listen to the blabbing brook." What word should Norm Crosby have used?

Answer: Babbling

Norm Crosby is known as "The King of Malaprop". He always speaks from his diagram and drinks decapitated coffee.
5. Mike Smith, baseball pitcher, said about his new coat: "It got lots of installation in it." Should he have said "insulation" or "insolation"?

Answer: Insulation

"Insulation" is the correct term. "Insolation" refers to exposure to sun and solar radiation striking the earth's surface.
6. Mike Smith also asked for a salad with "lots of neutrons". What did he really want?

Answer: Croutons

Croutons are fried or roasted bread cubes. Futons are for sleeping, Teutons were an ancient Celtic or Germanic tribe and zileutons are a kind of asthma drug.
7. Who is credited with this famous malapropism? "We cannot let terrorists and rogue nations hold this nation hostile or hold our allies hostile."

Answer: George W. Bush

"Bushisms" have created lots of material for comedians. "Free societies will be allies against these hateful few who have no conscience, who kill at the whim of a hat" is another famous statement by Dubya.
8. This is an anonymous example of charting in a nursing home: "Mrs. X is exhibiting bazaar behaviour." What kind of behaviour was the nurse trying to describe?

Answer: Bizarre

"Bizarre behaviour" is a catch-all term for people acting, well, strange.
9. Let's have a Canadian example. Allan Lamport, former mayor of Toronto, said: "Keep this up and we'll have a vicious triangle." What geometric figure should he have used?

Answer: Circle

Another acceptable term would be "vicious cycle".
10. And finally, another original malapropism from Mrs. Malaprop: "Sure, if I reprehend any thing in this world it is the use of my oracular tongue, and a nice derangement of epitaphs!" What four terms should she have used?

Answer: apprehend, vernacular, arrangement, epithets

Prophetic words indeed!
Source: Author Catamount

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : Guest 110: 0/10
Feb 04 2023 : Possum1: 10/10
Feb 04 2023 : ren33: 10/10
Feb 04 2023 : TopherChris: 10/10
Feb 04 2023 : kevv342: 8/10
Feb 03 2023 : Mimi1950: 9/10
Feb 01 2023 : Chloe4770: 10/10
Jan 30 2023 : Guest 168: 8/10
Jan 29 2023 : Guest 198: 10/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us