Quiz about Literary Techniques
Quiz about Literary Techniques

Literary Techniques Trivia Quiz


Many authors won't simply come out and say exactly what they mean in their works; they use a variety of techniques and devices to enrich their work and make it more interesting. See if you can identify some of the more common techniques.

A multiple-choice quiz by danceswithcows. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Language Use

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
230,993
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
4533
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 81 (14/15), Guest 174 (11/15), Guest 204 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "The sun was like a large ball of butter" is an example of what literary technique? Hint

Personification
Simile
Oxymoron
Paradox

2. "The wall stared at me silently" is an example of what type of literary tool? Hint

Simile
Personification
Inference
Metonymy

3. "If I do not eat my daily papaya, I will surely die" is an example of what type of literary device? Hint

Personification
Paradox
Metaphor
Hyperbole

4. "The road was a ribbon of moonlight," is an example of which of these literary techniques? Hint

Oxymoron
Metaphor
Inference
Personification

5. "The wise fool is burning my taco" employs what kind of literary device? Hint

Irony
Personification
Oxymoron
Metaphor

6. Picture this literary scene: the main character hears a scream, and then sees a man running out of the room with a bloody knife. You can often come to the conclusion (most of the time) that he killed whoever just screamed, although it never says outright that "the guy with the knife butchered the screamer." This type of intelligent conclusion drawn by the reader based on clues and observations is called a(n) __________? Hint

Inference
Estimate
Guess and Check
Literary Guess

7. This question will use an example from Shakespeare's classic play, "Romeo and Juliet". In the Fifth Act of the play, Romeo arrives at the Capulet family tomb to find his love, Juliet, supposedly dead. However, we in the audience know that Juliet is not really dead, she merely took a potion to make it look like she was dead for her own motives. When the audience of a story knows more than the characters involved, what type of irony is employed? Hint

Dramatic Irony
Irony of the Situation
Verbal Irony
Ironic Twist

8. If you were bullied by another kid on the playground, and afterwards your friend came over and said "I'll bet you loved that" and you said "Of course", what type of irony were you employing? Hint

Philosophical Irony
Dramatic Irony
Verbal Irony
Irony of the Situation

9. "Flaming ice" is an example of what literary technique? Hint

Metonymy
Simile
Oxymoron
Synecdoche

10. "I simultaneously composed and destroyed the opera while writing it" is an example of what kind of literary device? Hint

Personification
Metonymy
Paradox
Metaphor

11. "Bob is as brave as a lion" is an example of what literary device in action? Hint

Personification
Metonymy
Oxymoron
Simile

12. "My mother always told me never to get close to any danger, as that would be dancing with the devil. Little did I know that in my professional ballroom dancing career, that is exactly what I would do." What literary device is used here through the whole example?

Answer: (One Word-used to give hints about future events)
13. In the movie "Casablanca" you expect the loving couple to stay together, but then the girl hops off on a plane! Hey, that's not what I expected! What type of irony is employed in this instance? Hint

Dramatic Irony
Irony of the Situation
Verbal Irony
Ironic Chronicling

14. "Up went the bacon strips" is an example of what literary technique? (This technique is used more often in poetry.) Hint

Simile
Paradox
Metaphor
Inversion

15. "A dozen tight fists pounded the criminal's clavicle" uses a unique type of metaphor. Which of these types of metaphor is said type? Hint

Simile
Hyperbole
Personification
None of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The sun was like a large ball of butter" is an example of what literary technique?

Answer: Simile

Similes are a type of metaphorical language which make comparisons between two basically unlike things, normally using the words "like" or "as" to make the comparison. In this example, the sun is being compared to a large ball of butter.
2. "The wall stared at me silently" is an example of what type of literary tool?

Answer: Personification

Personification is a literary device employed to give human characteristics to non-human things. You can clearly see in this example that walls cannot really stare at people, and thus they are given that characteristic using personification.
3. "If I do not eat my daily papaya, I will surely die" is an example of what type of literary device?

Answer: Hyperbole

A hyperbole is usually an overstatement used to more easily get a point across to someone. In this example, whoever this person is speaking will (almost certainly) not really die if they do not eat a papaya everyday, but they are using hyperbole to get across the point that they love that papaya.
4. "The road was a ribbon of moonlight," is an example of which of these literary techniques?

Answer: Metaphor

A metaphor is one of the most general types of literary techniques, branching off into several more specific types. But in its purest form, it is basically a comparison between two unlike things (usually inanimate things-when those come into play, similes and personification are more often used).

In this example, roads and ribbons of moonlights are two quite unlike things, rendering this one a metaphor.
5. "The wise fool is burning my taco" employs what kind of literary device?

Answer: Oxymoron

An oxymoron combines two completely opposite things into one phrase. In this example, a fool is not very often wise; therefore, it is an oxymoronic expression.
6. Picture this literary scene: the main character hears a scream, and then sees a man running out of the room with a bloody knife. You can often come to the conclusion (most of the time) that he killed whoever just screamed, although it never says outright that "the guy with the knife butchered the screamer." This type of intelligent conclusion drawn by the reader based on clues and observations is called a(n) __________?

Answer: Inference

Inference is a device used by you, the reader, based on evidence that the author has provided to make an intelligent conclusion about certain events. Most of the time the man with the bloody knife will be the murderer, as demonstrated in the example.
7. This question will use an example from Shakespeare's classic play, "Romeo and Juliet". In the Fifth Act of the play, Romeo arrives at the Capulet family tomb to find his love, Juliet, supposedly dead. However, we in the audience know that Juliet is not really dead, she merely took a potion to make it look like she was dead for her own motives. When the audience of a story knows more than the characters involved, what type of irony is employed?

Answer: Dramatic Irony

Dramatic irony is a device used by authors to reveal knowledge to the audience that some characters may be in the dark about. In the above example, Romeo reacts by killing himself since he believes Juliet is dead, although we the audience know that Juliet is not really dead. Thus a certain effect is achieved upon us.
8. If you were bullied by another kid on the playground, and afterwards your friend came over and said "I'll bet you loved that" and you said "Of course", what type of irony were you employing?

Answer: Verbal Irony

Verbal irony is often a spoken form of irony in literature used when a character means the exact opposite of what he is saying. This is often confused with sarcasm; while certain aspects of verbal irony can be sarcastic, sarcasm can often be used to imply something else, instead of just the opposite. Sarcasm is often used more than anything to be mean, as it comes from a Greek word for "to tear flesh".
9. "Flaming ice" is an example of what literary technique?

Answer: Oxymoron

Once again, "flaming ice" forces together two opposites, therefore it is an oxymoron.
10. "I simultaneously composed and destroyed the opera while writing it" is an example of what kind of literary device?

Answer: Paradox

A paradox is a very confusing, complex, and often difficult to identify literary device. It is usually a statement that contradicts itself, but does seem to hold some truth. It is sometimes known as "the long oxymoron", but paradoxes hold truer to full statements.
11. "Bob is as brave as a lion" is an example of what literary device in action?

Answer: Simile

Similes again are comparisons between two unlike things using the words "like" or "as". In this case, Bob's bravery is being compared to that of a lion.
12. "My mother always told me never to get close to any danger, as that would be dancing with the devil. Little did I know that in my professional ballroom dancing career, that is exactly what I would do." What literary device is used here through the whole example?

Answer: foreshadowing

Foreshadowing is a very commonly used device that gives hints about future events in the story before they happen. Foreshadowing can be very clear and specific or very subtle. In this instance, the narrator appears to be giving a hint that perhaps he will dance with the real devil in his ballroom dancing career.
13. In the movie "Casablanca" you expect the loving couple to stay together, but then the girl hops off on a plane! Hey, that's not what I expected! What type of irony is employed in this instance?

Answer: Irony of the Situation

Irony of the situation is a specific type of irony that is used to put an unexpected plot twist. Very often it is used at the end of stories so that the reader will be surprised by the ending.
14. "Up went the bacon strips" is an example of what literary technique? (This technique is used more often in poetry.)

Answer: Inversion

Inversion, also known as an anastrophe, is a type of literary technique that moves word order around so that a greater effect is achieved. In this example, "Up went the bacon strips" has a much better effect than "The bacon strips went up."
15. "A dozen tight fists pounded the criminal's clavicle" uses a unique type of metaphor. Which of these types of metaphor is said type?

Answer: None of these

None of these answers are correct. The metaphor type mentioned is actually called synecdoche. Synecdoche is a literary device employed where one part represents the whole. In this example, "a dozen tight fists" represents whoever is pounding the criminal's collar bone, presumably the police. Well, that's my quiz. Hopefully now your writing can become stronger and more effective using some of these literary techniques.
Source: Author danceswithcows

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 81: 14/15
Today : Guest 174: 11/15
Today : Guest 204: 15/15
Today : Guest 216: 9/15
Today : Guest 43: 4/15
Today : Guest 190: 10/15
Today : Guest 190: 11/15
Today : Guest 78: 14/15
Dec 01 2022 : Guest 72: 14/15

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us