FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Capitonyms
Quiz about Capitonyms

Capitonyms Trivia Quiz


A capitonym is a word that changes its meaning (and sometimes its pronunciation) when capitalized. For example: a nickname for William or an amount owed = Bill/bill. Select the correct capitonyn that matches the two definitions given.

A multiple-choice quiz by Mini_x2c. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Language Use

Author
Mini_x2c
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,546
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1794
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: lg549 (10/10), Kat1982 (9/10), Dizart (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. By capitalizing the first letter, this word may be defined as anything from or related to Poland. When written with all lowercase letters, it can be defined as making a surface smooth and glossy, usually by friction. Which of the following words fits both definitions? Hint


Question 2 of 10
2. The meaning of what word changes when capitalized from a porcelain or ceramic tableware to an Asian country whose capital is Beijing? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these refers to the fifth most populous city in France (first letter capitalized) or behaving in a friendly manner (without capitalization)? Hint


Question 4 of 10
4. In all lowercase letters, this word expresses possibility or grants permission, but its meaning changes to the fifth month of the calendar year when the first letter is capitalized. Which of these is it? Hint


Question 5 of 10
5. What capitonym means the third most populous city in the State of Alabama (when the first letter is capitalized) or capable of moving or being moved (without the capitalization)? Hint


Question 6 of 10
6. Depending on whether it's capitalized or not, this word means either a language spoken in Wales or to cheat by failing to pay a gambling debt. What is it? Hint


Question 7 of 10
7. When the first letter in this word is capitalized, it refers to the central figure in an Old Testament parable of the righteous sufferer. When written with all lowercase letters, it can be define as employment. Which of these is it? Hint


Question 8 of 10
8. Which word is a republic whose capital is Ankara (when first letter is capitalized) or a large, edible bird with brown feathers eaten at Thanksgiving (when written without capitalization)?

Hint


Question 9 of 10
9. What capitonym means the third month of the calendar year (when the first letter is capitalized) or to walk with measured tread (without the capitalization)? Hint


Question 10 of 10
10. Capitalizing the first letter of this word means an astrological sign with a zodiac symbol of a crab. In all lowercase letters it means a malignant growth that tends to spread. What is this capitonym?
Hint





Most Recent Scores
Apr 16 2024 : lg549: 10/10
Apr 15 2024 : Kat1982: 9/10
Mar 30 2024 : Dizart: 10/10
Mar 27 2024 : imaguessin: 10/10
Mar 27 2024 : maryhouse: 10/10
Mar 27 2024 : barina2000: 10/10
Mar 27 2024 : Carlnn9: 10/10
Mar 27 2024 : bulldogBen1: 10/10
Mar 27 2024 : sammosborn: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. By capitalizing the first letter, this word may be defined as anything from or related to Poland. When written with all lowercase letters, it can be defined as making a surface smooth and glossy, usually by friction. Which of the following words fits both definitions?

Answer: polish

It was DeAngelo's responsibility to polish the Polish candelabras for the wedding ceremony.

The pronunciation also changes with capitalization; Polish \pol-ish\ becomes polish \pa-lish\.
2. The meaning of what word changes when capitalized from a porcelain or ceramic tableware to an Asian country whose capital is Beijing?

Answer: China/china

While on vacation in China, Raymond brought an expensive set of china.

The pronunciation is the same for both uses of the word China/china.
3. Which of these refers to the fifth most populous city in France (first letter capitalized) or behaving in a friendly manner (without capitalization)?

Answer: Nice/nice

The weather climate is usually very nice in Nice, France; with mild winters and moderate summers.

"Nice" is pronounced \nees\, but "nice" is pronounced \nis\ .
4. In all lowercase letters, this word expresses possibility or grants permission, but its meaning changes to the fifth month of the calendar year when the first letter is capitalized. Which of these is it?

Answer: may

You may see the flowers in full bloom for the first time in May.

\ma\ is the pronunciation for both uses of the word "May".
5. What capitonym means the third most populous city in the State of Alabama (when the first letter is capitalized) or capable of moving or being moved (without the capitalization)?

Answer: Mobile/mobile

After an unexpectable earthquake occured in Mobile, AL, several mobile surgery units were sent to aide those that were injured.

The pronunication of mobile \mo-bol\ becomes Mobile \mo-bil\, when capitalized.
6. Depending on whether it's capitalized or not, this word means either a language spoken in Wales or to cheat by failing to pay a gambling debt. What is it?

Answer: welsh

After losing a bet on a basketball game, the Welsh man tried to welsh on his debt.

Also, swindle means to cheat or defraud of money or property; bamboozle means to take in by elaborate methods of deceit; cheat'um is a word I made up.

The pronunication of welsh remains the same with or without the first letter being capitalized.
7. When the first letter in this word is capitalized, it refers to the central figure in an Old Testament parable of the righteous sufferer. When written with all lowercase letters, it can be define as employment. Which of these is it?

Answer: Job

If we had the patience of Job, we could get any almost job done.


The pronunication of Job \Job\ changes to job \jahb\ when using all lowercase letters.
8. Which word is a republic whose capital is Ankara (when first letter is capitalized) or a large, edible bird with brown feathers eaten at Thanksgiving (when written without capitalization)?

Answer: turkey

Last year while stationed overseas in Turkey, my sister preferred Turducken for her Thanksgiving meal instead of turkey.

Turducken is an actual dish served on holidays consisting of a deboned turkey that's stuffed with a deboned duck that's stuffed with a deboned chicken.

The pronunication of Turkey \tur'-ke\ does NOT change with the capitalization.
9. What capitonym means the third month of the calendar year (when the first letter is capitalized) or to walk with measured tread (without the capitalization)?

Answer: march

Our local high school bands are scheduled to march in the St. Patrick's Day parade on March 17th of next year.

\mahrch\ is the same pronunciation for both "March" and "march".
10. Capitalizing the first letter of this word means an astrological sign with a zodiac symbol of a crab. In all lowercase letters it means a malignant growth that tends to spread. What is this capitonym?

Answer: Cancer

Cancer is the fourth sign of the zodiac. If your birthday falls on or between June 22 to July 23, your zodiac sign would be Cancer.

Breast cancer occurs mainly in women, but men can also get it.

The pronunciation of \kan-ser\ remains the same for both uses of the word Cancer.
Source: Author Mini_x2c

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us