FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Respect
Quiz about Respect

Respect Trivia Quiz


Euphemisms are a great way to say what you mean whilst maintain respect for the subject matter at hand. How many of these euphemisms have you used before?

A matching quiz by pagea. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Language Use

Author
pagea
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,073
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
901
Last 3 plays: xxFruitcakexx (10/10), silvester (10/10), Guest 99 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Lose your lunch  
  Pregnant
2. Between jobs  
  Fired
3. In the family way  
  Lie
4. Passed on  
  Vomit
5. Big-boned  
  Unemployed
6. Let go  
  Urinate
7. Be economical with the truth  
  Old
8. In reduced circumstances  
  Bankrupt
9. Spend a penny  
  Died
10. Getting on  
  Overweight





Select each answer

1. Lose your lunch
2. Between jobs
3. In the family way
4. Passed on
5. Big-boned
6. Let go
7. Be economical with the truth
8. In reduced circumstances
9. Spend a penny
10. Getting on

Most Recent Scores
Today : xxFruitcakexx: 10/10
Today : silvester: 10/10
Today : Guest 99: 10/10
May 19 2024 : Guest 174: 10/10
May 19 2024 : Guest 107: 8/10
May 19 2024 : dunneville: 10/10
May 19 2024 : HumblePie7: 10/10
May 19 2024 : parrotman2006: 10/10
May 18 2024 : comark2000: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lose your lunch

Answer: Vomit

A perfect example of a euphemism, to 'lose one's lunch' suggests that you have simply misplaced your midday meal. Unfortunately something far more unpleasant is in store and you'd better get to a bathroom quickly! Despite the use of the word 'lunch', vomiting at any time of the day can be referred to as 'losing one's lunch'.

There are many words that are used to replace 'vomit', including 'hurl', 'barf' and 'puke'.
2. Between jobs

Answer: Unemployed

The phrasing of 'between jobs' definitely implies that whilst you may no longer have your previous job, you are certainly on your way to your next job. However, this is not necessarily true, and it is not possible to gauge how long someone has been unemployed when they are 'between jobs'.
3. In the family way

Answer: Pregnant

'In the family way' does sound significantly more respectful than some of the other more jarring slang used to denote pregnancy, such as 'knocked up' or 'in trouble'. However, it is not always used with respect, and is sometime's used sarcastically to describe a woman who is pregnant but not married.

The phrase 'in the family way' used to mean what it says, namely that something was being done as a family.
4. Passed on

Answer: Died

There are so many different ways to euphemise death, from the less respectful ('kick the bucket', 'pushing up daisies' etc.) to those that seem more polite ('passed away', 'eternal rest' and so on). To 'pass on' makes death seem more positive, as it suggests a transition to another place beyond our own.
5. Big-boned

Answer: Overweight

Despite the fact that some people do of course have larger, heavier skeletons than others (you can see I'm getting my excuses in early!), the expression 'big-boned' is typically used euphemistically to describe someone who is overweight. Other ways to say 'overweight' without actually saying it include 'full figured' and 'portly'.
6. Let go

Answer: Fired

If you were 'let go' from your job, it means that you were fired from your position. The clever thing about this euphemism is that it makes it sound like you made the choice to leave because you were allowed to go, whereas in actual fact the company forced you out.
7. Be economical with the truth

Answer: Lie

If something is used economically, then it is being used sparingly or in small amounts. Therefore if someone is being 'economical with the truth' then they are only giving you a small amount of the truth, i.e. they are lying. The use of the phrase can be traced back to the statesman and philosopher Edmund Burke at the end of the 18th Century.
8. In reduced circumstances

Answer: Bankrupt

The phrase 'in reduced circumstances', does literally mean moving from a position of higher wealth to a position of lower wealth. However, it is generally used as a euphemism to refer to the specific situation of falling from grace into a state of bankruptcy.
9. Spend a penny

Answer: Urinate

Whilst there are countless euphemisms to used to describe the functions of the human body, 'spend a penny' is particularly notable for its origin. In Victorian England, coin-operated locks were fitted onto public toilets to charge people to use the loo. However, this operation unfairly targeted women as urinals were free of charge.
10. Getting on

Answer: Old

If someone is described as 'getting on', they are not making friends with new people, but are in fact just someone reaching an advanced age of life. Other phrases that can be used to refer respectfully to older people include 'senior citizens' and 'elderly'.
Source: Author pagea

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 4 - The Rockettes:

Here are the quizzes from The Rockettes for the Amazing Race with members rossian, Fifiona81, pagea, and mlcmlc (2018).

  1. Rocket-ing Animals Very Easy
  2. Dire Straits: 'Brothers In Arms' Average
  3. Folk Instruments Very Easy
  4. Respect Very Easy
  5. They Went on an Amazing Journey Very Easy
  6. Who Founded Which Religion Easier
  7. Who's Who in the Mesopotamian Pantheon Average
  8. Celebrated U.K. Painters Average
  9. In the Shadow of the Ponte Vecchio Easier
  10. Hella Cool 90s Toys Easier
  11. A Stroll Around a Country Garden Average
  12. Game, Set, Match Average

5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us