Quiz about Settle Down
Quiz about Settle Down

Settle Down Trivia Quiz


Settle down and play this quiz on idioms relating to the word "DOWN".

A multiple-choice quiz by Plodd. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Idioms and Proverbs
  8. »
  9. Idioms with a Common Word

Author
Plodd
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,740
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2138
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: dersteppenwolf (7/10), Fiona112233 (10/10), Guest 175 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. If you have to prepare for a big storm then what is it you should batten down? Hint

Planks
Windows
Doors
Hatches

2. "When the _____ are down" is an idiom used if things are going badly, and the situation has become desperate and out of control. What is the missing word? Hint

Scallops
Potatoes
Chips
Fries

3. Where are you if you are feeling melancholy and a little low?
Hint

Down in the clumps
Down in the dumps
Down in the trumps
Down in the flumps

4. What do you let down when you are relaxed and having fun? Hint

Tyres
Hair
Balloons
Bubble

5. When you surprise somebody in a compromising situation, it is said that they have been caught with what hanging down?
Hint

Socks
Shirt
Pants
Tie

6. Which planet do you come down to when you become more realistic about a situation? Hint

Mars
Jupiter
Venus
Earth

7. Which of these are you said to lay down when you tell somebody what to do in a very firm and authoritarian manner?
Hint

Gloves
Hat
Rules
Law

8. "If I could only tell people to stop wasting my time and get down to the ________". What are the missing words?
Hint

Nitty gritty
Hurly burly
Honky tonky
Silly billy

9. If you are full of rage and have to take time to become calm after all the excitement, it is said that you need to "_____ down". What is the missing word from this idiom? Hint

Roast
Boil
Simmer
Bake

10. Reading old tales of yore, we would often hear about the knights who would lay down their ______ to save a damsel in distress. What word fits in the previous sentence? Hint

Money
Beer
Sword
Life




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you have to prepare for a big storm then what is it you should batten down?

Answer: Hatches

"Batten down the hatches" is an old nautical term. Sailing ships stored goods through a large opening in their deck. At the first sign of a storm, the opening would be covered with tarpaulin and battened down with wooden planks.
2. "When the _____ are down" is an idiom used if things are going badly, and the situation has become desperate and out of control. What is the missing word?

Answer: Chips

You normally find out who your friends are "when the chips are down". This is at a time when things have gone from bad to worse, or if your situation is at a disadvantage, and you need a helping hand to get back on course.
3. Where are you if you are feeling melancholy and a little low?

Answer: Down in the dumps

The "dumps" describes a psychological state of mind when you are feeling sad and depressed. It was mentioned in the 1596 Shakespearian play "The Taming of the Shrew". The first time the phrase "down in the dumps" was mentioned was in the 1785 book written by Francis Grose called "The Dictionary of the Vulgar Tongue".
4. What do you let down when you are relaxed and having fun?

Answer: Hair

People who have had a busy week at work are said to "let their hair down" when they return home and relax. The term was known in the 17th century as "dishevelling". Women with long tresses became dishevelled when they let their hair down to wash or when they retired to bed for the night.
5. When you surprise somebody in a compromising situation, it is said that they have been caught with what hanging down?

Answer: Pants

It is said that you have "caught somebody with one's pants down" when they have been seen in an embarrassing situation or caught off guard. It sometimes alludes to being caught in a sexual act, but more often than not the phrase can be used as a sign of surprise or guilt if you are caught red-handed in any surreptitious activity.
6. Which planet do you come down to when you become more realistic about a situation?

Answer: Earth

People who have a pipe dream are said to "come down to earth" when reality strikes and they are forced to accept that life does not always go the way they wish. That same person may spend money on the Lotto each week and come down to earth with an even bigger bang when they do not win millions!
7. Which of these are you said to lay down when you tell somebody what to do in a very firm and authoritarian manner?

Answer: Law

"Laying down the law" is an idiom used when you have to give instructions to someone about their behaviour. If a son or daughter maliciously threw a brick at a neighbour's window, the parents would "lay down the law" as a consequence of their child doing something wrong.
8. "If I could only tell people to stop wasting my time and get down to the ________". What are the missing words?

Answer: Nitty gritty

"Get down to the nitty gritty" is believed to stem back to slaves, when due to their unsanitary living conditions, they would have to pick out nits or lice eggs from their body hair. It is used in modern terminology to describe getting down to essential and basic facts.
9. If you are full of rage and have to take time to become calm after all the excitement, it is said that you need to "_____ down". What is the missing word from this idiom?

Answer: Simmer

Other idioms which have a similar meaning to "simmer down" are cool down, calm down and settle down. If you are in a state of turmoil or agitation then it will take time to gradually decrease those pent-up emotions.
10. Reading old tales of yore, we would often hear about the knights who would lay down their ______ to save a damsel in distress. What word fits in the previous sentence?

Answer: Life

"He laid down his life for her" was actually a passage taken from the Bible in John 15:13. The full quote (from the King James Version) reads "Greater love hath no man than this, that a man lay down his life for his friends". Although the term "friends" was used in the Bible, the idiom can also relate to mothers, fathers, children, partners, lovers, or anyone especially close.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 23 2022 : dersteppenwolf: 7/10
Nov 23 2022 : Fiona112233: 10/10
Nov 18 2022 : Guest 175: 10/10
Nov 14 2022 : mellen17: 9/10
Oct 29 2022 : Guest 174: 9/10
Oct 23 2022 : Guest 184: 7/10
Oct 21 2022 : pontiac210: 9/10
Oct 21 2022 : Guest 174: 10/10
Oct 12 2022 : Guest 2: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. In Other Words, Dumb Easier
2. Tipping the Scales Easier
3. The Many Meanings of "Run" Easier
4. With Love from Me to You Difficult
5. In Sickness and in Health Very Easy
6. All You Need is Anger Average
7. I Caught a Cold Average
8. Turn to Learn Very Easy
9. "Help Me! I'm Stuck!" Very Easy
10. Passing, Idiomatically Easier
11. All About Mind Very Easy
12. Going Dutch In English Tough

11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us