FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Creation of the Universe
Quiz about The Creation of the Universe

The Creation of the Universe Trivia Quiz


This is one of the most varied ancient Egyptian myths. These questions are based on the creation myth from Heliopolis. I based these questions from the book "Isis: Queen of Egyptian Magic" by John Dee.

A multiple-choice quiz by randa16. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
randa16
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,254
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1204
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. The universe started out as what? Hint


Question 2 of 15
2. Nun was worshiped as a god.


Question 3 of 15
3. Who was the very first god who created all life? Hint


Question 4 of 15
4. Ra is known to have many different forms. Sometimes, he is identified with the god identified as the first god, who is linked with the evening sun. Which of these gods is this? Hint


Question 5 of 15
5. A god was created from Amun, the soul of Ra. Who was it? Hint


Question 6 of 15
6. When Atum (Ra) wanted to step down from the lotus in which he was born, there was nowhere to step. He then turned into Khephra, the scarab beetle and took to the sky and granted himself the greatest power of all. What was it? Hint


Question 7 of 15
7. When Khephra gave himself the power of creation he knew that "this was right." This rightness was given a spiritual form as a goddess. Who was it? Hint


Question 8 of 15
8. After he created the universe and gave it life, Khephra turned back into Atum and created two more gods by secreting bodily fluids. Who were they? Hint


Question 9 of 15
9. How did all animals, including human beings, come into existence? Hint


Question 10 of 15
10. As the manifestations of Ra grew, his very voice became personified as a god. Who was it? Hint


Question 11 of 15
11. Shu and Tefnut reproduced and produced two children. Who were they? Hint


Question 12 of 15
12. Ra was greatly angered when Nut fell in love with and married Geb because he too had feelings for her. He became jealous and cursed Nut. What was the curse? Hint


Question 13 of 15
13. Because of Thoth's intelligence and cunning, Nut was able to give birth to her children. She gave birth to five on each of the five days. Among her children were Osiris, Horus the elder, Set, Isis, and Nepthys; all of whom would be gods themselves. Which child would eventually become evil and murder Osiris? Hint


Question 14 of 15
14. Ra wanted to understand all of the things that he had created and so turned himself mortal. In this way, he could walk upon the earth with his creations. What became of Ra on earth? Hint


Question 15 of 15
15. Ra ruled as pharaoh for more than 365 years. When his mortal self died, he once again descended into the heavens. What happened next? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 31 2024 : Guest 172: 12/15
May 25 2024 : PurpleComet: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The universe started out as what?

Answer: a watery void

"In the beginning there was nothing but chaos." This primordial watery void was a great marsh known as Nun, which existed as the potentiality of all things.
2. Nun was worshiped as a god.

Answer: True

Even though Nun was not the first god to come into existence, he was by far the oldest.
3. Who was the very first god who created all life?

Answer: Ra

The correct answer is Ra. However, in the creation myth of Memphis, the correct answer would have been Ptah, the great architect.
4. Ra is known to have many different forms. Sometimes, he is identified with the god identified as the first god, who is linked with the evening sun. Which of these gods is this?

Answer: Atum

Atum was born from a lotus flower in the form of a beautiful, shining child. With his appearance the universe was flooded with light for the very first time. By the way, all the above choices are also forms of Ra.
5. A god was created from Amun, the soul of Ra. Who was it?

Answer: Khonsu

"It is from Amun that the beautiful, mysterious, round-faced moon was born...".
6. When Atum (Ra) wanted to step down from the lotus in which he was born, there was nowhere to step. He then turned into Khephra, the scarab beetle and took to the sky and granted himself the greatest power of all. What was it?

Answer: the power of creation

He granted himself the power of creation so that he could make the ground, sky, and everything in between.
7. When Khephra gave himself the power of creation he knew that "this was right." This rightness was given a spiritual form as a goddess. Who was it?

Answer: Maat

Maat is the goddess of justice, honor, correct thought, and behavior. She is depicted as a woman with an ostrich feather in her hair. Nobody wanted to upset Maat because doing so would bring about chaos and destruction.
8. After he created the universe and gave it life, Khephra turned back into Atum and created two more gods by secreting bodily fluids. Who were they?

Answer: Shu and Tefnut

Shu was the god of air and Tefnut was the goddess of moisture. They were sister and brother and husband and wife.
9. How did all animals, including human beings, come into existence?

Answer: by Atum's tears

After seeing the beauty of what he had done, Atum wept. From his tears came all the animals until at last men and women came into being.
10. As the manifestations of Ra grew, his very voice became personified as a god. Who was it?

Answer: Thoth

Thoth was the ibis god who was the measurer of time. He also knew great magic. In the form of a baboon, he created writing. Thoth would then go on to marry Maat and knew "divine love."
11. Shu and Tefnut reproduced and produced two children. Who were they?

Answer: Geb and Nut

Geb was the god of earth and Nut was the goddess of the sky. They too became husband and wife, even though they were also brother and sister.
12. Ra was greatly angered when Nut fell in love with and married Geb because he too had feelings for her. He became jealous and cursed Nut. What was the curse?

Answer: to never be able to bear children

Nut became condemned to eternal labor because Ra would not allow her children to be born. But Thoth took enough light from the moon to allow for five extra days to be made and put them at the end of the calendar Ra had made.
13. Because of Thoth's intelligence and cunning, Nut was able to give birth to her children. She gave birth to five on each of the five days. Among her children were Osiris, Horus the elder, Set, Isis, and Nepthys; all of whom would be gods themselves. Which child would eventually become evil and murder Osiris?

Answer: Set

The red-headed Set was born on the third day and would grow to be so evil that he would eventually murder his brother Osiris. Set was the god of infertility, chaos, and the desert.
14. Ra wanted to understand all of the things that he had created and so turned himself mortal. In this way, he could walk upon the earth with his creations. What became of Ra on earth?

Answer: he became the first pharaoh and ruled Egypt for many years

Ra brought along the five children of Nut and when they descended onto earth, the people of Egypt recognized them as gods. They were all worshipped and with the help of the people, began construction on the holy city of Annu (Heliopolis).
15. Ra ruled as pharaoh for more than 365 years. When his mortal self died, he once again descended into the heavens. What happened next?

Answer: Osiris replaced Ra and ruled as pharaoh

Osiris was a great pharaoh and was loved by all. He taught the people how to plant crops for food and learned the ways of the people. His reign of peace and prosperity would last for many more years to come.
Source: Author randa16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us