FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Exciting Egyptian Gods
Quiz about Exciting Egyptian Gods

Exciting Egyptian Gods! Trivia Quiz


Test your knowledge of the basic gods of Ancient Egypt by matching up the description of the god with its name. These gods are all prominent so I hope this is a good brush-up for you.

A multiple-choice quiz by Phoenix101. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
Phoenix101
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,504
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
3533
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: dryvalley51 (12/20), Guest 118 (16/20), wwwocls (12/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which goddess was involved in the judgement of the dead, personified order, harmony, justice and truth (both divine and among men) and was also represented by a feather? Hint


Question 2 of 20
2. Which god was thought to be the creator, the god of craftsmen and sculpture and had his cult centre at Memphis? Hint


Question 3 of 20
3. Who was the god of the dead, supervisor of the embalming and mummification process, protector of the mummy itself and is often represented in the form of a dog or jackal? Hint


Question 4 of 20
4. Which goddess is known for her maternal qualities as well as for being a powerful magician and protector? Hint


Question 5 of 20
5. This goddess was represented as a lion in the early period but eventually was shown as a woman with the head of a cat. She was a goddess governing protection and the beneficial aspects of the sun. Who was she? Hint


Question 6 of 20
6. Who is the moon god responsible for knowledge, writing and the patron of scribes, who is often shown as an ibis or baboon? Hint


Question 7 of 20
7. Which god was a bringer of chaos and disorder who killed his own brother, Osiris, and claimed the throne only to have it taken by Osiris's son, Horus? Hint


Question 8 of 20
8. Who was the earth goddess in the Heliopolitan creation myth who gave birth to Isis, Osiris, Nephthys and Seth? Hint


Question 9 of 20
9. Who was the Underworld goddess, known as the 'Devourer of the Dead', because she ate the hearts of those that failed The Weighing of the Heart ceremony and were not fit to enter the Afterlife? Hint


Question 10 of 20
10. Who was one of the best known gods of legend and the governor of the dead, the Afterlife, rebirth and fertility? Hint


Question 11 of 20
11. Which god was the personification of the waters of nothingness or chaos before creation? Hint


Question 12 of 20
12. What was the name of the vulture goddess of Upper Egypt who is often shown with her wings spread and the symbol of eternity held in her claws? Hint


Question 13 of 20
13. Who was the cobra-goddess of Lower Egypt whose job was also to protect the king? Hint


Question 14 of 20
14. Name the god who personified the air and sunlight and was also the brother and consort of Tefnut (the personification of moisture) and father of Geb and Nut. Hint


Question 15 of 20
15. Name the creator and solar god who is represented by the scarab beetle, the symbol of rebirth, creation and new life. Hint


Question 16 of 20
16. Which goddess is associated with love, fertility, motherhood, sexuality, music, dance and alcohol? Hint


Question 17 of 20
17. She is sometimes regarded as the mother of Anubis and the consort of Seth as well as the aide of Isis. Who is she? Hint


Question 18 of 20
18. Which falcon god and king was also god of the sky and sun, whose eyes were the symbols of the sun and the moon? Hint


Question 19 of 20
19. Which god was shown as a dwarf-like figure who was a protective spirit involved in the warding away of evil spirits and the protection of the dead? Hint


Question 20 of 20
20. Who was the god who had no gender and created himself from the waters of chaos and brought the cosmos into being as well as the Ennead (or nine gods)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : dryvalley51: 12/20
Jul 06 2024 : Guest 118: 16/20
Jul 01 2024 : wwwocls: 12/20
May 28 2024 : Guest 64: 14/20
May 25 2024 : PurpleComet: 17/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which goddess was involved in the judgement of the dead, personified order, harmony, justice and truth (both divine and among men) and was also represented by a feather?

Answer: Maat

The deceased's heart would be weighed against Maat's feather in judgement. If the heart was lighter than the feather that person would enter the afterlife. Maat was also Thoth's consort. Meretseger is the goddess who protects the Valley of the Kings and Selket (or Serket) is a scorpion goddess and one of the four goddesses responsible for guarding the royal coffin.
2. Which god was thought to be the creator, the god of craftsmen and sculpture and had his cult centre at Memphis?

Answer: Ptah

Some myths say that Ptah created the world by the thoughts coming from his heart and the words coming from his tongue. Onuris was a god of hunting and the sky while Nefertum is the god of the lotus blossom and is sometimes equated with Horus.
3. Who was the god of the dead, supervisor of the embalming and mummification process, protector of the mummy itself and is often represented in the form of a dog or jackal?

Answer: Anubis

Anubis performed the first mummification on Osiris and is said to be present at every Weighing of the Heart ceremony along with Maat, Thoth, Ammut and Osiris. Apophis was a snake god personifying darkness, evil and chaos. Min was a god of male potency and fertility.
4. Which goddess is known for her maternal qualities as well as for being a powerful magician and protector?

Answer: Isis

Isis was Osiris's sister and wife. She found his body and breathed life into it for just a moment and became pregnant with Horus. Neith is an ancient creator goddess believed to have invented birth itself and weaving. Qadesh is the goddess of sexual pleasure.
5. This goddess was represented as a lion in the early period but eventually was shown as a woman with the head of a cat. She was a goddess governing protection and the beneficial aspects of the sun. Who was she?

Answer: Bastet

Sekhmet was also represented by a lion but was violent and destructive rather than beneficial. Heket is the goddess of birth and re-birth and is represented by the frog.
6. Who is the moon god responsible for knowledge, writing and the patron of scribes, who is often shown as an ibis or baboon?

Answer: Thoth

Thoth is also said to be the guardian of the dead because he helps them find their way to the Underworld. Thoth records the Weighing of the Heart ceremony. Baba was a god of virility and aggression who was believed to murder humans and feast on their entrails. Khonsu means 'wanderer'. He was a lunar deity and god of healing.
7. Which god was a bringer of chaos and disorder who killed his own brother, Osiris, and claimed the throne only to have it taken by Osiris's son, Horus?

Answer: Seth

Sobek was a sun god represented by a crocodile while Mentu was a falcon-headed war god.
8. Who was the earth goddess in the Heliopolitan creation myth who gave birth to Isis, Osiris, Nephthys and Seth?

Answer: Nut

Nut was often shown as a woman arched over the earth. Her brother and consort was Geb (the sky god) but they were destined to be continually separated by their father Shu, the air. Astarte was a war goddess who protected the king during battle. Kauket was the consort of Kuk, the personification of darkness.
9. Who was the Underworld goddess, known as the 'Devourer of the Dead', because she ate the hearts of those that failed The Weighing of the Heart ceremony and were not fit to enter the Afterlife?

Answer: Ammut

Ammut had the head of a crocodile, the body of a lion and the rear of a hippopotamus.
10. Who was one of the best known gods of legend and the governor of the dead, the Afterlife, rebirth and fertility?

Answer: Osiris

Khnum was a creator god who was believed to have created the world using clay and a potter's wheel.
11. Which god was the personification of the waters of nothingness or chaos before creation?

Answer: Nun

Nun could be represented as a baboon, a frog, or as a man. Sokar was the god of earth and fertility with some association with death and the cemetery.
12. What was the name of the vulture goddess of Upper Egypt who is often shown with her wings spread and the symbol of eternity held in her claws?

Answer: Nekhbet

Nekhbet's chief function was as a mother-goddess and as a nurse to the king.
13. Who was the cobra-goddess of Lower Egypt whose job was also to protect the king?

Answer: Udjat

Also spelled Wadjet and Edjo.
14. Name the god who personified the air and sunlight and was also the brother and consort of Tefnut (the personification of moisture) and father of Geb and Nut.

Answer: Shu

15. Name the creator and solar god who is represented by the scarab beetle, the symbol of rebirth, creation and new life.

Answer: Khepri

Khepri literally means 'He who is Coming into Being'.
16. Which goddess is associated with love, fertility, motherhood, sexuality, music, dance and alcohol?

Answer: Hathor

Hathor is commonly represented as a cow. Anat is interchangeable with Astarte, the war goddess.
17. She is sometimes regarded as the mother of Anubis and the consort of Seth as well as the aide of Isis. Who is she?

Answer: Nephthys

Despite being Seth's consort and sister, it is commonly thought that she sided with her sister Isis when Seth tried to claim the throne.
18. Which falcon god and king was also god of the sky and sun, whose eyes were the symbols of the sun and the moon?

Answer: Horus

Horus was the son of Isis and Osiris. When one eye was gouged out in the battle for the throne by Seth and they came to represent the sun and moon. Imsety were the four gods responsible for the protection of the canopic jars. Heh was one of Ogdoad (the eight primeval deities) and the God of infinity.
19. Which god was shown as a dwarf-like figure who was a protective spirit involved in the warding away of evil spirits and the protection of the dead?

Answer: Bes

Beset was his consort and goddess of childbirth while Hapi was the god of the Nile.
20. Who was the god who had no gender and created himself from the waters of chaos and brought the cosmos into being as well as the Ennead (or nine gods)?

Answer: Atum

The Ennead was Shu and Tefnut parents of Geb and Nut who were also parents of Isis, Osiris, Seth and Nephthys.
Source: Author Phoenix101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us