FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Egyptian Gods and Goddesses
Quiz about Egyptian Gods and Goddesses

How much do you know about Egyptian Gods and Goddesses? | Quiz


This quiz is on the gods and goddesses of Ancient Egypt.

A multiple-choice quiz by bonanza22. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
bonanza22
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,104
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
3141
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: PurpleComet (13/15), timmacg (13/15), HumblePie7 (6/15).
- -
Question 1 of 15
1. Who was the goddess of motherhood? Hint


Question 2 of 15
2. Which of these was not a child of Geb and Nut? Hint


Question 3 of 15
3. Isis was both the sister to and wife of which god?

Answer: (One word (begins with "O"))
Question 4 of 15
4. Which of these was the goddess of writing? Hint


Question 5 of 15
5. The deity Bastet was what kind of animal? Hint


Question 6 of 15
6. What does the god Seth stand for? Hint


Question 7 of 15
7. What do both Amun and Re stand for? Hint


Question 8 of 15
8. Akhenaten has been speculated to have been the world's first monotheist because he worshiped which god? Hint


Question 9 of 15
9. Anubis, the god of embalming, had a human body and a _________ head. Hint


Question 10 of 15
10. Maat was the goddess of truth. Her feather was measured up against a body part of a dead person, to see if they were truthful and righteous. What was the body part the feather was measured against? Hint


Question 11 of 15
11. The god Horus was what kind of animal? Hint


Question 12 of 15
12. Who was the god of the western desert? Hint


Question 13 of 15
13. Ptah was a god of which city? Hint


Question 14 of 15
14. What was Iat the goddess of? Hint


Question 15 of 15
15. What was the original ending of King Tutankhamen's name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : PurpleComet: 13/15
May 15 2024 : timmacg: 13/15
May 15 2024 : HumblePie7: 6/15
May 15 2024 : dellastreet: 10/15
Apr 27 2024 : Guest 175: 14/15
Apr 23 2024 : Guest 82: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the goddess of motherhood?

Answer: Hathor

The goddess Hathor was closely related to Horus, it is said that she was either his mother or wife.
2. Which of these was not a child of Geb and Nut?

Answer: Shu

Osiris, Isis, Seth, and Nephthys were children of Geb, the earth deity and Nut, the sky deity. Shu was actually the father of both Geb and Nut (the siblings married, just like in Greek mythology).
3. Isis was both the sister to and wife of which god?

Answer: Osiris

Isis and Osiris were the parents of the god Horus.
4. Which of these was the goddess of writing?

Answer: Seshat

Apis was actually a bull god, Nephthys was the goddess of funerals, and Merit was the goddess of music.
5. The deity Bastet was what kind of animal?

Answer: Cat

The Egyptians worshiped cats just as they worshiped their gods.
6. What does the god Seth stand for?

Answer: Chaos

Seth, sometimes called Set, was one of the children of Geb and Nut.
7. What do both Amun and Re stand for?

Answer: Sun

Re, also sometimes called Ra, was one of the gods that pharaohs could change into, along with Osiris.
8. Akhenaten has been speculated to have been the world's first monotheist because he worshiped which god?

Answer: Aten

Aten was the god of the sun disk, and the Egyptians living at this time did not like the idea of giving up all their gods and goddesses just to worship the one god, Aten. This is why Akhenaten was known as a heretic.
9. Anubis, the god of embalming, had a human body and a _________ head.

Answer: jackal's

Anubis was a sacred god to the embalmers, who followed the instructions in the Book of the Dead very carefully, to please Anubis.
10. Maat was the goddess of truth. Her feather was measured up against a body part of a dead person, to see if they were truthful and righteous. What was the body part the feather was measured against?

Answer: Heart

Maat was usually shown with the feather on her head.
11. The god Horus was what kind of animal?

Answer: Falcon

Horus was the son of Osiris and Isis.
12. Who was the god of the western desert?

Answer: Ash

Atum was one of the gods associated with the sun, Geb was god of the earth, and Iah means "moon".
13. Ptah was a god of which city?

Answer: Memphis

El-Armarna's major god was Aten, because el-Armarna was Akhenaten's holy city. Dashur's major goddess was Hathor. Thebes/Luxor's main gods were Amun, Mut, Khonsu, Montu, Buchis, and Sobek. Besides Ptah, Memphis also had Sokar and Apis.
14. What was Iat the goddess of?

Answer: Milk

Iat is not a well known goddess.
15. What was the original ending of King Tutankhamen's name?

Answer: -aten

Akhenaten's god was Aten (the same as the ending of his name). Tut's real name was Tutankhaten (or Tutankhaton), but to avoid being associated with Akhenaten, he changed his name to Tutankhamen, to associate himself with the god Amen (or Amun), who Akhenaten had declared to be a lesser god.

Thanks for taking my quiz, all my information came from Richard H. Wilkinson's "The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt".
Source: Author bonanza22

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us