FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Egyptian Mythology
Quiz about Egyptian Mythology

Egyptian Mythology Trivia Quiz


Take the quiz to see if you know your Egyptian Mythology!

A multiple-choice quiz by lizdebiz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
lizdebiz
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
109,670
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
5 / 15
Plays
1651
Last 3 plays: Guest 204 (5/15), Guest 208 (3/15), PurpleComet (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which of these was a goddess of magic/healing? Hint


Question 2 of 15
2. Which god was known for his ferocious and bloodthirsty nature? Hint


Question 3 of 15
3. In the most common telling of the myth, which of these was undertaken by Seth in order to kill his brother, Osiris? Hint


Question 4 of 15
4. How many scorpions did Selket send in order to protect Isis? Hint


Question 5 of 15
5. What was Neith, the goddess of? Hint


Question 6 of 15
6. What was the uraeus serpent on Pharaoh's crown said to have done? Hint


Question 7 of 15
7. Which of these was a wife of Thoth? Hint


Question 8 of 15
8. How were Ra and Horus related? Hint


Question 9 of 15
9. Who wasn't sent to help Isis during her pregnancy? Hint


Question 10 of 15
10. How did Hathor, the cow goddess help restore Horus' eye after he had been attacked by Seth? Hint


Question 11 of 15
11. Which goddess was sent by Ra to destroy the world at one time? Hint


Question 12 of 15
12. Which god ferried Isis across to reach the meeting of the gods? Hint


Question 13 of 15
13. Which goddess was said to judge the trial of Horus and Seth? Hint


Question 14 of 15
14. What animal was said to have represented Seth? Hint


Question 15 of 15
15. Who was said to be Horus' consort? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 204: 5/15
May 29 2024 : Guest 208: 3/15
May 25 2024 : PurpleComet: 13/15
May 15 2024 : timmacg: 5/15
May 15 2024 : europium: 2/15
Apr 24 2024 : Guest 104: 8/15
Apr 23 2024 : Guest 104: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these was a goddess of magic/healing?

Answer: Nephthys

Nephthys was the twin sister of Isis, whose name meant 'Lady of the House'. She was an important healing deity to the ancient Egyptians, as was her twin.
2. Which god was known for his ferocious and bloodthirsty nature?

Answer: Shesmu

Shesmu was the Egyptian god of wine, who was depicted as either a hawk/lion headed man. He was later known for his ferocious nature.
3. In the most common telling of the myth, which of these was undertaken by Seth in order to kill his brother, Osiris?

Answer: Using a specially designed sarcophagus, he trapped and drowned him.

In one variant of the story, after Seth had killed Osiris using a bull's leg, the gods flung the leg into the stars and made Twaret (Tawaret) guard it for fear Seth should return for it.
4. How many scorpions did Selket send in order to protect Isis?

Answer: 7

The seven scorpions were sent in order to protect the pregnant Isis from Seth, her brother.
5. What was Neith, the goddess of?

Answer: War and Victory

Neith was a very ancient goddess of Egypt, and was often shown with the double crown, and carrying a bow and arrow.
6. What was the uraeus serpent on Pharaoh's crown said to have done?

Answer: Destroyed Pharaoh's enemies

This was attached during Pharaoh's coronation, and represented the serpent which would strike down Pharaoh's enemies.
7. Which of these was a wife of Thoth?

Answer: Ma'at

Ma'at wasn't just the goddess of truth and justice. The Egyptians believed she was the universal balance of the world, keeping order throughout Egypt. She was depicted as a woman with an ostrich feather on her head, which was called 'The feather of Truth'.
8. How were Ra and Horus related?

Answer: Ra is Horus' great-great grandfather

Ra was the Egyptian god of the sun, and was extremely important in daily life, as the sun symbolised the life of Egypt.
9. Who wasn't sent to help Isis during her pregnancy?

Answer: Hathor

During Isis' pregnancy, she had to go into hiding in case Seth would find and kill her. The gods sent her as much assistance as they could, Anubis helped make Osiris into a mummy, Selket sent her scorpions to protect her, and Nephtys helped her sister to search for Osiris' body parts.
10. How did Hathor, the cow goddess help restore Horus' eye after he had been attacked by Seth?

Answer: She used her milk to restore his eye

After Horus had his eye restored, it was not as powerful as before. His eyes were said to represent the sun and the moon, which is why the moon's light is not as bright as that of the sun.
11. Which goddess was sent by Ra to destroy the world at one time?

Answer: Sekhmet

Sekhmet was the lion goddess of illness, fire and plagues. According to legend, she was sent to destroy the human race by Ra. When Ra changed his mind, Sekhmet wouldn't cease, so Thoth, god of wisdom, stopped her in the end.
12. Which god ferried Isis across to reach the meeting of the gods?

Answer: Nemty

After being told by Ra not to allow Isis to cross, Nemty was deceived by Isis after being told that it was not her. As punishment, when the gods discovered this later, Nemty had his toes cut off.
13. Which goddess was said to judge the trial of Horus and Seth?

Answer: Neith

Neith was an ancient goddess of war and victory. Her tremendous wisdom made her a very popular goddess, especially during the 26th dynasty when the capital was located in Sais, where she was worshipped.
14. What animal was said to have represented Seth?

Answer: Okapi

Seth was a strange looking god/animal, and some identified him with the anteater, greyhound, and the odd looking okapi.
15. Who was said to be Horus' consort?

Answer: Hathor

Imhotep was the designer of the first 'real' pyramid in ancient Egypt, which was later improved over the years.
Source: Author lizdebiz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us