FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about  Ancient Egyptian Deities
Quiz about  Ancient Egyptian Deities

Ancient Egyptian Deities Trivia Quiz


Here is a short quiz on the Gods and Goddesses of Ancient Egypt.

A multiple-choice quiz by egyptmysteries. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,956
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3390
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), timmacg (9/10), balkerwack (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these was the supreme god in Ancient Egypt? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the King of the Underworld? Hint


Question 3 of 10
3. Isis was Osiris's wife, but who was their son?

Answer: (One Word- the falcon god)
Question 4 of 10
4. Which of these was NOT a female deity? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the God/Goddess of Destruction? Hint


Question 6 of 10
6. Osiris was murdered by Seth. What was Seth's relationship to Osiris? Hint


Question 7 of 10
7. Cats were the most important animals in Ancient Egypt. They could do anything they wanted, and if someone hurt a cat, that person would be severely punished. Which god/goddess is responsible for cats being so important in Ancient Egypt? Hint


Question 8 of 10
8. Isis was the sister of Osiris and Seth, as well as the former's wife.


Question 9 of 10
9. What was the name of the baboon/ibis-headed god who watched over the Scales of Truth (The scales which weighed a person's heart against the Feather of Truth)?

Answer: (five letter-starts with letter T)
Question 10 of 10
10. The two eyes of Horus represent the sun and the moon.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : PurpleComet: 7/10
May 15 2024 : timmacg: 9/10
May 15 2024 : balkerwack: 8/10
May 06 2024 : stephedm: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these was the supreme god in Ancient Egypt?

Answer: Amon-Re

Amon-Re was the gods Amon and Ra joined together, and he was the head of all the gods, usually depicted as a man.
2. Who was the King of the Underworld?

Answer: Osiris

Anubis was the guardian of the underworld, but Osiris was the king.
3. Isis was Osiris's wife, but who was their son?

Answer: Horus

Horus was the falcon-headed god. He avenged his father's death by battling Seth.
4. Which of these was NOT a female deity?

Answer: Sobek

Sobek was the crocodile-headed god, and he was greatly feared by all Egyptians.
5. Who was the God/Goddess of Destruction?

Answer: Sekhmet

Usually depicted as a cat or a lion, Sekhmet was greatly feared by the Ancient Egyptian people.
6. Osiris was murdered by Seth. What was Seth's relationship to Osiris?

Answer: brother

Seth was Osiris' evil brother. After Horus grew up, he avenged his father's death, and lost an eye in the battle with his uncle.
7. Cats were the most important animals in Ancient Egypt. They could do anything they wanted, and if someone hurt a cat, that person would be severely punished. Which god/goddess is responsible for cats being so important in Ancient Egypt?

Answer: Bastet

Bastet was an important goddess, and she was always depicted as a cat. Although Sekhmet was originally depicted as a cat, her image eventually transformed into that of a lion.
8. Isis was the sister of Osiris and Seth, as well as the former's wife.

Answer: True

Isis was the sister of both Osiris and Seth, as was Seth's wife.
9. What was the name of the baboon/ibis-headed god who watched over the Scales of Truth (The scales which weighed a person's heart against the Feather of Truth)?

Answer: Thoth

After death, all people had their hearts weighed against the Feather of Truth. If their heart was lighter than the feather, they were allowed to go on to the Afterlife. Thoth was also the God of Wisdom.
10. The two eyes of Horus represent the sun and the moon.

Answer: True

After Horus had one of his eyes gouged out by Seth, the eyes came to symbolize the sun and the moon, because, like Horus' eyes, they were never seen together.

Thanks for playing!
Source: Author egyptmysteries

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us