FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gods And Goddesses From Egypt
Quiz about Gods And Goddesses From Egypt

Gods And Goddesses From Egypt Trivia Quiz


Hieroglyphs ...Humans with birdheads...Mummies...The Rosetta Stone..If you think your knowledge about Egypt ends there, you might try to stretch it just a bit by doing this quiz, which deals with the Basic Facts of Life in Egyptian Mythology.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
flem-ish
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
56,549
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4854
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 195 (8/10), PurpleComet (7/10), Guest 110 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What 'creature' could not be killed in Ancient Egypt because it was seen as related to Ra's own daughter, the goddess Bastet? Hint


Question 2 of 10
2. What did the god Khnum use as a.material; b.a tool to create human beings? Hint


Question 3 of 10
3. What daily phenomenon was interpreted by the Egyptians as the snake Apopis seeking to devour Ra's sunboat? Hint


Question 4 of 10
4. What bird represented the so-called 'ba' of the deceased that kept hovering over the mummies of the dead? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is not a characteristic of the trickster god Seth? Hint


Question 6 of 10
6. How does Seth murder Osiris? Hint


Question 7 of 10
7. Pharaohs considered themselves as heirs of Geb, the god of earth. What did the word ?pharaoh? itself mean? Hint


Question 8 of 10
8. Thoth the Egyptian Moon God was often represented as a monkey. What kind of monkey? Hint


Question 9 of 10
9. Which Egyptian god was usually represented with the head of a hippopotamus, the tail of a crocodile and the claws of a lion? Hint


Question 10 of 10
10. How did the Moon God Thoth solve the problem of the twins Geb and Nut who, because of Ra's ill will towards them, had some problems to have children on a normal day of the sun-calendar? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : Guest 195: 8/10
May 25 2024 : PurpleComet: 7/10
May 06 2024 : Guest 110: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What 'creature' could not be killed in Ancient Egypt because it was seen as related to Ra's own daughter, the goddess Bastet?

Answer: cat

Her city was Bubastis, the town of Ubasti or Bastet.
2. What did the god Khnum use as a.material; b.a tool to create human beings?

Answer: clay and a potter's wheel

Knuhm was represented as a ram with horizontal, twisting horns or as a man with a ram's head.
3. What daily phenomenon was interpreted by the Egyptians as the snake Apopis seeking to devour Ra's sunboat?

Answer: the red shine of sunset

During daytime Ra travelled in his solar bark. At night he used another bark to make his passage through the underworld.
4. What bird represented the so-called 'ba' of the deceased that kept hovering over the mummies of the dead?

Answer: a man-headed hawk

The other 'second soul' was kalled 'ka.'
5. Which of these is not a characteristic of the trickster god Seth?

Answer: cat's whiskers

Seth who was a rather 'nasty' god was later defeated by Horus, whose father Osiris he had murdered.- In that fight Horus's left eye, the moon, got damaged. Thoth repaired it. This became the Egyptian explanation of the 'phases of the moon'.
6. How does Seth murder Osiris?

Answer: locks him into a chest, throws him into the Nile, and finally cuts his body into pieces

Seth embodied the necessary and creative element of violence and disorder within the ordered world. Sometimes his actions were plain criminal. - The chest which Seth used was a sarcophagus. The sarcophagus reached Byblos. Isis heard what had happened and found her brother's corpse.

She brought it back to Egypt and hid it in a marsh. Seth found it and cut it up in fourteen pieces. Isis reassembled the pieces and reanimated them but it was all in vain: Seth killed Osiris once again.
7. Pharaohs considered themselves as heirs of Geb, the god of earth. What did the word ?pharaoh? itself mean?

Answer: great house

Son of Re was a title, and not the meaning of the word ?pharaoh?. Other titles they had included Lord of the Diadems, Lord of the Double Land, and Golden Horus.
8. Thoth the Egyptian Moon God was often represented as a monkey. What kind of monkey?

Answer: baboon

Thoth was the scribe, interpreter and adviser of the gods. He was seen as the inventor of writing and the creator of language. On the day of judgment, Thoth assisted in the weighing of the hearts.
9. Which Egyptian god was usually represented with the head of a hippopotamus, the tail of a crocodile and the claws of a lion?

Answer: Taurt

Nekhbet was the vulture goddess. - Sekhmet was either a lioness or a woman with the head of a lioness. She was a war goddess. - Apopis, a serpent and Ra's eternal enemy, daily tried to swallow Ra's sunboat .
10. How did the Moon God Thoth solve the problem of the twins Geb and Nut who, because of Ra's ill will towards them, had some problems to have children on a normal day of the sun-calendar?

Answer: Thoth won some extra days from Khonsu

Twins marrying each other was not an exception. Osiris had his sister Isis as his wife. His brother Seth was married to the other sister Nephthys. - Imhotep was a famous architect, astrologer and builder of one of the first pyramids. He later was deified and the Greeks saw him as similar to Asclepius.
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us