FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Excellent Egyptian Gods
Quiz about Excellent Egyptian Gods

Excellent Egyptian Gods Trivia Quiz


This quiz is about The Egyptian Gods. Please rate my quiz!

A multiple-choice quiz by fluffybunnyssg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
278,933
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
943
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the Sun god? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the jackal headed god? Hint


Question 3 of 10
3. Hathor is the goddess of the moon.


Question 4 of 10
4. Which god invented speaking and writing? Hint


Question 5 of 10
5. Sobek is the god of crocodiles.


Question 6 of 10
6. What was Seth the god of? Hint


Question 7 of 10
7. Who was known as the Queen of the Goddesses? Hint


Question 8 of 10
8. What goddess is the goddess of fire? Hint


Question 9 of 10
9. What was Shu the god of? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the king of the underworld? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the Sun god?

Answer: Re/Ra

Re/Ra was the the first of the Egyptian gods. He also stood for life, rebirth, children, health and virility. Some said that he made people. He was associated with Horus, the god of the sky.
2. What is the name of the jackal headed god?

Answer: Anubis

Anubis was the god of the dead and helped prepare mummies. In hieroglyphs Anubis is actually spelt like Anpu. Anubis was the guardian of the dead who took souls to the underworld and protected them on their journey.
3. Hathor is the goddess of the moon.

Answer: False

No, Hathor is the goddess of love. She also looked after dancing and music. She looks like a cow holding a sun disc on her head. She was thought of as the mother of the pharaoh. Her symbol was the sistrum.
4. Which god invented speaking and writing?

Answer: Thoth

Thoth had the head of an Ibis. He invented speaking and writing and was the god of wisdom, learning, writing, fantasy, wit, speaking and inventions. He was also a god of the underworld, in charge of the scales in the Hall of Judgement.
5. Sobek is the god of crocodiles.

Answer: true

Sobek was a crocodile headed god who was born from the water chaos when the world was created. He was the son of Neith and the Greeks called him Crocodilopolis. Sobek was worshiped to appease him and his animals.
6. What was Seth the god of?

Answer: The god of deserts and storms

In the myth he killed his brother Osiris because he was jealous of him. He killed him by showing him an expensive chest and saying that if he could fit in it, he could have it. Then when Osiris got in, Seth nailed the chest together then he threw the chest with Osiris in it into the Nile.
7. Who was known as the Queen of the Goddesses?

Answer: Mut

Mut is the wife of Amun and the mother of the god of the moon, Khonsu. She was the mother of all living things. She is either depicted as a woman, sometimes with wings, or a vulture, usually wearing the crowns of royalty.
8. What goddess is the goddess of fire?

Answer: Sekhmet

Sekhmet was the daughter of Re, the god of the sun. Sekhmet and Hathor nearly wiped out all of humanity when Re told her to punish all who forgot about him. Sekhmet is known as the eye of Re/Ra.
9. What was Shu the god of?

Answer: Cool and dry air

Shu was the god that separated the Earth from the sky. He was one of the gods that protected Re/Ra on his journey through the underworld. He has a twin sister who is also a god called Tefnut.
10. Who was the king of the underworld?

Answer: Osiris

Originally he was a god of agriculture and nature. There is a common myth about his death (killed by his brother Seth) and resurrection. In pictures he is normally shown with green skin.
Source: Author fluffybunnyssg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us