FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Destruction of Mankind
Quiz about The Destruction of Mankind

The Destruction of Mankind Trivia Quiz


In Ancient Egyptian mythology, Ra created the goddess Sekhmet to seek revenge on mankind for ceasing to worship him. Do you know the story?

A multiple-choice quiz by randa16. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
randa16
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,045
Updated
Mar 12 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
683
- -
Question 1 of 10
1. What kind of animal was Sekhmet? Hint


Question 2 of 10
2. To create Sekhmet, Ra tore out which body part? Hint


Question 3 of 10
3. Sekhmet wasn't the only goddess created by Ra's eye. Who was the other? Hint


Question 4 of 10
4. Sekhmet knew nothing but anger and fury. What did she take delight in? Hint


Question 5 of 10
5. When every human being in Egypt threatened to be wiped out by Sekhmet, how did Ra and the gods stop her? Hint


Question 6 of 10
6. While Ra instructed the women of Egypt to brew beer, the other gods went to go collect mandrake. What is so special about mandrake? Hint


Question 7 of 10
7. What relation was Sekhmet to Isis? Hint


Question 8 of 10
8. Where did Sekhmet live after Ra took away her anger and fury? Hint


Question 9 of 10
9. Which god did Sekhmet marry? Hint


Question 10 of 10
10. What title did Ptah grant his wife Sekhmet? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of animal was Sekhmet?

Answer: lioness

Sekhmet had the body of a woman and the head of a lioness.
2. To create Sekhmet, Ra tore out which body part?

Answer: eye

"Ra reached into the socket of his right eye and with a terrible scream of agony tore forth his eye and cast it bleeding to the ground. In a ball of light Sekhmet was created."
3. Sekhmet wasn't the only goddess created by Ra's eye. Who was the other?

Answer: Bast

"...just as she had been made from his eye, great Ra created another goddess, one of stealth and cunning. This was Bast, the sinous cat-goddess of seduction and lust."
4. Sekhmet knew nothing but anger and fury. What did she take delight in?

Answer: dealing death

Dealing death was the delight of Sekhmet, and the more she slew, the more she fed and grew ever more powerful.
5. When every human being in Egypt threatened to be wiped out by Sekhmet, how did Ra and the gods stop her?

Answer: by brewing beer and making it appear to be blood

Ra commanded the women of Egypt to brew barley beer. Magical mandrakes were added, turning the liquid to a deep sanguine hue. Pomegranate juice was also added to make the beer appear as blood. Sekhmet drank the beer, got drunk, and passed out. Ra then spoke a spell to make her anger go away. When she awoke, Sekhmet had forgotten about killing and was in peace.
6. While Ra instructed the women of Egypt to brew beer, the other gods went to go collect mandrake. What is so special about mandrake?

Answer: the plants emit a fatal scream

The potent mandrake grew far to the south by the isle of Elephantine at the first cataract of the Nile. The plants wailed like children when they were torn from the ground. Only the gods' immortality protected them from the screams.
7. What relation was Sekhmet to Isis?

Answer: great-aunt

Sekhmet was Isis' great-aunt. Therefore, so is Bast.
8. Where did Sekhmet live after Ra took away her anger and fury?

Answer: Memphis

She chose to dwell in Memphis.
9. Which god did Sekhmet marry?

Answer: Ptah

She married Ptah, the great architect.
10. What title did Ptah grant his wife Sekhmet?

Answer: The Lady of the Blood-stained Robe

Lady of the Blood-stained Robe was her title. It seemed quite fitting after all the destruction she had caused.
Source: Author randa16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us