Quiz about This Sums It Up  Math Puns
Quiz about This Sums It Up  Math Puns

This Sums It Up - Math Puns Trivia Quiz


See if you can differentiate between the right and wrong answers to these somewhat cringeworthy math puns. I've also tried to integrate some more punny stuff in the interesting information.

A multiple-choice quiz by eburge. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Language Use
  8. »
  9. Puns and Word Play Humor

Author
eburge
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,148
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2668
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: boombaby (9/10), Harish123az (6/10), kino76 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. It was a very sad day for the mathematician. I asked him what was wrong. He pointed to a dead bird in a cage and said what? Hint

"Parabola."
"Polygon."
"Statistic."
"Calculus."

2. I had just left the house to go for a walk when it started raining. Rather than get completely drenched, I decided to cancel my walk and do what? Hint

Factorise
Integrate
Coincide
Bisect

3. I saw a small purple piece of fruit commuting the other day. What might it be? Hint

A Boolean blackberry
A Mandelbrot plum
An Abelian grape
A Gaussian fig

4. I saw a kettle suspended above a fire boiling some water. What might it have been described as? Hint

Hypotenuse
Space diagonal
Cathetus
Periphrasis

5. So two straight lines are having a chat. One says to the other, "Hey, that 30 angle over there looks quite nice." The other replies, "Yeah, she's..." what? Hint

Reflex angle
Obtuse angle
Acute angle
Right angle

6. A good mathematician friend of mine (I have a lot of them, by the way) retired the other week, to a nice house out in the country. I went and visited him, and saw a sign out the front displaying the name of the house. What was it? Hint

Ellipse
Aftermath
Circumference
Logarithm

7. It was a hot day, so I drove down to the beach. There was a sunburned man there. What would that make him? Hint

A tangent
A brownguy
A burnman
A bronzeboy

8. A friend's daughter brought home a plant that she had been growing during math classes. It looked fine, but then she took it out of the pot, and the bottom part of it was quite strange. What made the plant odd? Hint

Square roots
Nested radicals
Complex logarithms
Quadratic residue

9. I heard that there was a student who had problems in math class, so the teacher gave him a pair of special glasses to improve what? Hint

Subtraction
Multiplication
Division
Addition

10. I was asked if I thought Newton could transform into an umbrella. I replied with what? Hint

Cotangent
Cosine
Sine
Cosecant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It was a very sad day for the mathematician. I asked him what was wrong. He pointed to a dead bird in a cage and said what?

Answer: "Polygon."

I asked the mathematician what killed the bird. He said, "Polynomial."
2. I had just left the house to go for a walk when it started raining. Rather than get completely drenched, I decided to cancel my walk and do what?

Answer: Coincide

Sitting inside while it was raining, I thought I might expand (a+b)^n just for my own amusement. Here's what I did:
(a+b)^n
( a + b ) ^ n
( a + b ) ^ n
( a + b ) ^ n
3. I saw a small purple piece of fruit commuting the other day. What might it be?

Answer: An Abelian grape

I've thought to myself many times about group theory. I wondered why Newton hadn't discovered it. I realised he wasn't Abel.

(By the way, an Abelian group is one which displays commutativity.)
4. I saw a kettle suspended above a fire boiling some water. What might it have been described as?

Answer: Hypotenuse

My mother made cookies in the shape of plus signs, and asked if I wanted some, but I declined - there were too many additives.
5. So two straight lines are having a chat. One says to the other, "Hey, that 30 angle over there looks quite nice." The other replies, "Yeah, she's..." what?

Answer: Acute angle

I like angles...to a degree.
6. A good mathematician friend of mine (I have a lot of them, by the way) retired the other week, to a nice house out in the country. I went and visited him, and saw a sign out the front displaying the name of the house. What was it?

Answer: Aftermath

He was also planning a trip to a little cabin that his family owned. It started me thinking - if you were to integrate 1/cabin, you'd get log cabin. But that of course is not the full answer. You need to add the arbitrary constant, making it log cabin + c. And what is a log cabin + c? A houseboat.
7. It was a hot day, so I drove down to the beach. There was a sunburned man there. What would that make him?

Answer: A tangent

The man said he was a lumberjack. I asked if he was a good musician. He said no and asked why. I said that lumberjacks make good musicians because of their natural logarithms.
8. A friend's daughter brought home a plant that she had been growing during math classes. It looked fine, but then she took it out of the pot, and the bottom part of it was quite strange. What made the plant odd?

Answer: Square roots

I suppose growing a plant is easy. Maybe as easy as dividing the circumference of a circle by its diameter. Yes, I'd say it's as easy as 3.1415926535897932384626433...
9. I heard that there was a student who had problems in math class, so the teacher gave him a pair of special glasses to improve what?

Answer: Division

e^x wanted to be friends with the others at school more than anything, but it just wouldn't work. He tried again and again to integrate himself, but it made no difference.
10. I was asked if I thought Newton could transform into an umbrella. I replied with what?

Answer: Cosecant

Little known fact: Newton had a small farm, where he kept swine and cowswine.
Source: Author eburge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 01 2022 : boombaby: 9/10
Oct 25 2022 : Harish123az: 6/10
Oct 23 2022 : kino76: 10/10
Oct 14 2022 : superhooppete: 4/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us