FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cardinal Rodrigo Borgia
Quiz about Cardinal Rodrigo Borgia

Cardinal Rodrigo Borgia Trivia Quiz


This quiz is about the character from Mario Puzo's novel 'The Family'.

A multiple-choice quiz by tovic. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Mario Puzo

Author
tovic
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
378,535
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
93
- -
Question 1 of 10
1. Cardinal Rodrigo had who as his mistress? Hint


Question 2 of 10
2. Adrianna's son Orso got engaged to whom at the age of thirteen? Hint


Question 3 of 10
3. Who was responsible for the poisoning of the cardinal's wine? Hint


Question 4 of 10
4. Gaspare Malatesta was strangled to death by whom? Hint


Question 5 of 10
5. The cardinal later became which of these? Hint


Question 6 of 10
6. Who was ordered by Lucrezia ordered to steal her brother's ashes? Hint


Question 7 of 10
7. Which Lake did Lucrezia take her brother's ashes to? Hint


Question 8 of 10
8. Lucrezia's husband was from what country? Hint


Question 9 of 10
9. Cesare Borgia was Lucrezia's brother. What other relationship did he have with her? Hint


Question 10 of 10
10. Why did Cesare Borgia die in the attack they suffered at the castle of Viana? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cardinal Rodrigo had who as his mistress?

Answer: Vanozza Cattanei

Vanozza is not only the Cardinal's mistress, she is also the mother of Cesare, Juan, Lucrezia and Jofre.
2. Adrianna's son Orso got engaged to whom at the age of thirteen?

Answer: Julia Farnese

Julia Farnese found herself in the bed of the Cardinal not long after her husband was sent to the Cardinal's country.
3. Who was responsible for the poisoning of the cardinal's wine?

Answer: Thev kitchen boy

He was later stabbed and tethered to an ass.
4. Gaspare Malatesta was strangled to death by whom?

Answer: Te Deum

Te Deum was a short, powerfully built man.
5. The cardinal later became which of these?

Answer: Pope Alexander VI

He was ordained pope Alexander VI after the death of pope Innocent VIII.
6. Who was ordered by Lucrezia ordered to steal her brother's ashes?

Answer: Michelotto Don

Michelotto was sent for by the Cardinal to watch over himself and family members after the poisoning of Juan.
7. Which Lake did Lucrezia take her brother's ashes to?

Answer: Silvery Lake

After the ashes were stolen from the Church of Santa Maria, they journeyed to Silvery Lake, were the ashes were thrown into the water.
8. Lucrezia's husband was from what country?

Answer: Ferrara

Lucrezia got married to Alfonso d'Este of Ferrara by proxy in Rome a week after her visit to Silvery Lake cottage with her brother Cesare.
9. Cesare Borgia was Lucrezia's brother. What other relationship did he have with her?

Answer: Lover

A week before her wedding Lucrezia took her brother to the cottage at Silvery Lake where made love to her in the cottage.
10. Why did Cesare Borgia die in the attack they suffered at the castle of Viana?

Answer: Because his army had been paid to betray him

His army was already bought and paid for to betray their king, Jean of Navarre. They killed their leader as part of this betrayal.
Source: Author tovic

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us