FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Evelyn Waugh
Quiz about Evelyn Waugh

Evelyn Waugh Trivia Quiz


Try your hand at these ten questions about one of Britain's foremost satirists.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z
  8. »
  9. W

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
141,523
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
469
Last 3 plays: Guest 110 (7/10), Guest 86 (9/10), rainbowriver (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Waugh's first published book was a biography of which artist and poet? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following books takes its title from a poem by T.S. Eliot? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following books takes its title from a poem by Alexander Pope? Hint


Question 4 of 10
4. Tony Last, delirious with fever, wanders in a Brazilian jungle. He is nursed back to health by a man who forces him, at gunpoint, to read books by which author? Hint


Question 5 of 10
5. Which novel contains a chief embalmer named Mr. Joyboy and a crematorium cosmetician named Aimee Thanatogenos? Hint


Question 6 of 10
6. Which book is subtitled: "The Sacred and Profane Memories of Captain Charles Ryder"? Hint


Question 7 of 10
7. Evelyn Waugh was a convert to which religion? Hint


Question 8 of 10
8. Which novel boasts the characters Adam Fenwick-Symes and Nina Blount? Hint


Question 9 of 10
9. Which novel is set on a fictional African island known simply as Azania?
Hint


Question 10 of 10
10. What was Evelyn Waugh's full name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Guest 110: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 86: 9/10
Apr 05 2024 : rainbowriver: 10/10
Mar 31 2024 : Guest 82: 9/10
Mar 28 2024 : Guest 24: 10/10
Mar 26 2024 : Guest 169: 9/10
Mar 24 2024 : Guest 169: 9/10
Mar 21 2024 : Guest 147: 6/10
Mar 12 2024 : glenjue: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Waugh's first published book was a biography of which artist and poet?

Answer: Dante Gabriel Rossetti

The book was published in 1927. Rossetti was one of the founders of the so called Pre-Raphaelites and brother of the famous poet Christina Rossetti. He was a painter, a poet, and a designer.
2. Which of the following books takes its title from a poem by T.S. Eliot?

Answer: A Handful of Dust

The title comes from these lines in Eliot's "The Wasteland": ". . . I will show you something different from either / Your shadow at morning striding behind you / Or your shadow at evening rising to meet you; / I will show you fear in a handful of dust."
3. Which of the following books takes its title from a poem by Alexander Pope?

Answer: A Little Learning

The autobiography "A Little Learning" appeared in 1964. The title comes from a line in a poem by 18th century neo-classicist Alexander Pope: "A little learning is a dangerous thing . . ."
4. Tony Last, delirious with fever, wanders in a Brazilian jungle. He is nursed back to health by a man who forces him, at gunpoint, to read books by which author?

Answer: Charles Dickens

Last is a character from Waugh's novel "A Handful of Dust," though this portion of the novel was originally published as a short story.
5. Which novel contains a chief embalmer named Mr. Joyboy and a crematorium cosmetician named Aimee Thanatogenos?

Answer: The Loved One

"The Loved One" is a satire on Hollywood, among other things. It was, interestingly enough, made into a rather successful movie by Hollywood!
6. Which book is subtitled: "The Sacred and Profane Memories of Captain Charles Ryder"?

Answer: Brideshead Revisited

Charles Ryder is the friend of a wealthy Roman Catholic family, the Marchmains, and it is he who narrates their affairs to the reader.
7. Evelyn Waugh was a convert to which religion?

Answer: Roman Catholicism

Waugh's faith deeply influenced his writing. He said that the purpose of "Brideshead Revisited" was to "exhibit, ultimately, the operation of divine grace" in the lives of people.
8. Which novel boasts the characters Adam Fenwick-Symes and Nina Blount?

Answer: Vile Bodies

This was Waugh's second published novel. It satirizes the socialites of London, and tells the tale of a poor young writer, who has fallen in love with an aristocrat's daughter.
9. Which novel is set on a fictional African island known simply as Azania?

Answer: Black Mischief

This was Waugh's third novel, and it went a long way toward establishing his reputation as Britain's leading satirist.
10. What was Evelyn Waugh's full name?

Answer: Evelyn Arthur St. John Waugh

Auberon Alexander Waugh is Evelyn Waugh's oldest son. He is a writer, and also a journalist.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Literature from 1900 - 2019:

My quizzes on literature written after 1900.

  1. Remembering Elie Wiesel Average
  2. The Books of Elie Wiesel Average
  3. Jasper Fforde--"Lost in a Good Book" Average
  4. Huxley's "Brave New World" Average
  5. C.S. Lewis Books Tough
  6. Evelyn Waugh Average
  7. The Wit and Wisdom of P.J. O'Rourke Average
  8. Stephen King's Dark Tower Series Average
  9. Works of Herman Wouk Average
  10. Conviction: A Sequel to Pride and Prejudice Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us