Quiz about Fever 1793
Quiz about Fever 1793

Fever 1793 Trivia Quiz


This is a basic quiz over the book "Fever 1793" by Laurie Halse Anderson. Have fun and good luck! :)

A multiple-choice quiz by Fivecoate. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Laurie Halse Anderson

Author
Fivecoate
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
165,281
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
610
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What kind of business do Matilda and her mother run? Hint

Tavern
Coffeehouse
Milliners
General store

2. Matilda's grandfather owned a pet parrot. What was his name? Hint

Polly
Ruffles
Grandfather Jr.
King George

3. What rank was Matilda's grandfather in the army? Hint

General
Captain
Sergeant
Private

4. What month did the fever start? Hint

August
July
June
September

5. What caused the fever? Hint

Dirty living conditions
Flies
Hot weather
Mosquitos

6. What is the name of Matilda's family's pet cat? Hint

Silas
Puss
Kitty
Darla

7. What is the name of the little girl Matilda rescues? Hint

Polly
She is a mute so they never find out
Eliza
Nell

8. What are the name's of Joseph's twin sons? Hint

Joseph Jr. and John
Joseph Jr. and Jacob
Robert and William
Luke and Peter

9. At the back of the book in the appendix what is the name of the French man who sailed in a hot air balloon? Hint

Sebastian Johann Andreas
Jean Pierre Blanchard
Michelo Blanchard
Pierre Jean Blanchard

10. What famous person lived only two blocks away from the coffee house? Hint

Benjamin Franklin
Dr. Benjamin Rush
John Adams
George Washington


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of business do Matilda and her mother run?

Answer: Coffeehouse

The Coffee house was established by Matilda's father in 1783.
2. Matilda's grandfather owned a pet parrot. What was his name?

Answer: King George

The parrot was described in the book as having a very colorful vocabulary.
3. What rank was Matilda's grandfather in the army?

Answer: Captain

His full title was Captain William Farnsworth Cook of the Pennsylvania Fifth Regiment.
4. What month did the fever start?

Answer: August

The fever ended when the first frost came, killing the mosquitos.
5. What caused the fever?

Answer: Mosquitos

(Appendix) "The Yellow Fever Outbreak that struck Philadelphia in 1793 was one of the worst epidemics in United States history. In three months it killed nearly five thousand people, 10 percent of the city's population."
6. What is the name of Matilda's family's pet cat?

Answer: Silas

Chapter 18 of the book describes Silas as nosy and orange.
7. What is the name of the little girl Matilda rescues?

Answer: Nell

Matilda found a little girl sitting in the doorway of an abandoned house. The girl's mother had died of the fever, so Matilda took her in.
8. What are the name's of Joseph's twin sons?

Answer: Robert and William

Robert, William and Nell got the fever and barely managed to pull through, but all three survived.
9. At the back of the book in the appendix what is the name of the French man who sailed in a hot air balloon?

Answer: Jean Pierre Blanchard

George Washington was there to watch this historic flight.
10. What famous person lived only two blocks away from the coffee house?

Answer: George Washington

Since the President's house was so close the coffee house got a lot of business especially from politicians.
Source: Author Fivecoate

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 70: 9/10
Oct 18 2022 : Guest 68: 9/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us