FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Futility or The Wreck of the Titan
Quiz about Futility or The Wreck of the Titan

Futility or The Wreck of the Titan Quiz


An "unsinkable" ship hits an iceberg and sinks. This is not an original story today, however Morgan Robertson wrote this novella in 1898! The story is told through the eyes of John Rowland, a sailor on the Titan.

A multiple-choice quiz by JDavidM. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S
  8. »
  9. R

Author
JDavidM
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,054
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
122
- -
Question 1 of 10
1. Where did the Titan sail from on its final voyage? Hint


Question 2 of 10
2. What tragic event happened on their first night at sea? Hint


Question 3 of 10
3. The Titanic only had only 20 lifeboats. How many did the Titan have? Hint


Question 4 of 10
4. What did Rowland kill on the iceberg that provided Myra and himself with food and clothing? Hint


Question 5 of 10
5. The Titanic sank on April 15, 1912. In what month did the fictional Titan sink? Hint


Question 6 of 10
6. The Titanic had 705 survivors. How many survivors did the Titan have? Hint


Question 7 of 10
7. Where was Rowland when the Titan struck the iceberg? Hint


Question 8 of 10
8. In London, Captain Bryce, the Titan's Captain, accused Rowland of being intoxicated while on duty. What was Rowland's ultimate fate at this hearing? Hint


Question 9 of 10
9. After the Titan sank, what was the chief concern of the Titan's owners? Hint


Question 10 of 10
10. What was the eventual fate of Captain Bryce of the Titan? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did the Titan sail from on its final voyage?

Answer: New York

The Titan sailed from New York and was going to London, unlike the Titanic, which had sailed from England and was traveling to New York on its maiden voyage. This was not the Titan's "maiden voyage" however. The story follows John Rowland, a member of the crew.
2. What tragic event happened on their first night at sea?

Answer: The Titan rammed and sank a fishing boat.

The Titan was sailing at its full speed of 25 knots in a thick fog and did not see the fishing boat. They struck the fishing boat and split it in half. The Titan did not bother to stop and search for survivors. A voice from the wreck cursed them, saying "May the curse of God light on you and your cheese-knife, you brass-bound murderers". Obviously there was no radar in 1898.
3. The Titanic only had only 20 lifeboats. How many did the Titan have?

Answer: 24 lifeboats

The Law at that time required the Titan to have only 24 lifeboats, so this is the number that they had used. Due to the quickness of the sinking however, there was no time for any of the lifeboats to be launched. Rowland grabbed Myra, an unattended child, and jumped onto the iceberg, as the Titan was rapidly sinking.
4. What did Rowland kill on the iceberg that provided Myra and himself with food and clothing?

Answer: A polar bear

Rowland only had a knife, but he managed to kill a polar bear which attacked them. He then cut up the polar bear and used it for food and clothing. The polar bear did break his arm though, and his arm later had to be amputated. Fresh water was available on the iceberg from melting ice.
5. The Titanic sank on April 15, 1912. In what month did the fictional Titan sink?

Answer: April

The fictional Titan sank in April 1898, off the coast of Newfoundland. There was no radar in those days, and a heavy fog made it impossible for the Captain to see where the ship was going, or for the lookout to spot the danger ahead.
6. The Titanic had 705 survivors. How many survivors did the Titan have?

Answer: Only thirteen people survived.

There were only thirteen survivors, so this was a far greater loss of life than what happened on the Titanic, and the Titan had had no chance to launch any of its lifeboats before sinking.
7. Where was Rowland when the Titan struck the iceberg?

Answer: He was the lookout on the mast.

Rowland had been a witness to the sinking of the fishing boat and the Captain wanted to keep him isolated from the passengers and crew until he could learn how much he actually knew about that incident.
8. In London, Captain Bryce, the Titan's Captain, accused Rowland of being intoxicated while on duty. What was Rowland's ultimate fate at this hearing?

Answer: Rowland was exonerated.

After being acquitted, John Rowland became a subsistence fisherman on the docks of London, and through hard work over the years, he was eventually able to become a civil servant and a gentleman. He was reunited with Moira.
9. After the Titan sank, what was the chief concern of the Titan's owners?

Answer: Bankrupcy, if their insurance coverage was denied.

The owners attempted to bribe Rowland into immediately leaving England so that his testimony, regarding Captain Bryce's negligence, could not be used against the owners in Court. Rowland, however, refused to accept their bribe and did testify as to what had happened.
10. What was the eventual fate of Captain Bryce of the Titan?

Answer: Captain Bryce lost his license to be a ship's officer.

Captain Bryce was bulletined and listed by Lloyds of London. He would never again be allowed to work as an Officer on any British flagged ship. It was suggested to him that he emigrate immediately to Canada, South Africa, or Australia.
Source: Author JDavidM

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us