Quiz about Grapes of Wrath
Quiz about Grapes of Wrath

Grapes of Wrath Trivia Quiz


Test your knowledge of John Steinbeck's 'Grapes of Wrath'.

A multiple-choice quiz by *kate*. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Steinbeck, John
  8. »
  9. Grapes of Wrath

Author
*kate*
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
13,371
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
2899
Last 3 plays: Guest 74 (21/25), Guest 74 (25/25), konway (23/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the main character of 'Grapes of Wrath'? Hint

Al Joad
Tom Joad
Jim Casy
Aggie Wainwright

2. Jim Casy was a former.... Hint

farmer
preacher
police officer
clerk

3. Who was the father of Rose of Sharon's baby? Hint

Muley Graves
Floyd
Noah
Connie

4. The Joad's home state is....

Answer: (One Word)
5. Tom was on parole because he... Hint

robbed his neighbor
stole food
broke into a house
killed a man

6. Who died on the first night on the road? Hint

Noah
Granma
Grampa
Mrs. Wilson

7. What family member stayed behind at the river? Hint

Noah
Rose of Sharon
Al
Tom

8. What family member died while crossing the desert? Hint

Granma
Al
Granpa
Casy

9. Who did the police arrest at the Hooverville? Hint

Casy
Pa Joad
Tom
Al

10. Which family member was responsible for the operation of the truck? Hint

Tom
Al
Noah
PaMa

11. Ma Joad cooked a soup and was soon surrounded by... Hint

the Wilsons
the family
hungry children
flies

12. At the government camp, Ruthie and Winfield thought they broke the... Hint

bath tub
sink
toilet
shower

13. The sheriff tried to destroy the government camp by claiming the residents were... Hint

drinking
singing
dancing
rioting

14. Although the government camp was the nicest place they stayed, the Joads left because... Hint

Tom killed a man
there were unfriendly people
Uncle John died
they could not find work

15. When Ma went to the company store, what was she was upset over? Hint

the unfriendly clerk
Ruthie misbehaving
high prices
names people called her

16. The citadel of the family was...

Answer: (One Word)
17. The men outside of the peach ranch killed....

Answer: (full name or just surname)
18. How did the Wilsons help the Joads? Hint

gave them money
gave them food
let them stay in their house
helped take care of Granma

19. Al's future wife was... Hint

Aggie Wainwright
Elizabeth Rawley
Rose of Sharon
Ezra Davis

20. Who was the manager of the government camp? Hint

Mr. Wilson
Jim Rawley
Mr. Hooper
James Nelson

21. The family moved out of the boxcar because of ... Hint

the cold
the heat
they found other work
a flood

22. Tom left the family because... Hint

he was sick
he wanted to get married to a woman in Oregon
he was ashamed of them
he wanted to finish Casy's work

23. After Rose of Sharon's baby dies, which family member is told to bury the baby? Hint

Tom
Pa Joad
Uncle John
Ma Joad

24. In the last chapter of the novel, where does the family take shelter? Hint

a church
the government camp
a house
a barn

25. Rose of Sharon was able to help... Hint

a starving stranger
Winfield
Ruthie
a little boy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the main character of 'Grapes of Wrath'?

Answer: Tom Joad

2. Jim Casy was a former....

Answer: preacher

Casy felt that he was too sinful to remain a preacher, however he had a strong belief that every man was part of an 'oversoul.'
3. Who was the father of Rose of Sharon's baby?

Answer: Connie

At a point in the novel, Connie walks off and never returns, leaving Rose of Sharon depressed throughout the rest of the novel.
4. The Joad's home state is....

Answer: Oklahoma

5. Tom was on parole because he...

Answer: killed a man

Tom killed a man in a fight and claimed he would have done it again.
6. Who died on the first night on the road?

Answer: Grampa

7. What family member stayed behind at the river?

Answer: Noah

8. What family member died while crossing the desert?

Answer: Granma

Ma Joad got the family through the border by telling the guards that Granma was sick.
9. Who did the police arrest at the Hooverville?

Answer: Casy

Tom hit a man, but Casy offered to take the blame.
10. Which family member was responsible for the operation of the truck?

Answer: Al

11. Ma Joad cooked a soup and was soon surrounded by...

Answer: hungry children

After she served the family, Ma let the children clean out the bowl.
12. At the government camp, Ruthie and Winfield thought they broke the...

Answer: toilet

The children did not realize that the toilet was supposed to flush.
13. The sheriff tried to destroy the government camp by claiming the residents were...

Answer: rioting

14. Although the government camp was the nicest place they stayed, the Joads left because...

Answer: they could not find work

15. When Ma went to the company store, what was she was upset over?

Answer: high prices

16. The citadel of the family was...

Answer: Ma

Ma stressed the importance of staying together.
17. The men outside of the peach ranch killed....

Answer: Casy

18. How did the Wilsons help the Joads?

Answer: helped take care of Granma

19. Al's future wife was...

Answer: Aggie Wainwright

20. Who was the manager of the government camp?

Answer: Jim Rawley

21. The family moved out of the boxcar because of ...

Answer: a flood

22. Tom left the family because...

Answer: he wanted to finish Casy's work

23. After Rose of Sharon's baby dies, which family member is told to bury the baby?

Answer: Uncle John

24. In the last chapter of the novel, where does the family take shelter?

Answer: a barn

25. Rose of Sharon was able to help...

Answer: a starving stranger

Source: Author *kate*

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 74: 21/25
Jan 24 2023 : Guest 74: 25/25
Jan 19 2023 : konway: 23/25
Jan 18 2023 : Guest 71: 20/25
Jan 09 2023 : Dagny1: 19/25
Dec 02 2022 : Guest 207: 22/25

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us