Quiz about HP Lovecrafts Cthulhu Mythos and other Stories
Quiz about HP Lovecrafts Cthulhu Mythos and other Stories

HP Lovecraft's Cthulhu Mythos and other Stories Quiz


A brief, ten question quiz on HP Lovecraft's Cthulhu Mythos and some of his other works. Some are easy, and some are hard.

A multiple-choice quiz by dtouiey. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. H. P. Lovecraft

Author
dtouiey
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,979
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
258
Last 3 plays: Guest 213 (0/10), Guest 213 (10/10), Guest 118 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What book, written by the Mad Arab, contained a great deal of information about the Mythos? Hint

Pnakotic Manuscripts
Necronomicon
The King in Yellow
The Seven Habits of Highly Effective Deep Ones

2. What are the Old Ones? Hint

A pantheon of deities, who will rise again when the stars are right.
A race of cute, furry, teddy bears who live on the moon of Endor.
A servant race created by Dagon, that interbreed with the residents of Innsmouth.
A race of starfish-headed half-vegetable pods

3. In what sunken city does Cthulhu wait dreaming, dead but alive with his kin, until the stars are right? Hint

R'lyeh
Fhtagn
Atlantis
Y'hanilei

4. Who is the Crawling Chaos? Hint

Shub-Nigguroth
Nyarlathotep
George Bush
Azathoth

5. Who is the blind idiot god? Hint

Dagon
Cthulhu
Azathoth
Rhan-Tegoth

6. In "The Quest of Iranon", where is Aira? Hint

It is really Oonai
A right turn from Albuquerque
Next to Teloth
The imagination of Iranon

7. Who was "Under the Pyramids" ghostwritten for? Hint

Gary Gygax
King Tut
Lynn Willis
Harry Houdini

8. What was the Necronomicon originally called, in Arabic? Hint

Ia R'lyeh
Koran
Xthulhu
Al-Azif

9. What planet is Yuggoth implied to be? Hint

Saturn
Venus
Earth
Pluto

10. In "The Outsider", what is the monster that the narrator sees? Hint

A reflection of himself
A mi-go
A deep one
A night-gaunt


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What book, written by the Mad Arab, contained a great deal of information about the Mythos?

Answer: Necronomicon

Though the Necronomicon was the correct answer, some others are in Lovecraft stories. The Pnakotic Manuscripts are mentioned, but never explained. "The King in Yellow" is a play that causes the reader to go insane, and a real book by Lord Dunsany. "The Seven Habits of Highly Effective Deep Ones" isn't.
2. What are the Old Ones?

Answer: A race of starfish-headed half-vegetable pods

The Old Ones once ruled the earth, but now are endangered or extinct. They star in "At The Mountains of Madness", and are mentioned in "The Shadow Out of Time".
3. In what sunken city does Cthulhu wait dreaming, dead but alive with his kin, until the stars are right?

Answer: R'lyeh

R'lyeh lies in the Pacific Ocean, and will rise again when the stars are right. Cthulhu will then perform a grand resurrection, and the great old ones shall walk the Earth once more. Atlantis is a fictional sunken city, which does appear in a Lovecraft story. Fhtagn is a word chanted by Cthulhu cultists, and Y'hanilei is the city of the deep ones, also sunken.
4. Who is the Crawling Chaos?

Answer: Nyarlathotep

Though Nyarlathotep first appeared in the story entitled the same as his name, the term "The Crawling Chaos" was used in "The Dream Quest of Unknown Kadath".
5. Who is the blind idiot god?

Answer: Azathoth

Azathoth is one of the most powerful entities in the universe. He is dumb, driven by only hunger and thirst, but check out his stats in "Call of Cthulhu". He is described in "The Dream Quest of Unknown Kadath", and mentioned in "The Haunter of the Dark".
6. In "The Quest of Iranon", where is Aira?

Answer: The imagination of Iranon

Iranon believes that he is a prince in this city, but he is only a beggar's son. He made up Aira as a child. After learning this from a shepherd, Iranon loses his eternal youth and kills himself.
7. Who was "Under the Pyramids" ghostwritten for?

Answer: Harry Houdini

This story was meant to be a real account written by Harry Houdini. Lovecraft, however, wrote a fantastic story about supernatural mummies in Egypt. To keep Houdini happy, he tacked on an "all a dream" ending.
8. What was the Necronomicon originally called, in Arabic?

Answer: Al-Azif

The Necronomicon was translated into English by John Dee. That is the copy that exists at Miskatonic in Arkham.
9. What planet is Yuggoth implied to be?

Answer: Pluto

Yuggoth is the home world of the mi-go, a race of aliens that can remove a brain and store it in a cylinder.
10. In "The Outsider", what is the monster that the narrator sees?

Answer: A reflection of himself

He lived alone in an abandoned mansion, having very little memory of the past. He had never seen himself, and always thought that he was like the humans he had read about.
Source: Author dtouiey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 213: 0/10
Nov 09 2022 : Guest 213: 10/10
Nov 03 2022 : Guest 118: 4/10
Oct 18 2022 : Mockf: 5/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us