FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Literature Quotes
Quiz about Literature Quotes

Literature Quotes Trivia Quiz


From various well known works of literature, select either the book, play or character from which the following quotes are taken.

A multiple-choice quiz by Creedy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature
  8. »
  9. Literary Terms & Quotes

Author
Creedy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,896
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1541
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: piperjim1 (7/10), Guest 99 (7/10), buncha1956 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. "We catched fish and talked, and we took a swim now and then to keep off sleepiness. It was kind of solemn, drifting down the big, still river, laying on our backs, looking up at the stars, and we didn't ever feel like talking loud, and it warn't often that we laughed - only a little kind of a low chuckle." Who speaks these words? Hint


Question 2 of 10
2. "When I look back on my childhood I wonder how I survived it all. It was, of course, a miserable childhood: the happy childhood is hardly worth your while. Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood." From which work is this quote? Hint


Question 3 of 10
3. "Men who take up arms against the State must expect at any moment to be fired upon. Men who take up arms unlawfully cannot expect that the troops will wait until they are quite ready to begin the conflict." Who said this? Hint


Question 4 of 10
4. "I've got to get some seeds. I've got to get some seeds, right away. Nothing's planted. I don't have a thing in the ground." From which work is this quote? Hint


Question 5 of 10
5. "There is only now, and if two days is your life, then everything in it will be in proportion. This is how you live a life in two days. And if you stop complaining and asking for what you will never get, you will have a good life." From which work is this quote? Hint


Question 6 of 10
6. "I pass the lighted windows of a shop where perfume is sold. The window is filled with pieces of broken glass, tiny transparent bottles in delicate colours, like bits of a shattered rainbow. Then all at once my sister touches my shoulder.. Oh Laura, Laura, I tried to leave you behind me, but I am more faithful than I intended to be!...I speak to the nearest stranger, anything that can blow your candles out!...Blow out your candles, Laura - and so goodbye." From which work is this quote? Hint


Question 7 of 10
7. "If it wasn't for the mist we could see your home across the bay...You always have a green light that burns all night at the end of your dock." From which work is this quote? Hint


Question 8 of 10
8. "I see you stand like greyhounds in the slips, Straining upon the start. The games afoot: Follow your spirit; and upon this charge, Cry 'God for Harry! England and Saint George!'" From which work is this quote? Hint


Question 9 of 10
9. "To lose one parent, Mr Worthing, may be regarded as a misfortune; to lose both looks like carelessness." From which work is this quote? Hint


Question 10 of 10
10. "What worries me, Billy," she said - I could hear the change in her voice - "is how your mother is going to take this." From which work is this quote? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : piperjim1: 7/10
Apr 16 2024 : Guest 99: 7/10
Apr 14 2024 : buncha1956: 4/10
Apr 12 2024 : jonnowales: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 142: 0/10
Apr 10 2024 : Guest 209: 7/10
Apr 01 2024 : mulder52: 10/10
Mar 10 2024 : bradez: 8/10
Mar 10 2024 : Mabel466: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "We catched fish and talked, and we took a swim now and then to keep off sleepiness. It was kind of solemn, drifting down the big, still river, laying on our backs, looking up at the stars, and we didn't ever feel like talking loud, and it warn't often that we laughed - only a little kind of a low chuckle." Who speaks these words?

Answer: Huckleberry Finn

This is from chapter 12 of Mark Twain's "Huckleberry Finn" which features Huck and Jim. The major theme of this book is turning one's back on the deceit and shallowness of civilisation and getting back to what is real and true.
2. "When I look back on my childhood I wonder how I survived it all. It was, of course, a miserable childhood: the happy childhood is hardly worth your while. Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood." From which work is this quote?

Answer: Angela's Ashes

"Angela's Ashes" is the book by Irish writer Frank McCourt and spans life from his childhood in Ireland to that of his life in America. I intensely dislike the orchestrated ugliness of this book, particularly its ending, and feel it detracts from the entire work.
3. "Men who take up arms against the State must expect at any moment to be fired upon. Men who take up arms unlawfully cannot expect that the troops will wait until they are quite ready to begin the conflict." Who said this?

Answer: Winston Churchill

Sir Winston Churchill, statesman, politician, orator, leader of the United Kingdom through its darkest hours, won the Nobel Prize for literature in 1953 for his many writings, which included a six volume set titled "The Second World War". His own life story makes remarkable reading. This quotation was part of a speech he made to the House of Commons on July 8, 1920.
4. "I've got to get some seeds. I've got to get some seeds, right away. Nothing's planted. I don't have a thing in the ground." From which work is this quote?

Answer: Death of A Salesman

Spoken by Willy Loman in Act Two of "Death Of A Salesman" by Arthur Miller, this work is the agonising story of one man's struggle for conception of self and what he sees as the successful life, contrasted against what is his actuality.
5. "There is only now, and if two days is your life, then everything in it will be in proportion. This is how you live a life in two days. And if you stop complaining and asking for what you will never get, you will have a good life." From which work is this quote?

Answer: For Whom The Bell Tolls

"For Whom the Bell Tolls" by Ernest Hemingway is the story of a young American in the International Brigades during the Spanish Civil War. These words are spoken by the main character, Robert Jordan, in chapter thirteen, after he and Maria have made love in the heather. Dear me, how prickly.
6. "I pass the lighted windows of a shop where perfume is sold. The window is filled with pieces of broken glass, tiny transparent bottles in delicate colours, like bits of a shattered rainbow. Then all at once my sister touches my shoulder.. Oh Laura, Laura, I tried to leave you behind me, but I am more faithful than I intended to be!...I speak to the nearest stranger, anything that can blow your candles out!...Blow out your candles, Laura - and so goodbye." From which work is this quote?

Answer: The Glass Menagerie

This work by Tennessee Williams tells of a family trapped in destructive behaviour patterns. The quote is from Tom, many years later, long after he has left the home of his youth, turning his back on them all.
7. "If it wasn't for the mist we could see your home across the bay...You always have a green light that burns all night at the end of your dock." From which work is this quote?

Answer: The Great Gatsby

The main theme in "The Great Gatsby" by F. Scott Fitzgerald is that which runs through many of the mighty American novels - that of the disillusionment of the great American Dream. For Gatsy, in this novel, Daisy represents this dream and its disillusionment.
8. "I see you stand like greyhounds in the slips, Straining upon the start. The games afoot: Follow your spirit; and upon this charge, Cry 'God for Harry! England and Saint George!'" From which work is this quote?

Answer: Henry V

This stirring speech is from Shakespeare's Henry V, Act 3, Scene I. Another jolly battle and more blood and guts. Tallyho, boys!
9. "To lose one parent, Mr Worthing, may be regarded as a misfortune; to lose both looks like carelessness." From which work is this quote?

Answer: The Importance of Being Earnest

Written by the brilliant Oscar Wilde, these words are spoken by Lady Bracknell in Act One of "The Importance of Being Earnest". This amusing and clever play deals with several characters maintaining false identities to avoid all the rigid social and moral expectations of that time in Victorian England. And didn't poor old Oscar find that out big time.
10. "What worries me, Billy," she said - I could hear the change in her voice - "is how your mother is going to take this." From which work is this quote?

Answer: One Flew Over the Cuckoo's Nest

"One Flew Over the Cuckoo's Nest" by Ken Kesey is a powerful novel about the individual's struggle against the authority and repression and conformity that society demands - symbolised in the book by one man's struggle against the nurse in control of an insane asylum.
Source: Author Creedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Literature:

Quizzes on some favourite works of literature, their characters or their authors :)

  1. Anne of Green Gables Easier
  2. Famous Shakespearean Quotes Average
  3. From Which Literary Work Am I? Average
  4. I'm Entitled to This Easier
  5. I'm Entitled to This No 2 Easier
  6. Literature Quotes Average
  7. My Less Well Known Sibling Average
  8. Sayest Thou What? Average
  9. Which Story Am I? Easier
  10. Wuthering Heights by Emily Bronte Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us