FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sayest Thou What
Quiz about Sayest Thou What

Sayest Thou What? Trivia Quiz


Guess the works of literature from which these clues are given. Have fun.

A multiple-choice quiz by Creedy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Literature Before 1900
  8. »
  9. The Classics

Author
Creedy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,765
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1833
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: piperjim1 (7/10), Guest 99 (8/10), crossesq (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which youth was lucky he didn't get arrested for peering up at windows waiting for a light to break through? Hint


Question 2 of 10
2. Which ingrate topped his long-suffering wife by smothering her with a pillow? Hint


Question 3 of 10
3. Which "hero" killed off a pile of people following ill-fated advice from a group of witches? Hint


Question 4 of 10
4. Which Shakespearean tragic king abdicated the throne because he wanted to have a bit of fun for a change and was sick of responsibility? Hint


Question 5 of 10
5. Which Shakespearian Danish royal prince fancied himself as an actor? Hint


Question 6 of 10
6. Which tragic Bronte heroine said the words, "It would degrade me to marry Heathcliff..." Hint


Question 7 of 10
7. "I am coming!" I cried. "Wait for me! Oh, I will come!" From which beautiful and gothic love story by Charlotte Bronte does this quote come? Hint


Question 8 of 10
8. Which play by John Webster sees an upper class woman marrying beneath herself, a choice which sets off a simply ghastly set of consequences by her intensely disturbed brothers? Hint


Question 9 of 10
9. Which tragic novel by Thomas Hardy see two cousins fall in love with each other, and who move in together and have children, in spite the fact that the heroine Sue is still married to another man she is repulsed by - and which ends, of course, tragically? Hint


Question 10 of 10
10. In which novel by Jane Austen does the vivacious and lovely heroine Elizabeth Bennet appear? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : piperjim1: 7/10
Apr 16 2024 : Guest 99: 8/10
Apr 15 2024 : crossesq: 10/10
Apr 13 2024 : Guest 73: 8/10
Apr 13 2024 : Guest 83: 8/10
Apr 13 2024 : Guest 152: 6/10
Apr 12 2024 : jonnowales: 9/10
Apr 10 2024 : Guest 209: 7/10
Apr 10 2024 : Guest 147: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which youth was lucky he didn't get arrested for peering up at windows waiting for a light to break through?

Answer: Romeo

Romeo and Juliet - a pair of dills if ever they were. I believe they both were suffering from suppressed suicidal tendencies, which, unfortunately by the end of this play by Shakespeare, were no longer suppressed.
2. Which ingrate topped his long-suffering wife by smothering her with a pillow?

Answer: Othello

The nerve of the man. Othello is one of Shakespeare's tragedies alright. The tragedy was that silly Desdemona didn't hike it out of there after being given clear evidence that Othello was a homicidal maniac prone to pathological bursts of jealousy.
3. Which "hero" killed off a pile of people following ill-fated advice from a group of witches?

Answer: Macbeth

And what a donkey he was to fall for their tricks. They were obviously man-haters. Shakespeare was big on witches and all sorts of boogie men, and between you and me, I don't think he liked his wife's cooking either. The ingredients he had those witches tossing into their cauldron - shudder. Obviously a dig at the missus.

He did after all only leave her his second best bed when he kicked the cauldron himself.
4. Which Shakespearean tragic king abdicated the throne because he wanted to have a bit of fun for a change and was sick of responsibility?

Answer: Lear

He was tragic alright, the silly old coot. Had a whole truckload of people killed into the bargain as well because of his actions, including his most loved daughter. Personally I think he was suffering from the early symptoms of Alzheimer's disease.
5. Which Shakespearian Danish royal prince fancied himself as an actor?

Answer: Hamlet

With stress on the Ham. This character was truly bizarre. Freud would have had a field day with him - too attached to his father, deep resentment of his mother, incited his girlfriend to kill herself, loved playing mud pies in old graves and so forth. And all because he was a frustrated actor. Stay away from Hollywood, everyone!
6. Which tragic Bronte heroine said the words, "It would degrade me to marry Heathcliff..."

Answer: Catherine Earnshaw

And poor silly Heathcliff took off without hearing the rest of Catherine's words, "So he shall never know how much I love him." This scene in "Wuthering Heights" is the most powerful and moving piece of writing in the English language. I cannot help but think however that that incredibly stupid housekeeper, Nelly, should have been shot.
7. "I am coming!" I cried. "Wait for me! Oh, I will come!" From which beautiful and gothic love story by Charlotte Bronte does this quote come?

Answer: Jane Eyre

This is my second favourite novel - all about the small and unloved orphan Jane Eyre who grows to find true love and equality with the dashing and slightly wicked gentleman, Edward Rochester. In a way, it also strikes a blow for the feminist movement if you like, but pooh pooh to all that. I just love it for its overwhelming romance and passion.
8. Which play by John Webster sees an upper class woman marrying beneath herself, a choice which sets off a simply ghastly set of consequences by her intensely disturbed brothers?

Answer: The Duchess of Malfi

Lord luv a duck, I had to study this play at university. It's a grim and ghastly piece of work and almost caused me to switch from the Arts to a degree in Biology instead. It's just horrible. Let this be a lesson to you, ladies. Only marry millionaires.
9. Which tragic novel by Thomas Hardy see two cousins fall in love with each other, and who move in together and have children, in spite the fact that the heroine Sue is still married to another man she is repulsed by - and which ends, of course, tragically?

Answer: Jude the Obscure

Of the three children in this book, one from his marriage to another woman, and the two they produce together, they're all killed off (that part is shocking), Jude himself dies of a broken heart because Sue, in an agony of remorse, returns, of all things, to the husband she detests. If it's any consolation, Hardy's original title for the book when it was first published was "The Simpletons." I agree.
10. In which novel by Jane Austen does the vivacious and lovely heroine Elizabeth Bennet appear?

Answer: Pride and Prejudice

My favourite novel of all. This is a light-hearted look at love and manners in early 19th century England, and, thank goodness, it ends happily ever after.
Source: Author Creedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Literature:

Quizzes on some favourite works of literature, their characters or their authors :)

  1. Anne of Green Gables Easier
  2. Famous Shakespearean Quotes Average
  3. From Which Literary Work Am I? Average
  4. I'm Entitled to This Easier
  5. I'm Entitled to This No 2 Easier
  6. Literature Quotes Average
  7. My Less Well Known Sibling Average
  8. Sayest Thou What? Average
  9. Which Story Am I? Easier
  10. Wuthering Heights by Emily Bronte Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us