FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19731977
Quiz about Match Work to Author  19731977

Match Work to Author - 1973-1977 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1973-1977. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
408,416
Updated
Mar 09 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
471
Last 3 plays: DeepHistory (15/15), Guest 50 (15/15), TurkishLizzy (15/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Burr (1973)   
  Joseph Heller
2. Watership Down (1974)   
  Gore Vidal
3. Tinker Tailor Soldier Spy (1974)   
  James Michener
4. Centennial (1974)   
  John le Carré
5. Something Happened (1975)   
  John Cheever
6. The Moneychangers (1975)   
  E. L. Doctorow
7. Looking for Mr. Goodbar (1975)   
  Leon Uris
8. Ragtime (1975)   
  Richard Adams
9. Curtain (1975)   
  Arthur Hailey
10. 1876 (1976)   
  Agatha Christie
11. Trinity (1976)   
  Erich Segal
12. Sleeping Murder (1976)   
  Agatha Christie
13. Oliver's Story (1977)   
  Gore Vidal
14. Falconer (1977)   
  Judith Rossner
15. The Thorn Birds (1977)   
  Colleen McCullough





Select each answer

1. Burr (1973)
2. Watership Down (1974)
3. Tinker Tailor Soldier Spy (1974)
4. Centennial (1974)
5. Something Happened (1975)
6. The Moneychangers (1975)
7. Looking for Mr. Goodbar (1975)
8. Ragtime (1975)
9. Curtain (1975)
10. 1876 (1976)
11. Trinity (1976)
12. Sleeping Murder (1976)
13. Oliver's Story (1977)
14. Falconer (1977)
15. The Thorn Birds (1977)

Most Recent Scores
Today : DeepHistory: 15/15
May 16 2024 : Guest 50: 15/15
May 16 2024 : TurkishLizzy: 15/15
May 16 2024 : workisboring: 15/15
May 16 2024 : JanIQ: 7/15
May 16 2024 : Liz5050: 8/15
May 16 2024 : Dizart: 15/15
May 16 2024 : spanishliz: 13/15
May 16 2024 : turtle52: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Burr (1973)

Answer: Gore Vidal

Gore Vidal (1925-2012) was an American writer known for his erudition and wit. This is the first book in Vidal's "Narratives of Empire" series which spans the history of the United States. It delves into one of the most complex and misunderstood of the Founding Fathers.
2. Watership Down (1974)

Answer: Richard Adams

Richard Adams (1920-2016) was an English novelist who, in addition to "Watership Down", wrote the books "Shardik" (1974), "The Plague Dogs" (1977) and "Maia" (1984). "Watership Down" tells of a band of special rabbits who, suffering a loss of habitat, make a hazardous journey in search of a new and better home.
3. Tinker Tailor Soldier Spy (1974)

Answer: John le Carré

John le Carré (1931-2020) was an Irish author, who worked for the Secret Intelligence Service (MI6) and is best known for his espionage novels. This is the fifth book in his "George Smiley" series about rooting out a Russian mole within British Intelligence.
4. Centennial (1974)

Answer: James Michener

James Michener (1907-1997) was an American author who wrote over 40 books, most of which covered many generations of detailed history surrounding particular geographic sites. Michener wrote this book to honor the US Bicentenniel illuminating the old west in Colorado.
5. Something Happened (1975)

Answer: Joseph Heller

Joseph Heller (1923-1999) was an American author best known for his novel "Catch-22" (1961). "Something Happened" is a profound satire of American culture, business life and the American Dream.
6. The Moneychangers (1975)

Answer: Arthur Hailey

Arthur Hailey (1920-2004) was a British-Canadian novelist whose stories revolved around prominent industries. "The Moneychangers' delves into the wheeling and dealing of America's banking industry.
7. Looking for Mr. Goodbar (1975)

Answer: Judith Rossner

Judith Rossner (1935-2005) was an American novelist, best known for her notable best sellers "Looking for Mr. Goodbar" and "August" (1983). In "Looking for Mr. Goodbar" a young teacher desperately pursues man after man searching for the "right" guy, not fully comprehending that the finding is just the beginning.
8. Ragtime (1975)

Answer: E. L. Doctorow

E. L. Doctorow (1931-2015) was an American novelist, editor, and professor, who was most noted for his works of historical fiction. "Ragtime" is Doctorow's groundbreaking novel of a turn of the century family's life, including interaction with numerous historical figures of the day.
9. Curtain (1975)

Answer: Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) was an English writer known for her 66 detective novels, most notably those involving her detectives Miss Marple and Hercule Poirot. "Curtain" is the last of her "Hercule Poirot" series (#44) as he and Captain Hastings return to Styles (where the series started) to solve one last case.
10. 1876 (1976)

Answer: Gore Vidal

Gore Vidal (1925-2012) was an American writer known for his wit who was politically active, twice running for office unsuccessfully. This book tells of the powerful robber barons and the unscrupulous political maneuvering during the 1876 presidential election.
11. Trinity (1976)

Answer: Leon Uris

Leon Uris (1924-2003) was an American author of historical fiction who is best known for his novel "Exodus" (1958). "Trinity" tells the saga of the long and bloody Irish War of Independence.
12. Sleeping Murder (1976)

Answer: Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) was an English writer known for her 66 detective novels, who also wrote the world's longest-running play, "The Mousetrap". "Sleeping Murder" is number 12 in the "Miss Marple" series and has her tackling ghosts and a related unsolved crime.
13. Oliver's Story (1977)

Answer: Erich Segal

Erich Segal (1937-2010) was an American author and screenwriter, who was best known for the novel and screenplay for "Love Story". "Oliver's Story" is the sequel to "Love Story" and relates how Oliver battles grief and loneliness until finding a spark of hope that may save his future.
14. Falconer (1977)

Answer: John Cheever

John Cheever (1912-1982) was an American novelist and short-story writer who has been called by some critics the "Chekhov of the suburbs". In "Falconer" the story is told of a man, his crime, his punishment and his struggle to maintain his humanity.
15. The Thorn Birds (1977)

Answer: Colleen McCullough

Colleen McCullough (1937-2015) was an Australian author whose most well-known novels include "The Thorn Birds" and "The Ladies of Missalonghi". "The Thorn Birds" is a big, romantic family saga that begins at an Australian sheep station and covers the family's next 50 years down to the last member of the family's third generation.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1961-1979):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1961-1965 Easier
  2. Match Work to Author - 1966-1969 Easier
  3. Match Work to Author - 1970-1973 Easier
  4. Match Work to Author - 1973-1977 Easier
  5. Match Work to Author - 1977-1979 Easier

5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us