FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19771979
Quiz about Match Work to Author  19771979

Match Work to Author - 1977-1979 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1977-1979. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
408,424
Updated
Mar 15 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
434
Last 3 plays: DeepHistory (15/15), TurkishLizzy (10/15), Zippy826 (12/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. The Silmarillion (1977)   
  Ken Follett
2. Bloodline (1978)   
  Mary Stewart
3. Scruples (1978)   
  Kurt Vonnegut
4. The Holcroft Covenant (1978)   
  Robert Ludlum
5. Chesapeake (1978)   
  Judith Krantz
6. War and Remembrance (1978)   
  Arthur Hailey
7. Overload (1979)   
  Howard Fast
8. The Matarese Circle (1979)   
  Joseph Heller
9. Good as Gold (1979)   
  William Styron
10. Sophie's Choice (1979)   
  J. R. R. Tolkien
11. The Last Enchantment (1979)   
  James Michener
12. Jailbird (1979)   
  Herman Wouk
13. The Dead Zone (1979)   
  Sidney Sheldon
14. The Establishment (1979)   
  Robert Ludlum
15. Triple (1979)   
  Stephen King





Select each answer

1. The Silmarillion (1977)
2. Bloodline (1978)
3. Scruples (1978)
4. The Holcroft Covenant (1978)
5. Chesapeake (1978)
6. War and Remembrance (1978)
7. Overload (1979)
8. The Matarese Circle (1979)
9. Good as Gold (1979)
10. Sophie's Choice (1979)
11. The Last Enchantment (1979)
12. Jailbird (1979)
13. The Dead Zone (1979)
14. The Establishment (1979)
15. Triple (1979)

Most Recent Scores
Today : DeepHistory: 15/15
May 22 2024 : TurkishLizzy: 10/15
May 16 2024 : Zippy826: 12/15
May 16 2024 : mcdubb: 4/15
May 16 2024 : turtle52: 13/15
May 02 2024 : shadowzep: 15/15
Apr 14 2024 : Sethdv7: 15/15
Apr 07 2024 : Matthew_07: 15/15
Apr 06 2024 : Guest 174: 15/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Silmarillion (1977)

Answer: J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien (1892-1973) was an English writer and poet best known for his "Lord of the Rings" trilogy. "The Silmarillion" is a prequel to "The Lord of the Rings", recounting the Elder Days of Tolkien's Middle-earth.
2. Bloodline (1978)

Answer: Sidney Sheldon

Sidney Sheldon (1917-2007) was an American writer and director who won a screenwriting Oscar for "The Bachelor and the Bobby-Soxer" (1947). "Bloodline" is a tale of greed and intrigue where an heiress attempts to stay one step ahead of those seeking to acquire her wealth and power.
3. Scruples (1978)

Answer: Judith Krantz

Judith Krantz (1928-2019) was a fashion editor and magazine writer who turned to novels later in her career. "Scruples" is her hugely successful first novel delving into the world of the Beverly Hills boutiques and Rodeo Drive.
4. The Holcroft Covenant (1978)

Answer: Robert Ludlum

Robert Ludlum (1927-2001) was an American author best known as the creator of the original "Jason Bourne" trilogy. "The Holcroft Covenant" gives us the post-WWII story of a massive cache of embezzled Nazi funds being protected from the Sonnenkinder by one of the legal inheritors.
5. Chesapeake (1978)

Answer: James Michener

James Michener (1907-1997) was an American author who won the Pulitzer Prize for Fiction in 1948 for his novel, "Tales of the South Pacific". "Chesapeake" tells the story of the Chesapeake Bay area, from the peaceful American Indian times through the Revolutionary War and concluding in the present day.
6. War and Remembrance (1978)

Answer: Herman Wouk

Herman Wouk (1915-2019) was an American author who was described as an American Tolstoy at the celebration of his 80th birthday held at the Library of Congress. In the "Winds of War" Wouk followed a family leading up to Pearl Harbor. "War and Remembrance" picks up the story as the family experiences the war itself and concludes with the events of Hiroshima.
7. Overload (1979)

Answer: Arthur Hailey

Arthur Hailey (1920-2004) was a British-Canadian novelist whose bestsellers have sold over 170 million copies and have been published in 38 languages. In this one, Hailey tells of a catastrophic power outage in California and explores the inner workings of America's electric power industry.
8. The Matarese Circle (1979)

Answer: Robert Ludlum

Robert Ludlum (1927-2001) was an American author who also used the pen names, Michael Shepherd and Jonathan Ryder. In this book, a CIA agent and a KGB agent must work together to stop an international crime syndicate known as the Matarese.
9. Good as Gold (1979)

Answer: Joseph Heller

Joseph Heller (1923-1999) was an American author known for his modern satire centering primarily on the middle class. "Good as Gold" tells of a middle-aged Jewish professor on the brink of a successful political career hoping to revive his failing family life.
10. Sophie's Choice (1979)

Answer: William Styron

William Styron (1925-2006) was an American novelist and essayist who won the Pulitzer Prize for Fiction for "The Confessions of Nat Turner" (1967). "Sophie's Choice" is the story of a woman who, upon her arrival at Auschwitz, is forced to choose which of her two children would die immediately in the gas chamber and which would continue to live at the camp.
11. The Last Enchantment (1979)

Answer: Mary Stewart

Mary Stewart (1916-2014) was a British novelist who is credited with establishing the romantic mystery genre and won an "Agatha Christie" Lifetime Achievement award. This is the third of five books in her "Arthurian Saga" series. Here, Arthur is king and the future is promising. but an evil plot unfolds led by Arthur's half-sister.
12. Jailbird (1979)

Answer: Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut (1922-2007) was an American writer who, in a 50+ year career, published 14 novels, 5 plays, 5 nonfiction works and 3 short story collections. "Jailbird" is Vonnegut's story of a practically unknown Watergate conspirator in which he provides a no holds barred view of American politics.
13. The Dead Zone (1979)

Answer: Stephen King

Stephen King (1947) is an American author of horror, suspense and fantasy novels whose books have sold more than 350 million copies. This is the story of a man who is injured in a car accident leaving him with a "dead zone" in his brain which causes him to experience clairvoyant episodes.
14. The Establishment (1979)

Answer: Howard Fast

Howard Fast (1914-2003) was a prolific American novelist and television writer. "The Establishment" is the third of Fast's six-book "Lavette Family" series. In it, we learn of the up and down experiences of the three, third-generation Lavette children.
15. Triple (1979)

Answer: Ken Follett

Ken Follett (1949) is a British author of thrillers and historical novels who has eight number one NY Times bestsellers. "Triple" is a suspenseful tale involving multiple international intelligence agencies trying to avert a nuclear armageddon.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1961-1979):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1961-1965 Easier
  2. Match Work to Author - 1966-1969 Easier
  3. Match Work to Author - 1970-1973 Easier
  4. Match Work to Author - 1973-1977 Easier
  5. Match Work to Author - 1977-1979 Easier

5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us