FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Match Work to Author  19611965
Quiz about Match Work to Author  19611965

Match Work to Author - 1961-1965 Quiz


Here are some works of fiction that attained the number one position on the New York Times Bestseller list in the years 1961-1965. Parenthetical year indicates when the title first reached the top position on the list. Match the author with their work.

A matching quiz by jcmttt. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors and their Works
  8. »
  9. Best Sellers

Author
jcmttt
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
408,281
Updated
Feb 25 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
459
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: TurkishLizzy (11/15), snhha (15/15), JanIQ (3/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. The Last of the Just (1961)  
  Louis Auchincloss
2. The Agony and the Ecstasy (1961)  
  Katherine Anne Porter
3. Franny and Zooey (1961)  
  Morris West
4. Ship of Fools (1962)  
  Allen Drury
5. A Shade of Difference (1962)  
  James Michener
6. Seven Days in May (1962)  
  J. D. Salinger
7. Raise High the Roof Beam, Carpenters (1963)  
  J.D. Salinger
8. The Glass-Blowers (1963)  
  Saul Bellow
9. The Shoes of the Fisherman (1963)  
  Irving Stone
10. The Group (1963)  
  Fletcher Knebel
11. The Spy Who Came in from the Cold (1964)  
  Daphne du Maurier
12. The Rector of Justin (1964)  
  Bel Kaufman
13. Herzog (1964)  
  Mary McCarthy
14. Up the Down Staircase (1965)  
  John le Carré
15. The Source (1965)  
  André Schwarz-Bart





Select each answer

1. The Last of the Just (1961)
2. The Agony and the Ecstasy (1961)
3. Franny and Zooey (1961)
4. Ship of Fools (1962)
5. A Shade of Difference (1962)
6. Seven Days in May (1962)
7. Raise High the Roof Beam, Carpenters (1963)
8. The Glass-Blowers (1963)
9. The Shoes of the Fisherman (1963)
10. The Group (1963)
11. The Spy Who Came in from the Cold (1964)
12. The Rector of Justin (1964)
13. Herzog (1964)
14. Up the Down Staircase (1965)
15. The Source (1965)

Most Recent Scores
May 22 2024 : TurkishLizzy: 11/15
May 16 2024 : snhha: 15/15
May 16 2024 : JanIQ: 3/15
May 16 2024 : Liz5050: 4/15
May 16 2024 : ArlingtonVA: 15/15
May 16 2024 : spanishliz: 11/15
May 16 2024 : turtle52: 15/15
May 16 2024 : DeepHistory: 15/15
May 16 2024 : MikeMaster99: 13/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Last of the Just (1961)

Answer: André Schwarz-Bart

André Schwarz-Bart (1928-2006) was a French novelist of Polish-Jewish heritage who was honored with the Jerusalem Prize in 1967. He is best known for "The Last of the Just" which follows a Jewish family, beginning with the Crusades and concluding with Auschwitz and the gas chambers.
2. The Agony and the Ecstasy (1961)

Answer: Irving Stone

Irving Stone (1903-1989) was an American writer, chiefly known for his biographical novels of noted artists. "The Agony and the Ecstasy" is his biographical novel of Michelangelo.
3. Franny and Zooey (1961)

Answer: J.D. Salinger

J.D. Salinger (1919-2010) was an American writer best known for "The Catcher in the Rye" (1951). "Franny and Zooey" is a book of two stories, first "Franny" tries to negotiate a relationship with her "perfect" boyfriend followed by "Zooey" where Franny's older brother tries to offer helpful guidance.
4. Ship of Fools (1962)

Answer: Katherine Anne Porter

Katherine Anne Porter (1890-1980) was an American journalist and novelist who won a Pulitzer Prize for Fiction for "The Collected Stories" (1965). "Ship of Fools" describes the intense interactions of a diverse collection of passengers, all of whose lives are changed by the experience.
5. A Shade of Difference (1962)

Answer: Allen Drury

Allen Drury (1918-1998) was an American novelist who won the Pulitzer Prize in 1960 for "Advise and Consent". "A Shade of Difference" is the sequel to "Advise and Consent" and describes the international tensions that arise over the racial friction that develops around the independence of a small African nation.
6. Seven Days in May (1962)

Answer: Fletcher Knebel

Fletcher Knebel (1911-1993) was an American novelist focused primarily on the political world. "Seven Days in May" is a thrilling story of a military plot to overthrow the government of the United States.
7. Raise High the Roof Beam, Carpenters (1963)

Answer: J. D. Salinger

J. D. Salinger (1919-2010) was an American writer best known for "The Catcher in the Rye" (1951). "Raise High the Roof Beam, Carpenters" contains two novellas, the first is a story told by a soldier, home on leave from the Army to attend his brother's wedding, who never shows up. The second is about a brother telling the story of his brother Seymour, who had committed suicide.
8. The Glass-Blowers (1963)

Answer: Daphne du Maurier

Daphne du Maurier (1907-1989) was an English author whose most notable work was "Rebecca" (1938). "The Glass-Blowers" is somewhat based on her own family and tells of a family struggling with the coming of the French Revolution.
9. The Shoes of the Fisherman (1963)

Answer: Morris West

Morris West (1916-1999) was an Australian novelist whose books were published in 27 languages and sold more than 60 million copies worldwide. This story tells of the election of a new pope who surprisingly is the youngest of the assembled cardinals and is a native of Russia.
10. The Group (1963)

Answer: Mary McCarthy

Mary McCarthy (1912-1989) was an American novelist and political activist, best known for this novel. The story follows a group of eight Vassar graduates with a mix of backgrounds and personalities as they embark on their adult lives.
11. The Spy Who Came in from the Cold (1964)

Answer: John le Carré

John le Carré (1931-2020) was an Irish author, who worked for the Secret Intelligence Service (MI6) and is best known for his espionage novels. This is his most successful novel and relates the story of an agent who is hoping to retire, but is pulled in for one last mission.
12. The Rector of Justin (1964)

Answer: Louis Auchincloss

Louis Auchincloss (1917-2010) was an American novelist and essayist who was best known for his books which examined the American aristocracy. This novel uses several different perspectives to look at the life of a founder of an elite school for boys.
13. Herzog (1964)

Answer: Saul Bellow

Saul Bellow (1915-2005) was a Canadian-born American writer who won the 1976 Nobel Prize for Literature and a Pulitzer Prize for his novel "Humboldt's Gift" (1975). "Herzog" is the story of a man who has been plagued by failure his entire life but maintains his unique character throughout.
14. Up the Down Staircase (1965)

Answer: Bel Kaufman

Bel Kaufman (1911-2014) was an American teacher and author who was well known for writing this bestselling novel which has been translated into 16 languages. It's about an idealistic and motivated teacher who butts heads with the school administration in her battle to remove roadblocks that stand in the way of attaining excellence in teaching.
15. The Source (1965)

Answer: James Michener

James Michener (1907-1997) was an American author who wrote over 40 books, most of which covered many generations of detailed history surrounding particular geographic sites. In this book, in his inimitable style, Michener gives us nothing less than the history of the Jews from their origins to the modern conflicts in the Middle East.
Source: Author jcmttt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Match Work to Author - NYT #1s (1961-1979):

Match NYT #1 Bestsellers from the era with its author.

  1. Match Work to Author - 1961-1965 Easier
  2. Match Work to Author - 1966-1969 Easier
  3. Match Work to Author - 1970-1973 Easier
  4. Match Work to Author - 1973-1977 Easier
  5. Match Work to Author - 1977-1979 Easier

6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us