FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Bookshelf
Quiz about My Bookshelf

My Bookshelf Trivia Quiz


I love reading books from a range of genres and have built up quite a collection. See if you can work out which books are on my shelf! (Most are classics, sci-fi, or fantasy. Other genres have been thrown in, but all are fairly well known.)

A multiple-choice quiz by AcrylicInk. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature

Author
AcrylicInk
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,563
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1213
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Gumby1967 (10/10), matthewpokemon (10/10), silvester (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This novel started out as a BBC TV show before being adapted to book form by the writer. It's set in a London that's a bit different to the one we know. What book is being described here? Hint


Question 2 of 10
2. This book is a collection of short stories and features a man with moving tattoos. 'Sixteen illustrations, sixteen tales.' Which book is it? Hint


Question 3 of 10
3. The main character of this book is never named, but lived in Surrey, England. He meets an insane clergyman and is attacked by Martians. What book is this? Hint


Question 4 of 10
4. This book is the first in a series of more than 40. In which book does a hapless wizard, Rincewind, meet an Agatean tourist, Twoflower? Hint


Question 5 of 10
5. Which dystopian work, published in the 1930s, focused on ideas of universal happiness and eugenics? Hint


Question 6 of 10
6. This novel is the first in a series of thrillers about ex-army officer Jack Reacher. Which book is it? Hint


Question 7 of 10
7. In which of these books does Lucy first meet Aslan? Hint


Question 8 of 10
8. In which spy thriller is a diamond-smuggling ring infiltrated? Hint


Question 9 of 10
9. This book is one you can really get your teeth into. It's written in the form of letters and diary entries by the main characters. What book is being described here? Hint


Question 10 of 10
10. King's Landing, Lannisport, Highgarden, Castle Black. This fantasy book contains all of these places. Can you name it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Gumby1967: 10/10
Jul 13 2024 : matthewpokemon: 10/10
Jul 04 2024 : silvester: 9/10
Jun 29 2024 : Rezziuq22: 8/10
Jun 20 2024 : bernie73: 10/10
Jun 18 2024 : Guest 99: 7/10
Jun 17 2024 : jibberer: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This novel started out as a BBC TV show before being adapted to book form by the writer. It's set in a London that's a bit different to the one we know. What book is being described here?

Answer: 'Neverwhere' by Neil Gaiman

The book explores London Below, where there are real shepherds in Shepherds Bush and a real earl at Earl's court. As well as being adapted into a novel, 'Neverwhere' has also been made into a radio series, a stage play, and a comic book.
2. This book is a collection of short stories and features a man with moving tattoos. 'Sixteen illustrations, sixteen tales.' Which book is it?

Answer: 'The Illustrated Man' by Ray Bradbury

The illustrated man's tattoos play out prophecies about the future. The stories explore the future of mankind through themes like technology and space travel.
3. The main character of this book is never named, but lived in Surrey, England. He meets an insane clergyman and is attacked by Martians. What book is this?

Answer: 'The War of the Worlds' by H. G. Wells

This book contains the famous tripod-like aliens, and was adapted for radio in America in 1938. The radio play is the subject of an urban myth: that listeners believed the radio reports within the script were true accounts, and that mass hysteria took hold of America. Newspapers greatly exaggerated the story to discredit radio broadcasting.
4. This book is the first in a series of more than 40. In which book does a hapless wizard, Rincewind, meet an Agatean tourist, Twoflower?

Answer: 'The Colour of Magic' by Terry Pratchett

Naive Twoflower arrives in Ankh Morpork and Rincewind is tasked with ensuring that he has a pleasant stay. There are 41 novels in the Discworld series. It starts with 'The Colour of Magic' and ends with 'The Shepherd's Crown'. They're light-hearted stories with parodies of other fiction, myths and legends, and of modern life.
5. Which dystopian work, published in the 1930s, focused on ideas of universal happiness and eugenics?

Answer: 'Brave New World' by Aldous Huxley

The Oxford English Dictionary Online defines 'eugenics' as 'the science of improving a population by controlled breeding to increase the occurrence of desirable heritable characteristics.' The story explores the horror of a world in which humans can create babies to become charismatic politicians or lowly sewage workers.
6. This novel is the first in a series of thrillers about ex-army officer Jack Reacher. Which book is it?

Answer: 'Killing Floor' by Lee Child

'Killing Floor' was published in 1997 and Lee Child has written a sequel once every year since then, though two Jack Reacher books were published in 2010. One of the books in the series ('One Shot') was adapted into a film (called 'Jack Reacher') starring Tom Cruise. I love these books because they are so fast-paced.
7. In which of these books does Lucy first meet Aslan?

Answer: 'The Lion, the Witch and the Wardrobe' by C. S. Lewis

Lucy, along with Peter, Susan, and the Beavers, meet Aslan at the Stone Table as spring arrives in Narnia. Although 'The Lion, the Witch and the Wardrobe' was the first book of the Narnia series to be published, the events in 'The Magician's Nephew' come before it.
8. In which spy thriller is a diamond-smuggling ring infiltrated?

Answer: 'Diamonds are Forever' by Ian Fleming

The book was adapted into a film with the same name, though the plot is quite different. The villains in the book are the Spang brothers: leaders of an American gang smuggling diamonds into the US from Africa. In the movie, however, it is Blofeld (the leader of SPECTRE) who is illegally acquiring the diamonds.
9. This book is one you can really get your teeth into. It's written in the form of letters and diary entries by the main characters. What book is being described here?

Answer: 'Dracula' by Bram Stoker

See what I did there? You can really sink your teeth into this well-known story. This Gothic horror follows a group of friends' attempts to track down and eliminate the Count when he arrives in Whitby and attempts to take up residency in London. 'Dracula' is often credited as a major influence on modern fantasy and horror.
10. King's Landing, Lannisport, Highgarden, Castle Black. This fantasy book contains all of these places. Can you name it?

Answer: 'A Game of Thrones' by George R. R. Martin

All of these places are in Westeros. Castle Black is on the wall in the North; King's Landing, Lannisport, and Highgarden are in the South. Although the TV series is called 'Game of Thrones', the series of books as a whole is called 'A Song of Ice and Fire'.
Source: Author AcrylicInk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Literature Quizzes:

A selection of Literature quizzes I've written.

  1. I Wish You Would Average
  2. My Bookshelf Easier
  3. 'The Handmaid's Tale' and Biblical Allusions Average
  4. Write Me a Love Song Average
  5. Theory Average
  6. Morbid Fantasy Average
  7. #1 'The Colour of Magic': Magical Things Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us