FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Shantaram
Quiz about Shantaram

Shantaram Trivia Quiz


"Shantaram" is a semi-autobiographical novel about Gregory David Roberts, his jailbreak from Pentridge Prison in Australia, his flight to Mumbai, India on a forged passport, and his life changing experiences working for the Mumbai Mafia.

A multiple-choice quiz by kitabi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S
  8. »
  9. R

Author
kitabi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,849
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
160
- -
Question 1 of 10
1. What was the crime that Lindsay Ford was convicted of and for which he was sentenced to nineteen years in Pentridge Prison? Hint


Question 2 of 10
2. What was the name of the Mumbai guide that helps Lindsay and who eventually becomes one of his closest friends? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the Swiss American woman, living in Mumbai, with whom Lindsay falls in love? Hint


Question 4 of 10
4. Where does Lindsay first meet Didier, the witty French criminal who helps Lindsay connect with various members of the Mumbai mafia? Hint


Question 5 of 10
5. When Lindsay goes to visit Prabaker's village, Sundar, the women of the village gives him a Maharastrian name, "Shantaram", which translates into English as what? Hint


Question 6 of 10
6. When returning home from Sundar, Lindsay and Prabaker drink too much and are bushwacked by a gang of robbers. All of Linsay's money is taken and when they arrive back in Mumbai, Lin's first makes money by getting a commission by selling what to foreign tourists? Hint


Question 7 of 10
7. Lindsay, now called "Linbaba" goes to live in the slum with Prabaker and takes his first-aid kit, where he opens a free clinic for the poor. What catastrophe occurs shortly after he moves to the slum, in which he helps many injured people? Hint


Question 8 of 10
8. Lindsay's friend, Abdullah, pays two bear handlers and their trained bear, Kano, to go to Linbaba's slum home where Lindsay receives a present. What is the present? Hint


Question 9 of 10
9. With the help of Khaderbhai, one of the most powerful Mafia dons in Mumbai, Lindsay obtains access to stolen medical supplies to replenish his first-aid kit from what community in Mumbai? Hint


Question 10 of 10
10. Lindsay is eventually arrested by Mumbai police and is sent to what infamous Mumbai prison? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the crime that Lindsay Ford was convicted of and for which he was sentenced to nineteen years in Pentridge Prison?

Answer: A series of armed robberies of banks and building societies

The Pentridge Prison, which finally closed in 1997, was an exceptionally brutal maximum security prison, with prison guards inflicting horrific, indiscriminate beatings to prisoners.
2. What was the name of the Mumbai guide that helps Lindsay and who eventually becomes one of his closest friends?

Answer: Prabhaker

Prabhaker is a Hindu given name derived from the Sanskrit "prabhakara", which means "light maker", an epithet of the sun. In the book, his name is often shortened to Prabhu, which means "Almighty, lord or master".
3. What is the name of the Swiss American woman, living in Mumbai, with whom Lindsay falls in love?

Answer: Karla Saaranen

Despite the vividly realistic portrayal of Karla with her wit, hang-ups and poetic sensibilities, she is, according to the author, totally fictitious.
4. Where does Lindsay first meet Didier, the witty French criminal who helps Lindsay connect with various members of the Mumbai mafia?

Answer: Leopold's Cafe and Bar

Leopold's Cafe and Bar, located on the Colaba causeway, was originally opened in 1871 as an oil outlet and later converted to a popular Mumbai restaurant and tourist favorite hangout. Despite being attacked in November 2008 by terrorists, the owners refused to be cowed and reopened within 4 days.
5. When Lindsay goes to visit Prabaker's village, Sundar, the women of the village gives him a Maharastrian name, "Shantaram", which translates into English as what?

Answer: Man of God's peace

Sundar is an example of a typical small village in India with its cultural isolation, deep hospitality, village loyalty, caste divisions and rural economic vicissitudes often caused by the capricious nature of the monsoons on crops.
6. When returning home from Sundar, Lindsay and Prabaker drink too much and are bushwacked by a gang of robbers. All of Linsay's money is taken and when they arrive back in Mumbai, Lin's first makes money by getting a commission by selling what to foreign tourists?

Answer: Hashish

Hashish, or "charas", as it is known in India is used extensively by "sadhus", wandering holy men who worship Shiva. Other than foreign tourists, most Indians avoid using "charas", although, the use of "bhang", a weak preparation of cannabis in a spiced, milk concoction is frequently drank during Holi and Shiva Ratra (Shiva's Night).
7. Lindsay, now called "Linbaba" goes to live in the slum with Prabaker and takes his first-aid kit, where he opens a free clinic for the poor. What catastrophe occurs shortly after he moves to the slum, in which he helps many injured people?

Answer: Slum fire

Of Mumbai's estimated population of 20 million, from 6 to 7 million of Mumbai's citizenry live in over a thousand "zhopadpattis" (slums) like the one described in Shantaram. And like the book, the "zhopadpattis" are subject to fires, torrential monsoon storms, cholera outbreaks, communal riots, eviction by city authorities and blackmail by unscrupulous "badmashis" (gangsters).
8. Lindsay's friend, Abdullah, pays two bear handlers and their trained bear, Kano, to go to Linbaba's slum home where Lindsay receives a present. What is the present?

Answer: Lin receives a "bear hug" from Kano.

Historically, the sloth bear has been trained to perform by members of the Kalandar tribes since the 13th century. Although Kano is treated kindly by his trainers, many bears have been mutilated, beaten and starved into dancing for tourists. Made illegal in 1972, the Wildlife SOS India organization have been successful in releasing bears into sanctuaries and funding work retraining programs for the Kalandar tribes people.
9. With the help of Khaderbhai, one of the most powerful Mafia dons in Mumbai, Lindsay obtains access to stolen medical supplies to replenish his first-aid kit from what community in Mumbai?

Answer: Lepers

Despite the historical stigma associated with leprosy, more accurately called "Hansen's Disease", leprosy is more difficult to contract than the common cold or influenza and is easily treated with new multi-drug therapies.
10. Lindsay is eventually arrested by Mumbai police and is sent to what infamous Mumbai prison?

Answer: Arthur Road

Build in 1926, Arthur Road maximum security prison is the largest in Mumbai. The horrendous conditions described by the author are largely, and disgracefully, true. Overcrowding, brutal guards, rampant tuberculosis and HIV and lice-infested blankets are all too real.
Source: Author kitabi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us