FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Apollo 13  for Experts
Quiz about Apollo 13  for Experts

"Apollo 13" for Experts Trivia Quiz


You have to know a bit about the Space Program for a few of these.

A multiple-choice quiz by Skynyrd4ever. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Apollo 13

Author
Skynyrd4ever
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,693
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4700
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: steepone (7/10), Mattamuskeet (7/10), KrisInPA (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which astronaut killed in the Apollo 1 fire was originally a Mercury astronaut (the first seven astronauts selected to the space program)? Hint


Question 2 of 10
2. Which Mercury astronaut is, at the time of the movie, Jim Lovell's boss? Hint


Question 3 of 10
3. What character does the real Jim Lovell play in this movie? Hint


Question 4 of 10
4. What ailment was Fred Haise suffering from by the end of the mission? Hint


Question 5 of 10
5. What year was the first man on the moon walking? Hint


Question 6 of 10
6. In what month and year did the Apollo 13 mission occur? Hint


Question 7 of 10
7. What is the first master alarm observed by the Apollo 13 astronauts after the explosion occured? Hint


Question 8 of 10
8. Which astronaut accompanied Jim Lovell to orbit the moon in Apollo 8? Hint


Question 9 of 10
9. A song by what group is playing in the car of the man who recognizes Jim Lovell driving his corvette in Houston? Hint


Question 10 of 10
10. How many manned Apollo manned missions were there? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 04 2024 : steepone: 7/10
Mar 03 2024 : Mattamuskeet: 7/10
Feb 29 2024 : KrisInPA: 6/10
Feb 01 2024 : Guest 199: 4/10
Feb 01 2024 : Guest 50: 8/10
Jan 31 2024 : Guest 166: 3/10
Jan 30 2024 : Guest 38: 5/10
Jan 26 2024 : tluvgrandpa: 7/10
Jan 26 2024 : Guest 216: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which astronaut killed in the Apollo 1 fire was originally a Mercury astronaut (the first seven astronauts selected to the space program)?

Answer: Virgil "Gus" Grissom

The original Mercury astronauts were Alan Shepard, John Glenn, Gus Grissom, Deke Slayton, Gordon Cooper, Scott Carpenter, Wally Schirra. For a fabulous account of the birth of the space program, watch "The Right Stuff" (1983) starring Ed Harris, Dennis Quaid, and Scott Glenn.
2. Which Mercury astronaut is, at the time of the movie, Jim Lovell's boss?

Answer: Deke Slayton

Among other things, Deke Slayton handles the Apollo flight assignments.
3. What character does the real Jim Lovell play in this movie?

Answer: Ship captain

He shakes Tom Hanks' hand at the end of the movie.
4. What ailment was Fred Haise suffering from by the end of the mission?

Answer: Kidney infection

Fred Haise was seriously ill upon returning to earth, but that was obviously far more desirable than the alternative.
5. What year was the first man on the moon walking?

Answer: 1969

Neil Armstrong and Buzz Aldrin walked on the moon in July of 1969.
6. In what month and year did the Apollo 13 mission occur?

Answer: April 1970

The Apollo 13 explosion occurred on April 13th, 1970, and the flight lasted from April 11-17.
7. What is the first master alarm observed by the Apollo 13 astronauts after the explosion occured?

Answer: Main bus B undervolt

Master alarms occured first by a main bus B undervolt, followed by main bus A. These are the two electricity systems in the command module. CO2 levels came dangerously high later in the mission, and the oxygen leak was contained so to not induce a master alarm.
8. Which astronaut accompanied Jim Lovell to orbit the moon in Apollo 8?

Answer: Frank Borman

"Frank Borman was upchuckin' all the way to the moon on Apollo 8". Lovell consoles Fred Haise after the latter threw up in orbit on Apollo 13. Bill Anders was the third astronaut on Apollo 8.
9. A song by what group is playing in the car of the man who recognizes Jim Lovell driving his corvette in Houston?

Answer: The Who

The guy in the other car is playing "I Can See for Miles" by the The Who, the title of the song somewhat having to do with the overall theme of the movie.
10. How many manned Apollo manned missions were there?

Answer: 12

Apollos 7-17 were manned flights. Apollo 1 is counted as a manned mission, although it never flew due to the tragedy that took the lives of its crew on the launch pad. There were several more to scheduled, but were canceled due to cuts to the space program. Apollo 17, in 1972, saw Gene Cernan and Harrison Schmitt walk on the moon, and no one has been back since.
Source: Author Skynyrd4ever

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Apollo 13 Easier
2. Apollo 13 Average
3. Apollo 13 Average
4. "Apollo 13" for the Fanatic Tough

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us