FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Apollo 13
Quiz about Apollo 13

Test yourself! Take this Apollo 13 Quiz | Movies


10 questions about the movie and spaceflight 'Apollo 13'.

A multiple-choice quiz by zgirl1214. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Apollo 13

Author
zgirl1214
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
48,118
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
12491
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: steepone (10/10), Mattamuskeet (10/10), Guest 107 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the astronaut who was pulled from the Apollo 13 prime crew two days before lift-off? Hint


Question 2 of 10
2. Why was one of the astronaut's yanked from the prime crew? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the Flight Director who stated, 'Failure is not an option'? Hint


Question 4 of 10
4. Which astronaut on Apollo 13 became ill during the flight? Hint


Question 5 of 10
5. What was the name of the rocket used to launch Apollo 13? Hint


Question 6 of 10
6. What was the name of the company that had the contract to build and design the lunar module? Hint


Question 7 of 10
7. What was the name of the Apollo 13 command module? Hint


Question 8 of 10
8. What caused the emergency on Apollo 13? Hint


Question 9 of 10
9. What do the three astronauts have to build in order to avoid being poisoned to death by the polluted air? Hint


Question 10 of 10
10. Why did the temperature drop so low in the crippled spacecraft? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 04 2024 : steepone: 10/10
Mar 03 2024 : Mattamuskeet: 10/10
Mar 01 2024 : Guest 107: 10/10
Feb 29 2024 : KrisInPA: 8/10
Feb 28 2024 : Guest 50: 10/10
Feb 27 2024 : mandy2: 9/10
Feb 21 2024 : DAU60: 9/10
Feb 21 2024 : loriannie: 3/10
Feb 15 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the astronaut who was pulled from the Apollo 13 prime crew two days before lift-off?

Answer: Ken Mattingly

Don't worry, he eventually did get to fly, on Apollo 16!
2. Why was one of the astronaut's yanked from the prime crew?

Answer: He had been exposed to German Measles

He was exposed to the German measles by back-up astronaut Charlie Duke, who had contracted them.
3. What was the name of the Flight Director who stated, 'Failure is not an option'?

Answer: Gene Kranz

A very good saying also, just like not using the word "can't!"
4. Which astronaut on Apollo 13 became ill during the flight?

Answer: Fred Haise

He became ill due to a kidney infection.
5. What was the name of the rocket used to launch Apollo 13?

Answer: Saturn V

Designed by Werner Von Braun, it was the most powerful working rocket in the world. The Russians had a more powerful one, the N-2, but it never was able to lift off without exploding.
6. What was the name of the company that had the contract to build and design the lunar module?

Answer: Grumman

North American Aviation designed the command module.
7. What was the name of the Apollo 13 command module?

Answer: Odyssey

'Aquarius' was the lunar module's name, 'Eagle' was the name of the Apollo 11 lunar module.
8. What caused the emergency on Apollo 13?

Answer: The oxygen tank exploded as the astronauts were trying to stir it.

The oxygen tank exploded due to damage it had received from overheating while still on the ground.
9. What do the three astronauts have to build in order to avoid being poisoned to death by the polluted air?

Answer: An improvised carbon dioxide scrubber

It was risky, but they were able to build it.
10. Why did the temperature drop so low in the crippled spacecraft?

Answer: The astronauts were forced to turn off the cabin heater in order to conserve energy.

The astronauts needed to save the energy for re-entry into the Earth's atmosphere.
Source: Author zgirl1214

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Apollo 13 Average
2. Apollo 13 Easier
3. "Apollo 13" for Experts Tough
4. "Apollo 13" for the Fanatic Tough

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us