FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Apollo 13 for the Fanatic
Quiz about Apollo 13 for the Fanatic

"Apollo 13" for the Fanatic Trivia Quiz


This is one of the greatest movies of all time, in my book. I would definitely be considered a fanatic. Let's see if you are too.

A multiple-choice quiz by fiuffyt. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Apollo 13

Author
fiuffyt
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
158,779
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
5758
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: steepone (10/10), Mattamuskeet (7/10), Guest 74 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is shown in the first scene of the movie? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the original commander of Apollo 13? Hint


Question 3 of 10
3. According to the movie, where were the Lovell's going to vacation before Jim was bumped up to commander of Apollo 13? Hint


Question 4 of 10
4. The entire Lovell family was present at the launch of Apollo 13.


Question 5 of 10
5. What song was played by Fred Haise during the broadcast in space? Hint


Question 6 of 10
6. Fill in the blank in this quote by Jim Lovell: "Hello Ken. Are the ____________ in Houston?

Answer: (Two Words)
Question 7 of 10
7. What was the name given to the L.E.M. (Lunar Excursion Module)? Hint


Question 8 of 10
8. None of the crew members that experienced space travel during the Apollo 13 mission ever flew in space again.


Question 9 of 10
9. What is the first thing said to Ken Mattingly in his hotel room, by the staff members from NASA? Hint


Question 10 of 10
10. Who exposed the crew to the measles?

Answer: (Two Words - one of the backups)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 04 2024 : steepone: 10/10
Mar 03 2024 : Mattamuskeet: 7/10
Feb 29 2024 : Guest 74: 6/10
Feb 28 2024 : Guest 50: 10/10
Feb 01 2024 : Guest 199: 5/10
Jan 31 2024 : Guest 166: 7/10
Jan 26 2024 : tluvgrandpa: 7/10
Jan 26 2024 : Guest 216: 7/10
Jan 25 2024 : Guest 23: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is shown in the first scene of the movie?

Answer: Apollo 1 fire

The very first scene in the movie explains the fire on the launch pad of Apollo 1 that killed the three astronauts inside.
2. Who was the original commander of Apollo 13?

Answer: Alan Shepherd

An illness of Shepherd's forced NASA to boost the backup crew to the prime crew of Apollo 13.
3. According to the movie, where were the Lovell's going to vacation before Jim was bumped up to commander of Apollo 13?

Answer: Acapulco

When Jim first tells his wife about the mission, he says that their vacation has changed destinations, from Acapulco to the moon.
4. The entire Lovell family was present at the launch of Apollo 13.

Answer: False

Marilyn Lovell was the only member of the Lovell family present at the launch. She was not going to come because it was going to be her fourth launch, but decided at the last minute to witness this one too.
5. What song was played by Fred Haise during the broadcast in space?

Answer: Spirit in the Sky

The song that was supposed to be played was "2001: A Space Odyssey Theme", but Freddo made a last second change.
6. Fill in the blank in this quote by Jim Lovell: "Hello Ken. Are the ____________ in Houston?

Answer: flowers blooming

When Ken began talking to the crew after he had discovered the re-entry procedure, this was the first thing Jim said to him. Jim says this to discover if Ken Mattingly did indeed catch the measles.
7. What was the name given to the L.E.M. (Lunar Excursion Module)?

Answer: Aquarius

Odyssey was the name of the Command Module, and Eagle was the name of Apollo 11's L.E.M.
8. None of the crew members that experienced space travel during the Apollo 13 mission ever flew in space again.

Answer: True

This is said by Jim Lovell at the end of the movie. Jim Lovell retired from space flight. Fred Haise was scheduled to go up on a later Apollo mission, but the program was cancelled before he could. Jack Swigert left the space program and was elected to Congress from Colorado before he died of cancer.
9. What is the first thing said to Ken Mattingly in his hotel room, by the staff members from NASA?

Answer: "Good, you're not dead."

These staff members were trying to get in touch with Ken to ask for his help in saving the crew, but he had taken his phone off of the hook. When they couldn't call him, they went to his hotel.
10. Who exposed the crew to the measles?

Answer: Charlie Duke

This is said when Jim is first told about the situation with the measles and Ken. Jim had to decide to either have Ken be replaced by a backup (Swigert), or have the entire crew be bumped to a later mission.
Source: Author fiuffyt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Apollo 13 Average
2. Apollo 13 Easier
3. Apollo 13 Average
4. "Apollo 13" for Experts Tough

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us