FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mel Brooks and His Movies
Quiz about Mel Brooks and His Movies

Mel Brooks and His Movies Trivia Quiz


Mel Brooks himself once said "We rise below vulgarity". He was not one to let good taste get in the way of something he considered funny.

A multiple-choice quiz by Pick61. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed A-D
  8. »
  9. Mel Brooks

Author
Pick61
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,208
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
987
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 74 (6/10), Guest 192 (3/10), Guest 174 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who uttered the line 'Hump? What hump?' in "Young Frankenstein"? Hint


Question 2 of 10
2. In the movie "Spaceballs", Princess Vespa could only marry a genuine prince. The only prince that could be found at first was named what? Hint


Question 3 of 10
3. Gene Wilder was not the first choice for the role of the alcoholic, ex gun-fighter, the Waco Kid, in 1974's "Blazing Saddles". Who was the actor who was originally hired to play the role? Hint


Question 4 of 10
4. In which movie did we hear this line delivered? "You men come with me. The rest of you run with Mucus." Hint


Question 5 of 10
5. "The Producers" (Gene Wilder and Zero Mostel) are looking for a sure fire flop to present on Broadway. The musical they choose is described as a "Gay romp with Adolf and Eva through Berchtesgarten." What was the name of this play? Hint


Question 6 of 10
6. Speaking of "The Producers", who played the disgruntled author, an unapologetic German soldier? He always wore a German helmet even when sporting a tuxedo. Hint


Question 7 of 10
7. This actress appeared in three Brooks films; "Blazing Saddles", "Young Frankenstein", and "History of the World, Part I". In 1975, she was nominated for an Academy Award as best supporting actress in one of these films. Who was she? Hint


Question 8 of 10
8. In what film would you see a large assemblage of villians, right hands raised, solemnly taking an oath that began, "I pledge allegiance to Hedley Lamarr and to the evil for which he stands..."? Hint


Question 9 of 10
9. Which Brooks' movie was based on a classic Russian novel released in 1928?
Hint


Question 10 of 10
10. What actor played the role of the Dom Bell, the director's assistant, in "Silent Movie" and Emperor Nero in "History of the World, Part I"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 24 2024 : Guest 74: 6/10
Jun 22 2024 : Guest 192: 3/10
Jun 22 2024 : Guest 174: 10/10
Jun 21 2024 : Guest 97: 2/10
Jun 20 2024 : Guest 142: 6/10
Jun 19 2024 : Guest 161: 2/10
Jun 19 2024 : Guest 70: 4/10
Jun 19 2024 : Guest 129: 6/10
Jun 19 2024 : Guest 206: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who uttered the line 'Hump? What hump?' in "Young Frankenstein"?

Answer: Igor

This was in response to a comment by Young Frankenstein, saying that he was a doctor, and could fix the very prominent hump in Igor's back. Frau Blucher, played by Cloris Leachman, was the housekeeper at the castle.
2. In the movie "Spaceballs", Princess Vespa could only marry a genuine prince. The only prince that could be found at first was named what?

Answer: Prince Valium

Played by Jm J. Bullock, Prince Valium yawned constantly and showed all the signs of the sleep disorder narcolepsy. She didn't love him, but Princess Vespa was resigned to marrying him to please her father.
3. Gene Wilder was not the first choice for the role of the alcoholic, ex gun-fighter, the Waco Kid, in 1974's "Blazing Saddles". Who was the actor who was originally hired to play the role?

Answer: Gig Young

Young was let go after the first day of shooting, due to either illness or his problems with alcohol. Gig Young is perhaps best remembered for his role in the 1969 movie "They Shoot Horses, Don't They", for which he won an Academy Award. Wilder agreed to do the role contingent upon Brooks giving consideration to another project in which Wilder was interested, a sendup of the 1931 classic "Frankenstein". Thus, another classic was born, "Young Frankenstein".
4. In which movie did we hear this line delivered? "You men come with me. The rest of you run with Mucus."

Answer: History of the World, Part I

It was delivered by a Centurian Guard (Shecky Greene) who was leading a foot chase to capture the stand up philosopher (Brooks) and an escaped slave (Gregory Hines).
5. "The Producers" (Gene Wilder and Zero Mostel) are looking for a sure fire flop to present on Broadway. The musical they choose is described as a "Gay romp with Adolf and Eva through Berchtesgarten." What was the name of this play?

Answer: Springtime for Hitler

They by far oversold shares in the play, assured that no one would expect any return for their investment in a flop. Their plan was ruined when the audience mistook it for a broad farce, and loved it. Their plans to then shut down the play included blowing up the theatre. One idea they rejected was just shooting all the actors.
Wilder: "You can't just shoot the actors! They're not animals."
Mostel: "Have you ever seen one eat?"
6. Speaking of "The Producers", who played the disgruntled author, an unapologetic German soldier? He always wore a German helmet even when sporting a tuxedo.

Answer: Kenneth Mars

Mars, who died in 2011, was a prolific character actor in both movies and television. He was also known for a great many voice acting roles. You might remember him from "Malcom in the Middle" as Francis' boss, Otto.
7. This actress appeared in three Brooks films; "Blazing Saddles", "Young Frankenstein", and "History of the World, Part I". In 1975, she was nominated for an Academy Award as best supporting actress in one of these films. Who was she?

Answer: Madeline Kahn

Madeline Kahn was also nominated for a Golden Globe award that same year, for her role in "Young Frankenstein". Sadly, she passed away in 1999 at the age of 57.
8. In what film would you see a large assemblage of villians, right hands raised, solemnly taking an oath that began, "I pledge allegiance to Hedley Lamarr and to the evil for which he stands..."?

Answer: Blazing Saddles

This group was being formed to burn down the town of Ridge Rock, so that Lamarr (Harvey Korman) could grab the land upon which it stood. The villians included klansmen, Nazi soldiers, Mexican bandits and every other description of bad guy imaginable.
9. Which Brooks' movie was based on a classic Russian novel released in 1928?

Answer: The Twelve Chairs

The novel, written by Ilf and Petrov, concerns a young man's search for 12 chairs confiscated by the government. In one of these, according to his dying grandmother, a fortune in jewels has been hidden. Fred Allen also made a comedy based on this book, titled "It's in the Bag".
10. What actor played the role of the Dom Bell, the director's assistant, in "Silent Movie" and Emperor Nero in "History of the World, Part I"?

Answer: Dom DeLuise

DeLuise had parts in six of Brooks eleven films. He passed away in 2009. He had also appeared in numerous films with his long time best friend, Burt Reynolds.
Source: Author Pick61

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Mel Brooks Movies Average
2. Quotes from Mel's Movies Average
3. Mel Brooks Movies Easier
4. Fill in the Quote: Mel Brooks Difficult
5. Mel Brooks Movie Quotes Easier

6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us