Quiz about Richard Burton in Film
Quiz about Richard Burton in Film

Richard Burton in Film Trivia Quiz


Born Richard Walter Jenkins on November 10, 1925, Richard Burton became one of the greatest film stars of his generation. This quiz is about some of his best films and those who were invovled in the creation of these classics.

A multiple-choice quiz by Artbell. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed A-D
  8. »
  9. Richard Burton

Author
Artbell
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,094
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
432
Last 3 plays: Carolynestes14 (4/10), Guest 45 (0/10), Guest 170 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Richard Burton's first role in a Hollywood film netted him his first Oscar nomination as Philip Ashley in "My Cousin Rachel" (1952). His co-star was Olivia de Havilland who played the title character.
Who directed this classic film?
Hint

Fred Zinnemann
Michael Augustine Mudrak
Henry Koster
Michael Curtiz

2. Following the success of "My Cousin Rachel" Richard Burton played the role of Marcellus Gallio in "The Robe" (1953). Based on the novel by Lloyd C. Douglas, Richard once again garnered an Oscar nomination, this time for Best Actor. Who played his leading lady? Hint

Elizabeth Taylor
Jean Simmons
Claire Bloom
Kelly Robinson

3. In 1959 Richard starred in "Look Back In Anger". This film garnered The (US) National Board of Review's Award for Best Foreign Film as it was a British Film.
Who directed this film? He later won an Oscar for Best Director for 1963's "Tom Jones".
Hint

Juan Luis Guerra
John Wayne
Tony Richardson
Richard Lester

4. 1963 brought us "Cleopatra" where Elizabeth Taylor and Richard Burton started their affair which became worldwide news. The director has stated that much of Richard's great acting as Marc Anthony was left on the cutting room floor. He also directed the 1950 classic film "All About Eve". Who directed "Cleopatra"? Hint

Christopher Nolan
Bill Simpson
Joseph L. Mankiewicz
Orson Welles

5. In 1964 Richard Burton starred in "Night Of The Iguana" (1964), as Rev Dr. T. Lawrence Shannon, based on Tennessee Williams' play of the same name. In addition to having Ava Gardner, Deborah Kerr and Sue Lyon as co-stars, a Hollywood legend directed this film. He directed both his father and daughter to Oscar wins. Who was he? Hint

William Wyler
Luis Buñuel
Billy Wilder
John Huston

6. In 1965 Richard Burton starred as Alec Leamus in "The Spy Who Came in from the Cold" (1965), based on John le Carré's book of the same title. His co-star was Claire Bloom, with whom Burton had an off-screen romance years earlier. The director chose to film in black and white. He also directed Sally Field to her first Oscar win for "Norma Rae" (1979). Who was he? Hint

Sidney Lumet
Martin Ritt
Michael Radford
Stanley Kubrick

7. In 1966 Richard Burton's next film was nominated for 13 Academy Awards.
Burton's performance earned another nominaton and his wife at the time, Elizabeth Taylor, earned her second Best Actress Oscar. Adapted from Edward Albee's play of the same name, "Who's Afraid Of Virginia Woolf" was directed by a first time director. Who is he?
Hint

David Lean
Mike Nichols
Robert Wise
George Cukor

8. In 1968 Richard Burton starred in "Where Eagles Dare". His co-star was another Hollywood legend who has won Oscars for both Best Picture and Best Director, twice for 1992's "Unforgiven" and "Million Dollar Baby" (2005). Who is he? Hint

James Garner
Oscar Werner
Clint Eastwood
James Lawrence Mudrak

9. "Anne of the Thousand Days" (1969) provided Richard Burton with another Oscar nominated role as Henry VIII. In her first English speaking role, Geneviève Bujold was also nominated for an Oscar potraying Henry VII's second wife, Anne Boleyn. Based on Maxwell Anderson's play of the same name, who produced this film? Hint

Cecil B. DeMille
Hal B. Wallis
David O. Selznick
Darryl F. Zanuck

10. Richard Burton's final film appearance was in Michael Radford's film "Nineteen Eighty-Four", based on the novel of the same name. Who wrote it? Hint

Dylan Thomas
Graham Greene
George Orwell
J.R.R. Tolkien


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Richard Burton's first role in a Hollywood film netted him his first Oscar nomination as Philip Ashley in "My Cousin Rachel" (1952). His co-star was Olivia de Havilland who played the title character. Who directed this classic film?

Answer: Henry Koster

Henry Koster also directed "The Bishop's Wife" (1947), "Harvey" (1950) and "Flower Drum Song" (1961).
2. Following the success of "My Cousin Rachel" Richard Burton played the role of Marcellus Gallio in "The Robe" (1953). Based on the novel by Lloyd C. Douglas, Richard once again garnered an Oscar nomination, this time for Best Actor. Who played his leading lady?

Answer: Jean Simmons

Jean Simmons played Diana. Among her other films are 1955's "Guys and Dolls",
"Spartacus" and "Elmer Gantry". The latter two films were released in 1960.
3. In 1959 Richard starred in "Look Back In Anger". This film garnered The (US) National Board of Review's Award for Best Foreign Film as it was a British Film. Who directed this film? He later won an Oscar for Best Director for 1963's "Tom Jones".

Answer: Tony Richardson

Tony Richardson was one of the British New Wave directors. He guided seven actors in Oscar nominated roles including Jessica Lange's win for Best Actress in "Blue Sky" (1994).
4. 1963 brought us "Cleopatra" where Elizabeth Taylor and Richard Burton started their affair which became worldwide news. The director has stated that much of Richard's great acting as Marc Anthony was left on the cutting room floor. He also directed the 1950 classic film "All About Eve". Who directed "Cleopatra"?

Answer: Joseph L. Mankiewicz

Joseph L. Mankiewicz's last film was 1972's "Sleuth" which starred Laurence Olivier and Michael Caine.
5. In 1964 Richard Burton starred in "Night Of The Iguana" (1964), as Rev Dr. T. Lawrence Shannon, based on Tennessee Williams' play of the same name. In addition to having Ava Gardner, Deborah Kerr and Sue Lyon as co-stars, a Hollywood legend directed this film. He directed both his father and daughter to Oscar wins. Who was he?

Answer: John Huston

John Huston's first film as a director was the film noir classic, "The Maltese Falcon" (1941). His final film was "The Dead" (1987) based on James Joyce's novella.
6. In 1965 Richard Burton starred as Alec Leamus in "The Spy Who Came in from the Cold" (1965), based on John le Carré's book of the same title. His co-star was Claire Bloom, with whom Burton had an off-screen romance years earlier. The director chose to film in black and white. He also directed Sally Field to her first Oscar win for "Norma Rae" (1979). Who was he?

Answer: Martin Ritt

One great quote from this film was when (Richard Burton) Alec Leamus narrated, regarding his relationship with (Claire Bloom) Nan Perry. "She offered me free love. At the time it was all I could afford." Martin Ritt seems to be underrated as a Director today but he directed some great films including "Hud" (1963), "Sounder" (1972) and "The Molly Maguires" (1970).
7. In 1966 Richard Burton's next film was nominated for 13 Academy Awards. Burton's performance earned another nominaton and his wife at the time, Elizabeth Taylor, earned her second Best Actress Oscar. Adapted from Edward Albee's play of the same name, "Who's Afraid Of Virginia Woolf" was directed by a first time director. Who is he?

Answer: Mike Nichols

This was possibly Richard Burton's best opportunity to win the Oscar. In a brilliant film both female leads, Elizabeth Taylor, (Best Actress) and Sandy Dennis (Best Supporting Actress) took home statuettes. Mike Nichols went on to win an Oscar in 1967 for "The Graduate".
8. In 1968 Richard Burton starred in "Where Eagles Dare". His co-star was another Hollywood legend who has won Oscars for both Best Picture and Best Director, twice for 1992's "Unforgiven" and "Million Dollar Baby" (2005). Who is he?

Answer: Clint Eastwood

They made quite a team. The following year Clint appeared in 1969's "Paint Your Wagon." It was his only musical.
9. "Anne of the Thousand Days" (1969) provided Richard Burton with another Oscar nominated role as Henry VIII. In her first English speaking role, Geneviève Bujold was also nominated for an Oscar potraying Henry VII's second wife, Anne Boleyn. Based on Maxwell Anderson's play of the same name, who produced this film?

Answer: Hal B. Wallis

In addition to having produced several of Elvis Presley's early films and John Wayne's Oscar winning turn as Rooster Cogburn in "True Grit" (1969). Hal B. Wallis was nominated 16 times for the Academy Award for Best Picture winning just once for the 1942 classic "Casablanca".
10. Richard Burton's final film appearance was in Michael Radford's film "Nineteen Eighty-Four", based on the novel of the same name. Who wrote it?

Answer: George Orwell

George Orwell was born in Motihari, India. He was one of the most influential authors of the 20th Century. His real name was Eric Arthur Blair.
Source: Author Artbell

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 23 2022 : Carolynestes14: 4/10
Nov 09 2022 : Guest 45: 0/10
Nov 09 2022 : Guest 170: 0/10
Oct 27 2022 : Guest 47: 10/10
Oct 14 2022 : GoodwinPD: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Wild Geese and other Richard Burton Films Easier

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us