FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Shrek the Third Part One
Quiz about Shrek the Third Part One

"Shrek the Third" Part One Trivia Quiz


Released in May 2007, this third installment of the "Shrek" series provides a lot of new laughs with some familiar characters. I hope you enjoy Part One of my tribute to the film.

A multiple-choice quiz by skunkee. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. Shrek

Author
skunkee
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
262,370
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
8461
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: genoveva (6/10), Johnmcmanners (10/10), Guest 108 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why are Shrek and Fiona back in the Kingdom of Far Far Away? Hint


Question 2 of 10
2. Who does the King name first as his heir?

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. When Shrek is leaving on the ship, Fiona is trying to tell him something but can't find the right words. She finally hollers her news as the ship is pulling away, having to repeat it a couple of times because the captain keeps blowing his horn. What is her news? Hint


Question 4 of 10
4. What does Shrek dream about when on the ship? Hint


Question 5 of 10
5. Shrek, Donkey and Puss In Boots set out on a journey to find Arthur. Where do they find him? Hint


Question 6 of 10
6. Artie is smaller than a lot of the other kids, and is the target of a lot of bullying and practical jokes. What is the name of the boy who seems to be the leader of the bullies, who was first seen beating Artie at jousting? Hint


Question 7 of 10
7. In Far Far Away, the other princesses are giving Fiona a baby shower. What gift does Snow White give her? Hint


Question 8 of 10
8. When we first see Prince Charming, he is acting, rather badly in a play, to poor reviews from the audience. He is distraught that he never got his 'happily ever after' and decides that he deserves to be the King of Far Far Away. He concocts a plan to seize control of the kingdom. Who helps him? Hint


Question 9 of 10
9. The castle is stormed when the princesses and the queen are at Fiona's baby shower. Fiona leads them through a secret passage and out into the streets. Which princess actually turns out to be in cahoots with Prince Charming, and leads the others right into his trap? Hint


Question 10 of 10
10. Shrek, Donkey, Puss In Boots and Artie are walking back to Far Far Away (because the ship they had arrived in crashed). After being attacked by some of Charming's henchmen (henchtrees?) they decide that a faster return is needed. Artie suggests getting help from his retired magic teacher. What is his name?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : genoveva: 6/10
Apr 11 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 108: 10/10
Apr 09 2024 : Guest 207: 9/10
Apr 08 2024 : Guest 74: 9/10
Apr 05 2024 : Guest 165: 9/10
Apr 03 2024 : Guest 5: 7/10
Mar 30 2024 : Guest 82: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 73: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why are Shrek and Fiona back in the Kingdom of Far Far Away?

Answer: They have to assume the King and Queen's duties, because the King is sick.

Shrek and Fiona are seen performing many royal functions, including the unsuccessful launching of a new ship and a rather painfully executed knighting. Unhappy in his new duties, Shrek is chafing to return to the swamp and Fiona keeps reassuring him that it's only a few more days until her father becomes well enough to resume his role of king.
Shrek is voiced by Mike Myers, and Cameron Diaz again provides the voice of Fiona.
2. Who does the King name first as his heir?

Answer: Shrek

On his deathbed, just before he croaks, the King tells Shrek that he is next in line for the throne and will make a fine king. Shrek is not thrilled at the idea and is anxious to know if there is anyone else who could do the job. The King advises him of one other, and dies, after saying that he is sure that Shrek will do what is best.
The King is voiced by John Cleese.
3. When Shrek is leaving on the ship, Fiona is trying to tell him something but can't find the right words. She finally hollers her news as the ship is pulling away, having to repeat it a couple of times because the captain keeps blowing his horn. What is her news?

Answer: She is pregnant.

Excited about accomplishing his goal, Shrek keeps telling Fiona that soon they will be back in the swamp, all by themselves. Fiona tries to tell him that there won't be just the two of them, but he doesn't get her meaning. She finally yells that she's pregnant, just as the ship is pulling away. The Queen's face lights up at this news, but Shrek's most decidedly does not.
4. What does Shrek dream about when on the ship?

Answer: ogre babies

In his dream the ship takes Shrek back to the swamp. When he goes into his house looking for Fiona, he finds a baby in a carriage. The babies begin to multiply, as Shrek desperately tries to look after them and keep them safe from harm. Before long there are literally hundreds of ogre babies in the small house and Shrek is going crazy.
5. Shrek, Donkey and Puss In Boots set out on a journey to find Arthur. Where do they find him?

Answer: at high school

Arthur Pendragon, or Artie as he prefers to be called, is engaged in a jousting match, which he subsequently loses, when they track him down. When they first walk through the school's gates, Shrek comments that his hands are sweaty and his stomach hurts, so it must be high school. The Medieval Cheerleaders are amusing, as is the girl who asks Shrek to be her girlfriend's date.
Arthur is voiced by Justin Timberlake, who was dating Cameron Diaz at the time the movie was made. Ironically, they broke up before the movie's release.
6. Artie is smaller than a lot of the other kids, and is the target of a lot of bullying and practical jokes. What is the name of the boy who seems to be the leader of the bullies, who was first seen beating Artie at jousting?

Answer: Lancelot

Arthur Pendragon was the name of the legendary King Arthur, he who pulled the sword from the stone to be King of Britain. Lancelot was his first knight, who swore allegiance to Arthur but also fell in love with Arthur's Queen, Guinevere. It is an interesting twist to have these two be rivals in high school, only with Lancelot having the upper hand.
Lancelot is voiced by John Krasinski.
7. In Far Far Away, the other princesses are giving Fiona a baby shower. What gift does Snow White give her?

Answer: a dwarf

Fiona opens the box to find a dwarf wearing a bonnet. When she asks what it is, Snow White informs her that it's a babysitter and the dwarf says 'Where's the baby?' When Fiona announces that she can't accept the gift, Snow White assures her that it's alright because she has six more at home.
Snow White is voice by Amy Poehler.
8. When we first see Prince Charming, he is acting, rather badly in a play, to poor reviews from the audience. He is distraught that he never got his 'happily ever after' and decides that he deserves to be the King of Far Far Away. He concocts a plan to seize control of the kingdom. Who helps him?

Answer: the evil fairy tale characters

Charming goes into the inn where he is not warmly received by the patrons. He whips up support by appealing to the fact that they, as the villains of their stories, never got a chance at their happy endings. So Charming is able to storm the kingdom, with the help of characters like Captain Hook, and the Evil Queen from 'Snow White'.
Prince Charming is voiced by Rupert Everett.
9. The castle is stormed when the princesses and the queen are at Fiona's baby shower. Fiona leads them through a secret passage and out into the streets. Which princess actually turns out to be in cahoots with Prince Charming, and leads the others right into his trap?

Answer: Rapunzel

After the girls escape from the passages under the castle, Rapunzel runs ahead, calling for the rest of them to follow her. They go through a door where Charming and some of his henchmen are waiting to capture them. Charming and Rapunzel kiss and he tells everyone that she is going to be the next Queen of Far Far Away.
Rapunzel is voiced by Maya Rudolph.
10. Shrek, Donkey, Puss In Boots and Artie are walking back to Far Far Away (because the ship they had arrived in crashed). After being attacked by some of Charming's henchmen (henchtrees?) they decide that a faster return is needed. Artie suggests getting help from his retired magic teacher. What is his name?

Answer: Merlin

In the movie Merlin is a rather eccentric soul who has lost confidence in his ability to perform magic. He insists on a bit of soul searching and communication before agreeing to help out the friends with a bit of magic that he isn't sure will work...at least not without side effects.
Merlin was the name of the wizard who trained the young Arthur, according to legend, and who continued to advise him after he became King of all of Britain.
Merlin was voiced by the very funny Eric Idle.
Source: Author skunkee

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us