FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Teens in the 80s
Quiz about Teens in the 80s

Teens in the 80s Trivia Quiz


Remember the teen-related flicks from the 80s, the ones that didn't rely on constant jokes about flatulence and other bodily functions, but dealt with real life problems? This quiz is about them...enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Something in Common

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,066
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
14891
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Creedy (8/10), Guest 175 (6/10), Guest 51 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Marty McFly has a lot to worry about in this teen flick. His family is a collection of basket cases and his wheels for the big camping date with his girlfriend have been wrecked. In addition, his best friend is a wigged-out Albert Einstein-wannabe. Which movie is being described here? Hint


Question 2 of 10
2. Chris Chambers is the younger brother of a local tough. Gordie Lachance is a introverted writer from a broken family. Teddy Duchamp has an abusive father whom he worships. Vern Tessio?...well, he's just a dork. In which movie did these four young teens get together for one great adventure? Hint


Question 3 of 10
3. For this Matthew Broderick character, a day off is just the thing to soothe his friend Cameron's troubled brow. And, what the heck, it's a good excuse to play some hooky with a sweet girlfriend in tow. What is the name of this unusually non-troubled teen? Hint


Question 4 of 10
4. Students Neil Perry and Todd Anderson are better able to navigate through the repressive private school environment in which they have been thrust, thanks to an inspirational teacher named John Keating. He helps them discover poetry, and themselves. Which 80s teen film is described here? Hint


Question 5 of 10
5. What do you get when you randomly toss a princess, a criminal, an athlete, a basket case and a nerd/intellect together in the school library for a day of detention? You get a good movie, that's what! What is the name of the 1985 John Hughes-directed movie referenced here?

Answer: (Three words)
Question 6 of 10
6. Lloyd Dobler's solution to his teen angst? Just go for it! Though he is essentially a nobody in high school, he gains the nerve to ask the senior class valedictorian, Diane Court, to accompany him to the big graduation party. From there, their relationship actually develops into something special, despite some stumbles along the way. What Cameron Crowe-directed movie chronicles their first days together? Hint


Question 7 of 10
7. In the surreality of this film, most of the popular girls in school share a given name, jocks rule with an iron fist, rebellious young men tote guns and explosives and croquet is the game of choice for today's youth. Which bizarre 80's teen film fits this description? Hint


Question 8 of 10
8. Disaffected youth abound in this dark 1986 film based on a true story, all about a teen boyfriend who murders his high school sweetheart and then brags about it to his friends. Rather than inform the authorities, these youthful drifters continue along on their apathetic, aimless paths through life. Which frightening vision of 80's teens gone awry is described here? Hint


Question 9 of 10
9. John Cusack stars in this madcap 1985 film that follows the cartoonishly pathetic existence of one Lane Meyer, suicidal teenager extraordinaire. What is the name of this film directed by a guy appropriately named Savage Steve Holland? Hint


Question 10 of 10
10. And finally, the teen movie that started it all, at which high school could we witness the 'Fast Times' of students like Stacy Hamilton, Mark Ratner and Jeff Spicoli? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Creedy: 8/10
Feb 29 2024 : Guest 175: 6/10
Feb 28 2024 : Guest 51: 9/10
Feb 28 2024 : Guest 99: 10/10
Feb 27 2024 : Guest 157: 8/10
Feb 26 2024 : Guest 37: 8/10
Feb 25 2024 : Guest 97: 10/10
Feb 21 2024 : Guest 47: 5/10
Feb 21 2024 : Guest 97: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Marty McFly has a lot to worry about in this teen flick. His family is a collection of basket cases and his wheels for the big camping date with his girlfriend have been wrecked. In addition, his best friend is a wigged-out Albert Einstein-wannabe. Which movie is being described here?

Answer: Back to the Future

1985's 'Back to the Future' certainly taught us a lot about how to solve teen problems. One merely has to go back to 1955 when one's parents were teens, wreck any chances of said parents getting together, and then spend the rest of one's time mending said relationship. Yes, all one needs is a time machine and all one's problems are solved!
2. Chris Chambers is the younger brother of a local tough. Gordie Lachance is a introverted writer from a broken family. Teddy Duchamp has an abusive father whom he worships. Vern Tessio?...well, he's just a dork. In which movie did these four young teens get together for one great adventure?

Answer: Stand by Me

'Stand by Me' is the Stephen King-adapted story of four young boys who make a journey to see the dead body of another boy of approximately their age. It stars River Phoenix, Wil Wheaton, Corey Feldman and Jerry O'Connell as the four boys mentioned in the question, respectively.
3. For this Matthew Broderick character, a day off is just the thing to soothe his friend Cameron's troubled brow. And, what the heck, it's a good excuse to play some hooky with a sweet girlfriend in tow. What is the name of this unusually non-troubled teen?

Answer: Ferris Bueller

'Ferris Bueller's Day Off' is perhaps director John Hughes chef-d'oeuvre. Along with Matthew Broderick, who plays the immortal title character, Alan Ruck, Mia Sara, Jeffrey Jones, Jennifer Grey, Edie McClurg and Ben Stein are included in the magnificent cast.
4. Students Neil Perry and Todd Anderson are better able to navigate through the repressive private school environment in which they have been thrust, thanks to an inspirational teacher named John Keating. He helps them discover poetry, and themselves. Which 80s teen film is described here?

Answer: Dead Poets Society

Robin Williams stars as John Keating, whose motto 'Carpe Diem!' along with his love for poetry helps his students to find their better angels. Ethan Hawke and Robert Sean Leonard play the roles of Keating's two leading students. Peter Weir directs this excellent film.
5. What do you get when you randomly toss a princess, a criminal, an athlete, a basket case and a nerd/intellect together in the school library for a day of detention? You get a good movie, that's what! What is the name of the 1985 John Hughes-directed movie referenced here?

Answer: The Breakfast Club

Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald and Ally Sheedy are featured as the now immortalized cast of 'The Breakfast Club'. Let us also not forget the incredibly jerky performance by Paul Gleason as Principal Richard Vernon and the quirky but effective performance by John Kapelos as Carl the Janitor.
6. Lloyd Dobler's solution to his teen angst? Just go for it! Though he is essentially a nobody in high school, he gains the nerve to ask the senior class valedictorian, Diane Court, to accompany him to the big graduation party. From there, their relationship actually develops into something special, despite some stumbles along the way. What Cameron Crowe-directed movie chronicles their first days together?

Answer: Say Anything

Lloyd Dobler and Diane Court came to life thanks to the authentic performances of the two lead actors in the film, John Cusack and Ione Skye, respectively. And to think, it could have been Kirk Cameron in the Lloyd Dobler role.
7. In the surreality of this film, most of the popular girls in school share a given name, jocks rule with an iron fist, rebellious young men tote guns and explosives and croquet is the game of choice for today's youth. Which bizarre 80's teen film fits this description?

Answer: Heathers

'Heathers' isn't your typical teen film. Veronica, played by Winona Ryder, is a very dissatisfied member of the most popular clique in school, populated mostly by girls named Heather. Her problems seem to be solved when she meets a rebellious youth named J.D., portrayed by Christian Slater, who gives her a taste of the 'wild side'.

However, things spiral out of control when Veronica and J.D. mix a deadly cocktail for Heather Chandler, the most popular Heather in five counties. The rest I will leave to your viewing pleasure!
8. Disaffected youth abound in this dark 1986 film based on a true story, all about a teen boyfriend who murders his high school sweetheart and then brags about it to his friends. Rather than inform the authorities, these youthful drifters continue along on their apathetic, aimless paths through life. Which frightening vision of 80's teens gone awry is described here?

Answer: River's Edge

'River's Edge' sees the intersection of an unbelievable story and an all-star cast of epicly weird proportions. Keanu Reeves, Crispin Glover, Daniel Roebuck, Dennis Hopper, and Ione Skye are just some of the actors who appear in this difficult but tremendous film.
9. John Cusack stars in this madcap 1985 film that follows the cartoonishly pathetic existence of one Lane Meyer, suicidal teenager extraordinaire. What is the name of this film directed by a guy appropriately named Savage Steve Holland?

Answer: Better Off Dead

In 'Better Off Dead', Lane Meyer has had enough. His girlfriend has dumped him, his family is filled with lunatics and he owes two dollars to a ruthlessly persistent paperboy. Only the intervention of a beautiful French exchange student named Monique helps turn things around for poor Mr. Meyer. John Cusack plays the lead role, with Curtis 'Booger' Armstrong hilariously portraying his sidekick Charles De Mar.
10. And finally, the teen movie that started it all, at which high school could we witness the 'Fast Times' of students like Stacy Hamilton, Mark Ratner and Jeff Spicoli?

Answer: Ridgemont High

'Fast Times at Ridgemont High', directed by Amy Heckerling, essentially drew a line of demarcation between the 70's and 80's American teen experiences. The movie, about a group of students and their wild times at a California high school, features stand-out performances by Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Ray Walston, Vincent Schiavelli and several others. It is, to put it simply, a teen classic.

Thank you for trying this quiz, I hope you have enjoyed it.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us