FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Right Stuff Part 1
Quiz about The Right Stuff Part 1

"The Right Stuff" Part 1 Trivia Quiz


When I saw that there were no quizes on "The Right Stuff", I just had to make one. It is one of the best movies ever made, in my opinion.

A multiple-choice quiz by bear67. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. The Right Stuff

Author
bear67
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
248,287
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1009
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 74 (10/10), Guest 32 (10/10), Guest 98 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. At the beginning of the film, a plane was sitting in a revetment on the high desert. What color was it? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first pilot to break the sound barrier? Hint


Question 3 of 10
3. What was Pancho Barnes' occupation? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first man to go into space? Hint


Question 5 of 10
5. Who wrote the book that the movie was based on? Hint


Question 6 of 10
6. The real Chuck Yeager played a bit part in the movie, what was it? Hint


Question 7 of 10
7. Before every flight, what kind of gum did Yeager borrow from Ridley, as a good luck charm? Hint


Question 8 of 10
8. What does "astronaut" mean? Hint


Question 9 of 10
9. What was the next line? "Who's the best pilot you ever saw?" Hint


Question 10 of 10
10. What was waiting for Alan Shepard in his Mercury capsule? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 74: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 32: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 98: 10/10
Feb 21 2024 : Guest 64: 2/10
Feb 13 2024 : Guest 98: 9/10
Feb 08 2024 : BPA1959: 7/10
Feb 06 2024 : Guest 174: 9/10
Feb 01 2024 : Guest 99: 9/10
Jan 25 2024 : Guest 216: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At the beginning of the film, a plane was sitting in a revetment on the high desert. What color was it?

Answer: Orange

There was a howling noise that sounded very ominous, but was merely the super-cold fuel being loaded in the fuel tank, in preparation for the upcoming flight.
2. Who was the first pilot to break the sound barrier?

Answer: Chuck Yeager

Chuck was first seen riding a horse near the X-1, looking at it critically. Not only was he the first man to break the sound barrier, but he did it with broken ribs that he had gotten in a horse riding accident the night before.
3. What was Pancho Barnes' occupation?

Answer: Bar owner

She actually was a qualified pilot, just not a test pilot. Some might have said that her saloon was a brothel. She was a very tough cookie, and took no lip from young pilots. Her bar, Pancho's Happy Bottom Riding Club, burnt down during the Mercury Program, supposedly from an errant flare. It was the bar where all the test pilots went to drink.
4. Who was the first man to go into space?

Answer: Yuri Gagarin

The scene began with someone running down a hallway to tell the news about Gagarin, but the administrators already knew. This scene was just like an earlier event, when Sputnik was launched, and President Eisenhower insisted on having test pilots as the first astronauts.
5. Who wrote the book that the movie was based on?

Answer: Tom Wolfe

The book was published in 1979, and the screenplay written in 1983 by the dirctor of the film, Philip Kaufman with input by William Goldman.
The book went into much greater, and grizzlier detail than was in the film. But then again that is almost always the case, isn't it?
6. The real Chuck Yeager played a bit part in the movie, what was it?

Answer: Fred the bartender

He was the funky old guy who asked the two NASA recruiters if they wanted a drink of whiskey, then looked at them like they were crazy when one of them asked him for a coke...in a clean glass.
7. Before every flight, what kind of gum did Yeager borrow from Ridley, as a good luck charm?

Answer: Beeman's

It was a matter of down-home pride. If he owed Ridley something, he intended to survive the flight to repay the debt.
8. What does "astronaut" mean?

Answer: Star Voyager

The question was asked of Gordo Cooper by Gus Grissom, while having a drink and listening to the bumbling NASA recruiters at Pancho's Happy Bottom Riding Club. Gus liked the sound of "Star Voyager, Gus Grissom".
9. What was the next line? "Who's the best pilot you ever saw?"

Answer: You're lookin' at him.

This was Gordo Cooper's inside joke with his wife. The question was actually asked of him by a reporter while at Johnson's Houston barbeque near the end of the movie. He started to talk about all the dead pilots from his test pilot days, but reverted back to the joke when they said they couldn't hear him.

He introduced the joke when he was moving his family to Edwards Air Force Base as a way to calm his wife down about his driving fast.
10. What was waiting for Alan Shepard in his Mercury capsule?

Answer: A "No handball playing here" sign.

John Glenn had hung it in the capsule to break the tension. Al Shepard was a voracious handball player. Shepard handed it back to Glenn and told him that it wasn't very funny, but he sure did appreciate it. This was to be Shepard's historic space shot, that got America caught up in the space race.
Source: Author bear67

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "The Right Stuff" Part 2 Average
2. The Right Stuff Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us