FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Top Movies of 1997
Quiz about Top Movies of 1997

Top Movies of 1997 Trivia Quiz


Please be so kind as to allow me the indulgence of taking a look at my top ten film list from the year 1997. Obviously, this is based on opinion (and limited only to films I've actually seen) but I hope you find it interesting and worth your time, enjoy.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies by Year
  8. »
  9. 1990s Movies

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
217,161
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3551
Last 3 plays: Guest 62 (6/10), Guest 70 (9/10), Guest 172 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of Martin Scorsese's most provocative and beautifully filmed works was released to the public in 1997. Featuring the coming-of-age story of the 14th Dalai Lama, the film is evocative of so many emotions. What is its title? Hint


Question 2 of 10
2. Featuring Jack Nicholson as a neurotic writer, Helen Hunt as a struggling waitress and Greg Kinnear as an unfortunate artist, which film of 1997 meandered its way through the lives of these three people? Hint


Question 3 of 10
3. One of the best films of 1997 was 'Amistad', the story of a shipful of Africans who, after having been illegally seized and submitted to the slave trade, forcibly commandeered the ship upon which they were being transported. Who ably directed this fascinating film? Hint


Question 4 of 10
4. Directed by Mike Newell, this film features Johnny Depp as an FBI agent who has infiltrated the Mafia hierarchy. Unfortunately, the Depp character becomes personally involved with his 'case', especially in his friendship with Lefty Ruggiero, played by Al Pacino. Which film is described here? Hint


Question 5 of 10
5. Though he had been directing films for over a decade, it was this film, directed by Wong Kar-Wai in 1997, about the unhappy relationship between two gay men from Hong Kong that won him international acclaim. What is the English language title of Wong's 'Cheun Gwong Tsa Sit'? Hint


Question 6 of 10
6. In the follow up to his masterful 'Pulp Fiction', Quentin Tarantino tells the story of a struggling flight attendant who gets herself involved with the owner of a bail bonds outfit in an undercover plot to bust a small time crime boss named Ordell Robbie. What is the title of this thrilling little film? Hint


Question 7 of 10
7. For many, the best film of 1997 was 'L.A. Confidential', which featured a marvelous ensemble cast. Which of the following actors was not among those appearing in the film? Hint


Question 8 of 10
8. For those of us into the truly disturbing and bizarre, we need look no further than this 1997 film, featuring a montage of scenes weaving in and out of the lives of teenagers and children who have apparently survived a tornado hit in their tiny Ohio town of Xenia. What is the title of this very unusual, independent film directed by Harmony Korine? Hint


Question 9 of 10
9. An animated masterpiece of almost unsurpassed beauty, 'Princess Mononoke' first hit theaters in 1997. What is the name of the acclaimed Japanese film director who conjured up this grand fantasy-adventure? Hint


Question 10 of 10
10. The final film in this 'top ten' comes from the mind of director David Fincher. In the film, Nicholas Van Orton, played by Michael Douglas, finds himself involved in a harrowing adventure as he is immersed in a terrifying real-life/virtual-reality 'game' as a gift from his brother. What is the title of imaginative thriller? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 62: 6/10
May 13 2024 : Guest 70: 9/10
Apr 27 2024 : Guest 172: 9/10
Apr 26 2024 : wycat: 6/10
Apr 25 2024 : Biggstack: 8/10
Apr 24 2024 : Hayes1953: 5/10
Apr 23 2024 : Guest 191: 9/10
Apr 20 2024 : USA1492: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 24: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of Martin Scorsese's most provocative and beautifully filmed works was released to the public in 1997. Featuring the coming-of-age story of the 14th Dalai Lama, the film is evocative of so many emotions. What is its title?

Answer: Kundun

'Kundun' features the acting of an almost entirely non-professional Tibetan cast (with the exception of the bit Chinese parts, which are played by professional actors). The role of the Dalai Lama is played by four young men of varying ages.

Not surprisingly, the movie was shot in Morocco, not Tibet. Scorsese was banned from Tibet after the film was issued to the public.
2. Featuring Jack Nicholson as a neurotic writer, Helen Hunt as a struggling waitress and Greg Kinnear as an unfortunate artist, which film of 1997 meandered its way through the lives of these three people?

Answer: As Good as It Gets

For their acting efforts in the film, Nicholson and Hunt both won Academy Awards. Kinnear was also nominated, but did not win. Interestingly, the two Oscars for Best Actor and Best Actress were the only ones garnered for the film.
3. One of the best films of 1997 was 'Amistad', the story of a shipful of Africans who, after having been illegally seized and submitted to the slave trade, forcibly commandeered the ship upon which they were being transported. Who ably directed this fascinating film?

Answer: Steven Spielberg

Perhaps the best part of 'Amistad' happened to be the acting, particularly the efforts of Djimon Hounsou as Cinque and Anthony Hopkins as John Quincy Adams, the former U.S. president. Spielberg was even able to convince former U.S. Supreme Court Justice Harry Blackmun to appear as Associate Justice Joseph Story in the film!
4. Directed by Mike Newell, this film features Johnny Depp as an FBI agent who has infiltrated the Mafia hierarchy. Unfortunately, the Depp character becomes personally involved with his 'case', especially in his friendship with Lefty Ruggiero, played by Al Pacino. Which film is described here?

Answer: Donnie Brasco

You really can't go wrong when you cast Johnny Depp and Al Pacino. Add supporting players Michael Madsen, Bruno Kirby and Anne Heche and you have yourself a cinematic gem. Ably directed by Mike Newell, the film is based on the book by Joe Pistone, the real life 'Donnie Brasco'.
5. Though he had been directing films for over a decade, it was this film, directed by Wong Kar-Wai in 1997, about the unhappy relationship between two gay men from Hong Kong that won him international acclaim. What is the English language title of Wong's 'Cheun Gwong Tsa Sit'?

Answer: Happy Together

'Happy Together' works not only because of the direction of Wong, but also as a result of the acting chemistry of the film's two leads, Leslie Cheung and Tony Leung, two of Hong Kong's most acclaimed thespians.
6. In the follow up to his masterful 'Pulp Fiction', Quentin Tarantino tells the story of a struggling flight attendant who gets herself involved with the owner of a bail bonds outfit in an undercover plot to bust a small time crime boss named Ordell Robbie. What is the title of this thrilling little film?

Answer: Jackie Brown

Pam Grier, of 70s 'blaxploitation' fame, plays the title role in this film. Alongside her is featured Robert Forster as the very low-key Max Cherry, bail bondsman. The cast also features Samuel Jackson as the creepy Ordell Robbie, Robert De Niro as the burnout criminal Louis Gara, Bridget Fonda as surfer, wastoid Melanie and Michael Keaton as ATF agent Ray Nicolette.

In addition, check out one of Chris Tucker's over-the-top performance as the junkie Beaumont Livingston.
7. For many, the best film of 1997 was 'L.A. Confidential', which featured a marvelous ensemble cast. Which of the following actors was not among those appearing in the film?

Answer: Viggo Mortensen

In what might be considered a 'Neo-Noir', director Curtis Hanson was able to assemble one of the best film casts ever. Aside from Crowe, Spacey and Pearce, Danny DeVito and James Cromwell also appeared. Topping them all was the performance of Kim Basinger as Lynn Bracken, a role for which she received an Oscar.
8. For those of us into the truly disturbing and bizarre, we need look no further than this 1997 film, featuring a montage of scenes weaving in and out of the lives of teenagers and children who have apparently survived a tornado hit in their tiny Ohio town of Xenia. What is the title of this very unusual, independent film directed by Harmony Korine?

Answer: Gummo

Warning: 'Gummo' is not for the faint of heart. If you are not so easily disturbed, I strongly recommend checking out this strange film featuring ChloŽ Sevigny, among a cast of mostly unknowns. The oddball imagery in this film is quite surreal. Surprisingly most of the lines in the film were indeed scripted.
9. An animated masterpiece of almost unsurpassed beauty, 'Princess Mononoke' first hit theaters in 1997. What is the name of the acclaimed Japanese film director who conjured up this grand fantasy-adventure?

Answer: Hayao Miyazaki

'Princess Mononoke' is one of many animated films that has emerged from the imagination of the great Miyazaki. The Japanese film title, 'Mononoke Hime', literally translates as 'Princess Angry Spirit'. What angers Mononoke is that the environment is being destroyed by human intervention, a common theme in the works of Miyazaki. I implore you to have a look at this and other films by Miyazaki if you have not already.
10. The final film in this 'top ten' comes from the mind of director David Fincher. In the film, Nicholas Van Orton, played by Michael Douglas, finds himself involved in a harrowing adventure as he is immersed in a terrifying real-life/virtual-reality 'game' as a gift from his brother. What is the title of imaginative thriller?

Answer: The Game

Sean Penn appears as the brother of Michael Douglas in the film. Great combination!

I hope you enjoyed this quiz as much as I enjoyed making it. Thank you for playing.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us