FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anatomy of a Song The Beat Goes On
Quiz about Anatomy of a Song The Beat Goes On

Anatomy of a Song: "The Beat Goes On" Quiz


Just how much do you know about Sonny & Cher's classic "The Beat Goes On"? Pit yourself against ten questions about the song and/or associated facts. Song #31 in the 'Anatomy' series.

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Cher

Author
FussBudget
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,333
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1376
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: nnouner (5/10), Thbigbopper (9/10), bucki82 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following musical instruments get mentioned in the song's chorus? Hint


Question 2 of 10
2. Which dance style is described in the first verse as being "..once the rage"? Hint


Question 3 of 10
3. Which FunTrivia quiz category gets a mention in the first verse of the song?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. Which clothing fashion of the 60's gets a mention in the song? Hint


Question 5 of 10
5. How does the grocery store get described? Hint


Question 6 of 10
6. What do the men "keep on" doing? Hint


Question 7 of 10
7. Which popular sport is described in the song? Hint


Question 8 of 10
8. What is it that "Grandmas" are doing when they "sit in chairs"? Hint


Question 9 of 10
9. "Boys keep chasing girls to get" something. What is this something? Hint


Question 10 of 10
10. How much money do the "Bums" ask for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : nnouner: 5/10
Jul 06 2024 : Thbigbopper: 9/10
Jul 06 2024 : bucki82: 6/10
Jul 06 2024 : frozennugget: 5/10
Jul 06 2024 : Driver17: 6/10
Jul 06 2024 : BarbaraMcI: 7/10
Jul 06 2024 : harley74: 8/10
Jul 06 2024 : davobwd9: 6/10
Jul 06 2024 : Jdeanflpa: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following musical instruments get mentioned in the song's chorus?

Answer: Drums

"The beat goes on, the beat goes on
Drums keep pounding a rhythm to the brain"

"The Beat Goes On" appeared on Sonny & Cher's 1967 album "In Case You're In Love". Britney Spears performed a cover version of the song on her album "Baby One More Time".
2. Which dance style is described in the first verse as being "..once the rage"?

Answer: The Charleston

"Charleston was once the rage, uh huh"

The turbulent relationship of Sonny & Cher were examined in the 1999 telemovie "And the Beat Goes On: The Sonny and Cher Story". The movie starred Jay Underwood as Sonny and Renee Faia as Cher.
3. Which FunTrivia quiz category gets a mention in the first verse of the song?

Answer: History

"History has turned the page, uh huh"

Shameless plug inserted in quiz for FunTrivia! Of course, you were already here, so I doubt Terry will be sending me any commission!
4. Which clothing fashion of the 60's gets a mention in the song?

Answer: Miniskirt

"The mini skirt's the current thing, uh huh"

Hooray for miniskirts! Bring 'em back, it's been too long!
5. How does the grocery store get described?

Answer: The Super Mart

"The grocery store's the super mart, uh huh"

In the good old (?) days, if one wanted to go to the grocery store, or maybe even the smaller corner store, you did so on a Monday to Friday, during daylight hours. There was none of this carry-on of being able to buy groceries at the service station, and you certainly didn't even think about buying anything after hours! If you had no food, you had two choices: borrow some from family or neighbour, or go hungry till the day after!

These days, we have mega-sized supermarkets that supply our every want (ironically, we don't want a great percentage of it) - and at most hours of every day.
6. What do the men "keep on" doing?

Answer: Going to war

"And men still keep on marching off to war"

Presumably, this was an unstated reference to the Vietnam War which was raging at the time of the song's release.
7. Which popular sport is described in the song?

Answer: Baseball

"Electrically they keep a baseball score"

As a single, "The Beat Goes On" go to number 6 on the U.S. charts, in January 1967.
8. What is it that "Grandmas" are doing when they "sit in chairs"?

Answer: Reminisce

"Grandmas sit in chairs and reminisce"

Well, it may not be all beer and skittles. It's quite possible that Grandma's reminiscing took the form of complaining!
9. "Boys keep chasing girls to get" something. What is this something?

Answer: A kiss

"Boys keep chasing girls to get a kiss"

Sonny Bono hasn't chased anyone for a kiss since January 1998. He died after hitting a tree whilst skiing near Lake Tahoe in California. His headstone reads "And the beat goes on".
10. How much money do the "Bums" ask for?

Answer: 10 cents

"Bums still cry "hey buddy, have you got a dime"

The asking rate has gone up in the years since! You would need a lot of dimes to buy a cup of coffee now. $3.14, perhaps? To buy a piece of Pi...
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Anatomy of a Song - Part 7:

This is part 7 of a collection of all of my "Anatomy of a Song" quizzes. They were the originals, much imitated since. I guess I should take that as a compliment!

  1. Anatomy of a Song: "The Beat Goes On" Average
  2. Anatomy of a Song: "The Weight" Average
  3. Anatomy of a Song: "Swamp Witch" Average
  4. Anatomy of a Song: "Sky Pilot" Average
  5. Anatomy of a Song: "Hurricane" Average
  6. Anatomy of a Song: "Signs" Easier

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us