FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Blues Music  The 2002 WC Handy Awards
Quiz about Blues Music  The 2002 WC Handy Awards

Blues Music- The 2002 W.C. Handy Awards Quiz


W.C. Handy is considered by some to be the father of Blues Music. The Blues Foundation names its annual awards after him. This quiz deals with the 2002 Handy Awards. Good luck.

A multiple-choice quiz by ashlybug. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Blues

Author
ashlybug
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
104,370
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
324
- -
Question 1 of 20
1. Which band won the 2002 Handy Award for "Band of the Year"? Hint


Question 2 of 20
2. Who was the 2002 winner for "Best New Artist of the Year"? Hint


Question 3 of 20
3. Shemekia Copeland was the 2002 winner for "Contemporary Female Artist". How many times has she won that award? Hint


Question 4 of 20
4. Charlie Musselwhite won the 2002 Handy Award for "Song of the Year". What song did he win it for? Hint


Question 5 of 20
5. The Award for "Traditional Album of the Year" went to R.L. Burnside. What album did he win for? Hint


Question 6 of 20
6. Who won "Instrumentalist of the Year-Drums" in 2002? Hint


Question 7 of 20
7. The "Historical Blues Album of the Year" honors an older blues album. Who won in 2002 for 'Fathers and Sons'? Hint


Question 8 of 20
8. The 2002 winner for the "Acoustic Album of the Year" won for his second time in the category. Who was he? Hint


Question 9 of 20
9. The "Comeback Album of the Year" was 'Here And Now'. Who recorded it? Hint


Question 10 of 20
10. The award for "Soul Blues Female Artist of the Year" has been given out for ten years. The 2002 winner claimed it for the seventh time. Who was she? Hint


Question 11 of 20
11. The 2002 Handy winner for "Traditional Female Artist of the Year" won for the fourth straight time, and sixth time overall. Who was she? Hint


Question 12 of 20
12. Who won "Instrumentalist of the Year- Horns" in 2002? Hint


Question 13 of 20
13. Buddy Guy won the 2002 Handy Award for "Contemporary Album of the Year". What album did he win for? Hint


Question 14 of 20
14. Who was the 2002 "Acoustic Artist of the Year"? Hint


Question 15 of 20
15. Who was the 2002 "Contemporary Artist of the Year"? Hint


Question 16 of 20
16. The 2002 winner for "Blues Entertainer of the Year" was also the winner in 1981, the first year the award was presented. Who was he or she? Hint


Question 17 of 20
17. What album did Marcia Ball win "Blues Album of the Year" for? Hint


Question 18 of 20
18. Who was the 2002 winner for "Soul Blues Male Artist of the Year"? Hint


Question 19 of 20
19. Who was the 2002 "Traditional Male Artist of the Year"? Hint


Question 20 of 20
20. Pinetop Perkins won "Instrumentalist of the Year-Keyboards" in 2002. How many times has he won this category? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which band won the 2002 Handy Award for "Band of the Year"?

Answer: Rod Piazza and The Mighty Flyers

The Flyers have won the category three out of the last four years (1999, 2000, and 2002). Taj Mahal and The Phantom Blues Band interrupted the streak with a win in 2001.
2. Who was the 2002 winner for "Best New Artist of the Year"?

Answer: Otis Taylor

Otis Taylor beat out The Crudup Brothers, Harry "Big Daddy" Hypolite, Rico McFarland, and Paul Reddick and The Sidemen to win the 2002 Handy.
3. Shemekia Copeland was the 2002 winner for "Contemporary Female Artist". How many times has she won that award?

Answer: two

Copeland became the fourth two time winner in the category in 2002. Susan Tedeschi has also won it twice. Etta James won it three times, and Koko Taylor won the award 13 times, including nine straight from 1980-1988.
4. Charlie Musselwhite won the 2002 Handy Award for "Song of the Year". What song did he win it for?

Answer: Charlie's Old Highway 51

Musselwhite beat out James Harmon, Eric Bibb, Otis Taylor, and Mem Shannon.
5. The Award for "Traditional Album of the Year" went to R.L. Burnside. What album did he win for?

Answer: Burnside on Burnside

Burnside was a first-time winner in this category in 2002. 'Jealous' (1986) and 'Chill Out' (1996) were award winners for John Lee Hooker. 'Hold On' won for Lowell Fulson in 1993.
6. Who won "Instrumentalist of the Year-Drums" in 2002?

Answer: Willie "Big Eyes" Hall

Hall won his fourth Handy Award for drumming in 2002.
7. The "Historical Blues Album of the Year" honors an older blues album. Who won in 2002 for 'Fathers and Sons'?

Answer: Muddy Waters

Muddy Waters' win in 2002 was his eighth Handy Award.
8. The 2002 winner for the "Acoustic Album of the Year" won for his second time in the category. Who was he?

Answer: John Hammond

Hammond won in 2002 for 'Wicked Grin'. He also won in 1993 for 'Got Love If You Want It'.
9. The "Comeback Album of the Year" was 'Here And Now'. Who recorded it?

Answer: Ike Turner

Yes, that's Ike Turner, Tina's ex-husband.
10. The award for "Soul Blues Female Artist of the Year" has been given out for ten years. The 2002 winner claimed it for the seventh time. Who was she?

Answer: Etta James

Ruth Brown (1998) and Irma Thomas (1995, 1997) are the only artists to break Etta James' stranglehold on this award.
11. The 2002 Handy winner for "Traditional Female Artist of the Year" won for the fourth straight time, and sixth time overall. Who was she?

Answer: Koko Taylor

Taylor has also won the "Contemporary Female Artist of the Year" thirteen times.
12. Who won "Instrumentalist of the Year- Horns" in 2002?

Answer: Roomful of Blues

Roomful collected their second Handy for Horns in 2002.
13. Buddy Guy won the 2002 Handy Award for "Contemporary Album of the Year". What album did he win for?

Answer: Sweet Tea

All four albums were winners for Buddy Guy. 'Damn Right I've Got The Blues' won in 1992. 'Feels Like Rain' won in 1993. 'Slippin' In won in 1995. Guy won the 2002 award for 'Sweet Tea'.
14. Who was the 2002 "Acoustic Artist of the Year"?

Answer: Keb' Mo'

Keb' Mo' won the category for the sixth straight year in 2002.
15. Who was the 2002 "Contemporary Artist of the Year"?

Answer: Eddy Clearwater

Clearwater was a first-time winner in 2002. Albert Collins and Robert Cray lead the way in this category with four wins apiece.
16. The 2002 winner for "Blues Entertainer of the Year" was also the winner in 1981, the first year the award was presented. Who was he or she?

Answer: B.B. King

King won for the fourth straight time in 2002, and has won five times overall, the most wins in the category.
17. What album did Marcia Ball win "Blues Album of the Year" for?

Answer: Presumed Innocent

'Greasy Kid Stuff' was by Kid Ramos. 'Smokin' Joint' was by Kim Wilson. 'White African' was by Otis Taylor. All were nominated in the category, but Marcia Ball won for 'Presumed Innocent'.
18. Who was the 2002 winner for "Soul Blues Male Artist of the Year"?

Answer: Little Milton

Little Milton also took home a Handy in 2002 for "Soul Blues Album of the Year".
19. Who was the 2002 "Traditional Male Artist of the Year"?

Answer: R.L. Burnside

Burnside, a two-time winner in this category, also took home a 2002 Handy for "Traditional Album of the Year".
20. Pinetop Perkins won "Instrumentalist of the Year-Keyboards" in 2002. How many times has he won this category?

Answer: 10

Pinetop collected his tenth Handy Award for his keyboard playing in 2002.
Source: Author ashlybug

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us