FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hell No We Wont Go
Quiz about Hell No We Wont Go

Hell No. We Won't Go! Trivia Quiz


It was the resistance chant of the 1960s. Uncle Sam needs you to answer these questions about opposition to war and conscription as told in folk, rock, and soul music.

A multiple-choice quiz by oscarguy. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Political Songs

Author
oscarguy
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,802
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
800
- -
Question 1 of 15
1. One of the very first general war protest songs was Bob Dylan's "Blowing in the Wind", made popular by Peter, Paul and Mary. It's a powerful song that started a solid decade of protest songs. What question does "Blowing in the Wind" NOT ask? Hint


Question 2 of 15
2. In August of 1965, Donovan released an EP (four songs on a single) in Britain entitled and including "Universal Soldier". Although "Universal Soldier" is strongly associated with Donovan as a folk standard, the song was written by which of the following people? Hint


Question 3 of 15
3. Do you remember hearing these lines in a 1965 protest hit? "There'll be no one to save with the world in a grave", "You don't believe in war, but what's that gun you're totin'", "Hate your next door neighbor, but don't forget to say grace". What was the song and who was the artist? Hint


Question 4 of 15
4. Gimme an "F"! Country Joe beseeches us to spell "fish" on "I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die-Rag" from the 1967 Vanguard album. Despite the peppy jug band tone of the song, it's a tough protest number aimed squarely at the Vietnam conflict. On the off-beat side, though, besides "do-wacka-do", what is the word repeated over and over by the backing singers in the studio version of the song? Hint


Question 5 of 15
5. "He blesses the boys as they stand in line; the smell of gun grease and their bayonets they shine. He's there to help them all that he can; to make them feel wanted he's a good holy man". Eric Burdon and the Animals recorded this 1968 epic song questioning religious ethics in war. What is the title? Hint


Question 6 of 15
6. Peter, Paul and Mary released their "Album 1700" in 1967. One track shines, "The Great Mandella", a heart-wrenching tale of a conscientious objector and his confrontation with his hawk-like father. The song ends tragically. "The Great Mandella", though,is a song with parentheses following the title. What does the title look like with the parentheses? Hint


Question 7 of 15
7. The Beatles didn't shy away from protest in "The Continuing Story of Bungalow Bill", an obvious allegory of American military action. They describe a hunter who could easily be, of course, a soldier. Which of the following does NOT describe the adventures of Bungalow Bill? Hint


Question 8 of 15
8. Richie Havens is widely remembered for his performance of "Freedom" at the Woodstock Festival. Another of his outstanding protest songs describes a symbolic soldier who carries his state-of-the-art weapon through wars from the Revolutionary War (musket) to Vietnam (M-15). What is this song? Hint


Question 9 of 15
9. Protest songs could rock, too. Creedence Clearwater Revival took "Fortunate Son" to number one on U.S. charts as it rocked loudly when it comes to having star-spangled eyes, being a millionnaire's son, or above all, going down to war, "It ain't me, it ain't me, I ain't no military son". Which Creedence Clearwater Revival did this beat-driven song appear on? Hint


Question 10 of 15
10. Protest against the protest! Not all songs carried a preference for peace. Merle Haggard wrote and recorded a no-nonsense reaction to peaceniks and objectors to war called "The Fightin' Side of Me" released in 1970. Which of the following lines is NOT in Merle's song? Hint


Question 11 of 15
11. Bob Dylan was unquestionably on the forefront of the anti-war protest folk song movement. In his 1963 composition, "Masters of War" he lashes out at the "higher ups" who start and control war. In an extreme moment of bitterness, which of the following does Bob say he hopes happens to them? Hint


Question 12 of 15
12. Joan Baez sang a dedicated and loving song to her husband, David Harris, as he spent time in prison and she carried their baby. David expressed his opposition to the war by his own means. What was the reason that he did time? Hint


Question 13 of 15
13. Arlo Guthrie recorded what must be one of the most entertaining, poignant, and cool protest songs of the 60's -- "Alice's Restaurant Massacree". His saga of his experiences at Whitehall Street, or the induction center, is commentary on the absurdities and inequities of the Selective Service System. What is the one question NOT asked of Arlo by the officials, verbally or in writing, at the induction center? Hint


Question 14 of 15
14. In 1971 Freda Payne recorded a catchy soul number decrying the war as "useless". What was the name of Freda's song? Hint


Question 15 of 15
15. Edwin Starr jumped in feet first with a blast at war in his song of the same name ("War"). He tells us that war is a heartbreaker, a friend to the undertaker, among other dire things, but what does Edwin say war is good for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the very first general war protest songs was Bob Dylan's "Blowing in the Wind", made popular by Peter, Paul and Mary. It's a powerful song that started a solid decade of protest songs. What question does "Blowing in the Wind" NOT ask?

Answer: How many wars must be fought to the end before the laws start to mend?

It took Peter, Paul and Mary to chart Dylan's "Blowing in the Wind" in July, 1963. Dylan would not have a chart item until 1965 with "Subterranean Homesick Blues". "Blowing in the Wind" can be counted as one of the very first anti-war anthems. In a very big sense, the popular music scene would never be quite the same again.
2. In August of 1965, Donovan released an EP (four songs on a single) in Britain entitled and including "Universal Soldier". Although "Universal Soldier" is strongly associated with Donovan as a folk standard, the song was written by which of the following people?

Answer: Buffy St. Marie

Buffy St. Marie composed "Universal Soldier"and sang it on her first album, "It's My Way". Glen Campbell also had a hit with it.
3. Do you remember hearing these lines in a 1965 protest hit? "There'll be no one to save with the world in a grave", "You don't believe in war, but what's that gun you're totin'", "Hate your next door neighbor, but don't forget to say grace". What was the song and who was the artist?

Answer: Eve of Destruction/BarryMcGuire

There was nothing subtle about Barry McGuire's "Eve of Destruction". This raspy-voiced singer, freshly emerged from The New Christy Minstrels (easily recognized as lead on their 1963 hit "Green, Green"), took the airwaves by storm with this angry and frightening prophecy of doom. Nonetheless, the song went to number 1 in the U.S. and number 3 in Britain.

It was written by P.F. Sloan, a prolific composer of the era. Barry eventually transitioned successfully into gospel and Christian music.
4. Gimme an "F"! Country Joe beseeches us to spell "fish" on "I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die-Rag" from the 1967 Vanguard album. Despite the peppy jug band tone of the song, it's a tough protest number aimed squarely at the Vietnam conflict. On the off-beat side, though, besides "do-wacka-do", what is the word repeated over and over by the backing singers in the studio version of the song?

Answer: psychedelic, psychedelic, psychedelic, psychedelic

Country Joe and the Fish managed to address anti-war sentiment, free love, and drugs with a sense of humor without losing sight of their intended message. Their entire career has been punctuated by the performance of "I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die-Rag" at the Woodstock Festival.

At the legendary outdoor concert, though, Joe had the crowd cheering an entirely different word beginning with "F".
5. "He blesses the boys as they stand in line; the smell of gun grease and their bayonets they shine. He's there to help them all that he can; to make them feel wanted he's a good holy man". Eric Burdon and the Animals recorded this 1968 epic song questioning religious ethics in war. What is the title?

Answer: Sky Pilot

The album version of "Sky Pilot" runs seven and a half minutes, making it quite a saga. Typical of long songs at the time, it was released as a side-one, side-two single. It was side one that charted at number 14 in the U.S. The saga concerns a military chaplain who blesses soldiers and airmen going into battle then later reflects on the "Thou Shalt Not Kill" commandment.
6. Peter, Paul and Mary released their "Album 1700" in 1967. One track shines, "The Great Mandella", a heart-wrenching tale of a conscientious objector and his confrontation with his hawk-like father. The song ends tragically. "The Great Mandella", though,is a song with parentheses following the title. What does the title look like with the parentheses?

Answer: The Great Mandella (The Wheel of Life)

"The Great Mandella" was written by Peter Yarrow of the famous PP&M trio. For opponents of war "The Great Mandella" is an important and meaningful song.
7. The Beatles didn't shy away from protest in "The Continuing Story of Bungalow Bill", an obvious allegory of American military action. They describe a hunter who could easily be, of course, a soldier. Which of the following does NOT describe the adventures of Bungalow Bill?

Answer: He burned his hunting permit and went off to follow the sun.

Lyrics go: "The children asked him if to kill was not a sin. 'Not when he looked so fierce', his Mommy butted in. If looks could kill, it would have been us instead of him". From "The Beatles" (White Album).
8. Richie Havens is widely remembered for his performance of "Freedom" at the Woodstock Festival. Another of his outstanding protest songs describes a symbolic soldier who carries his state-of-the-art weapon through wars from the Revolutionary War (musket) to Vietnam (M-15). What is this song?

Answer: Handsome Johnny

Richie performed "Handsome Johnny" at Woodstock. The song was originally passed to Havens by Lou Gossett. Havens continued to add verses in order to accomodate subsequent wars and expressed in 1993 liner notes that "Hopefully, no other verses will need to be added".
9. Protest songs could rock, too. Creedence Clearwater Revival took "Fortunate Son" to number one on U.S. charts as it rocked loudly when it comes to having star-spangled eyes, being a millionnaire's son, or above all, going down to war, "It ain't me, it ain't me, I ain't no military son". Which Creedence Clearwater Revival did this beat-driven song appear on?

Answer: Willy and the Poor Boys

"Willy and the Poor Boys" was the fourth LP release by Creedence Clearwater Revival and it included "Fortunate Son". Even though the song had a clear stance on opposition to war, the tune turned up in the late 90's as accompaniment to a television commercial for designer jeans. Times have changed.
10. Protest against the protest! Not all songs carried a preference for peace. Merle Haggard wrote and recorded a no-nonsense reaction to peaceniks and objectors to war called "The Fightin' Side of Me" released in 1970. Which of the following lines is NOT in Merle's song?

Answer: When you're running down our country cow, you're walkin' on the fightin' side of me.

The line actually goes "When you're running down our country, hoss...". This song with a very strong and popular stance went to number 1 on Billboard Country charts. All opinions aside, it's a toe-tapper. For more Merle Haggard ,look for his "Okie from Muskogee".
11. Bob Dylan was unquestionably on the forefront of the anti-war protest folk song movement. In his 1963 composition, "Masters of War" he lashes out at the "higher ups" who start and control war. In an extreme moment of bitterness, which of the following does Bob say he hopes happens to them?

Answer: that they die

"Masters of War" appears on the 1963 release, "The Freewheelin' Bob Dylan". Dylan says in the liner notes, "I don't sing songs which I hope people will die, but I couldn't help it in this one. The song is sort of a striking out, a reaction to the last straw, a feeling of what can you do"?
12. Joan Baez sang a dedicated and loving song to her husband, David Harris, as he spent time in prison and she carried their baby. David expressed his opposition to the war by his own means. What was the reason that he did time?

Answer: draft resistance

David Harris stood by his own convictions and was dealt a three year sentence for draft resistance. He served twenty months. His and Joan's baby was born six months into his time spent in prison. The couple married in 1968 and divorced in 1973.
13. Arlo Guthrie recorded what must be one of the most entertaining, poignant, and cool protest songs of the 60's -- "Alice's Restaurant Massacree". His saga of his experiences at Whitehall Street, or the induction center, is commentary on the absurdities and inequities of the Selective Service System. What is the one question NOT asked of Arlo by the officials, verbally or in writing, at the induction center?

Answer: Kid, can you, kill, kill, kill?

Arlo became a hero of the Newport Folk Festival by singing the hilarious and sardonic "Alice's Restaurant Massacree" in 1967. The song is sly in its roundabout advice on not becoming a draftee. The story goes on for more than eighteen minutes, making it quite a pop epic.
14. In 1971 Freda Payne recorded a catchy soul number decrying the war as "useless". What was the name of Freda's song?

Answer: Bring the Boys Home

By 1971 public sentiment had swayed to ending the war. An anti-war soul song that went to number 12 on the charts was an indicator. It would be another two years before troops would pull out of Southeast Asia.
15. Edwin Starr jumped in feet first with a blast at war in his song of the same name ("War"). He tells us that war is a heartbreaker, a friend to the undertaker, among other dire things, but what does Edwin say war is good for?

Answer: absolutely nothing

"War" went to number one in 1970. Edwin also had a number 26 hit with "Stop the War Now" in 1971. The heavy-hitting soul song pulls no punches. According to landscaper.net, VFW Magazine (June-July 2003)reports that the eleven year Vietnam war cost $200 billion, 47,413 deaths (86% Caucasian, 12.5% African-American, the remainder listed as others.

The peak number of troops in Vietnam was in April, 1969 with 543,000 troops on duty. In all, 3 million people, American, Vietnamese, and foreign (anyone else), were killed and one million more were wounded.

In 1972, 40,000 men, opting not to be drafted, were in Canada.
Source: Author oscarguy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us