Quiz about Musical Instruments
Quiz about Musical Instruments

10 Questions: Musical Instruments Multiple Choice Quiz | Music


Did you pay attention in band in school? Let's find out!

A multiple-choice quiz by doodlepup. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Other Music
  8. »
  9. Musical Instruments

Author
doodlepup
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,616
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1883
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What two instruments are in the key of F? Hint

Flute and Tenor Sax
Bassoon and Piccolo
Alto Sax and Oboe
French Horn and English Horn

2. If you have one flat in your key signature, what major key are you in? Hint

Bb
F
G
C

3. What's not a double reeded instrument? Hint

Oboe
Clarinet
Bassoon
English Horn

4. What category does the marimba belong in? Hint

Brass
Percussion
Woodwind
Oddball

5. What instrument is the highest pitched? Hint

Soprano Sax
Piccolo
Flute
oboe

6. Which percussion instrument is pitched? Hint

Snare Drum
Tambourine
Bass Drum
Timpani

7. What instrument is typically not in concert key? Hint

Oboe
Bassoon
Flute
Clarinet

8. What instrument is not usually in a concert band? Hint

French Horn
Oboe
Clarinet
Accordion

9. Which of these instruments has NEVER had music written in bass clef? Hint

Bass Clarinet
French Horn
Trombone
Baritone Sax

10. What's the lowest note on an advanced model flute? Hint

Low C
Low B
Low Bb
Low A


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What two instruments are in the key of F?

Answer: French Horn and English Horn

Flute is in concert key.
Tenor sax is in Bb.
Alto sax is in Eb.
Piccolo is in concert key.
Bassoon is in concert key.
2. If you have one flat in your key signature, what major key are you in?

Answer: F

Bb has two flats.
G has one sharp.
C has no flats or sharps at all.
3. What's not a double reeded instrument?

Answer: Clarinet

Clarinet is single reeded.
4. What category does the marimba belong in?

Answer: Percussion

Marimba is a mallet percussion instrument.
5. What instrument is the highest pitched?

Answer: Piccolo

Piccolo is an octave higher than the flute.
6. Which percussion instrument is pitched?

Answer: Timpani

Timpani are tuned to definite pitches and are used as melodic and rhythmic instruments.
7. What instrument is typically not in concert key?

Answer: Clarinet

Clarinet is usually in concert Bb.
8. What instrument is not usually in a concert band?

Answer: Accordion

Accordions are most often found in dance combos, not in orchestra or band.
9. Which of these instruments has NEVER had music written in bass clef?

Answer: Baritone Sax

Even though Bass Clarinet has "Bass" in its name, its music is still written in treble clef these days. In the old days, however, bass clef was commonly used for that instrument.
10. What's the lowest note on an advanced model flute?

Answer: Low B

Student flutes are made with a C foot, but advanced models are made with a low B.
Source: Author doodlepup

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us