Quiz about Band Instruments
Quiz about Band Instruments

Band Instruments | 10 Question Music Multiple Choice Quiz


Do you like band? I do! Here is an easy quiz about band instruments.

A multiple-choice quiz by kaileigha. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Other Music
  8. »
  9. Musical Instruments

Author
kaileigha
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
254,937
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2313
Last 3 plays: Jennifer5 (10/10), gogetem (5/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One of these is not like the others. Which instrument does not belong? Hint

Bassoon
Flute
Trumpet
Clarinet

2. The oboe is what type of instrument? Hint

Brass
Woodwind
Percussion
Strings

3. Instruments play in different keys.

True
False

4. I can play the highest notes in the band. I am a smaller version of a more common instrument. I play in the key of C. What instrument am I? Hint

Clarinet
Piccolo
Tuba
French Horn

5. What is used to hold the reed to the mouthpiece? Hint

Ligature
Glue
Embouchure
Clay

6. Some brass instruments use reeds.

True
False

7. To make a brass instrument sound different this is placed in the bell. Hint

An apple
A sock
A mute
A piece of paper

8. The piano, though it has strings, is actually in what band family? Hint

Brass
Percussion
Woodwind
All of these

9. The clarinet is usually this color. Hint

Black
Brown
Purple
Gold

10. Considered to be the heart-beat of the band, this group of instruments has the most diversity, and largest range within itself. Hint

String
Brass
Percussion
Woodwind




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of these is not like the others. Which instrument does not belong?

Answer: Trumpet

The trumpet is a brass instrument while the others are woodwind instruments.
2. The oboe is what type of instrument?

Answer: Woodwind

The oboe is a double reed instrument.
3. Instruments play in different keys.

Answer: True

Instruments are made to play in different keys. If a flute is playing a B-flat, a clarinet must play a C to make the same sound.
4. I can play the highest notes in the band. I am a smaller version of a more common instrument. I play in the key of C. What instrument am I?

Answer: Piccolo

The piccolo is in the flute family. There are also alto and bass flutes.
5. What is used to hold the reed to the mouthpiece?

Answer: Ligature

A ligature is usually metal and is tightend around the reed and mouthpiece.
6. Some brass instruments use reeds.

Answer: False

Reeds are only found in the woodwind family. The saxophone, because it has a reed, is a woodwind, even if it's made of brass.
7. To make a brass instrument sound different this is placed in the bell.

Answer: A mute

There are different types of mutes, all used to make the instrument sound slightly different.
8. The piano, though it has strings, is actually in what band family?

Answer: Percussion

Since there is no breath used in playing the piano it cannot be a part of the Brass or Woodwind families.
9. The clarinet is usually this color.

Answer: Black

Although the instrument can be dyed any color, most clarinets are black.
10. Considered to be the heart-beat of the band, this group of instruments has the most diversity, and largest range within itself.

Answer: Percussion

Percussion instruments range from tonal to non-tonal. There are shakers, slides, drums, cymbals and keyboard instruments to name a few.
Source: Author kaileigha

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Jennifer5: 10/10
Jan 20 2023 : gogetem: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 98: 10/10
Dec 30 2022 : Guest 148: 8/10
Dec 17 2022 : Guest 74: 10/10
Dec 09 2022 : Guest 47: 9/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us