Quiz about Musical Instruments
Quiz about Musical Instruments

Musical Instruments Trivia Quiz


See if you can match the instrument with the description.

A multiple-choice quiz by ladymacb29. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Other Music
  8. »
  9. Musical Instruments

Author
ladymacb29
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
19,500
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
8412
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 184 (8/10), Guest 73 (9/10), Guest 210 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This instrument looks and is played like a violin, but it is a bit larger. Hint

Viola
Bass
Cello
Flute

2. This instrument is normally made of a black wood, is played with a double reed, and sometimes has a 'nasal' sound to it. Hint

Trombone
Clarinet
Oboe
Flute

3. This instrument looks like a bed post and is played with a double reed that connects to the instrument using a bocal. Hint

Oboe
Bassoon
Trumpet
Flute

4. This is one of the few (if not the only) brass instrument which uses a slide, not valves, in order to change the pitch. Hint

Trombone
Euphonium
Trumpet
French Horn

5. This brass instrument needs the player's hand in the bell in order to help control the pitch. Hint

Trumpet
Trombone
French Horn
Tuba

6. This instrument is commonly made out of a silver-coloured metal and is played by blowing across, not into, the mouthpiece. Hint

Oboe
Tuba
Clarinet
Flute

7. This instrument is usually made out of a black wood, and is played using a single reed with a ligature. Hint

Clarinet
Bassoon
Oboe
Saxophone

8. This instrument is mainly known for jazz music. It is a woodwind, but made out of metal and it curves up near the bell. Hint

Flute
Clarinet
Saxophone
Trombone

9. This instrument is in the oboe family. It is longer with a bell that balloons out a little and the reed fits into a bocal. Hint

Bassoon
English Horn
Clarinet
Trombone

10. This string instrument is too big to hold under a chin, so it is played with the instrument between the player's legs. Hint

Cello
Violin
Viola
Guitar




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This instrument looks and is played like a violin, but it is a bit larger.

Answer: Viola

2. This instrument is normally made of a black wood, is played with a double reed, and sometimes has a 'nasal' sound to it.

Answer: Oboe

If you picked clarinet, that's a single reed!
3. This instrument looks like a bed post and is played with a double reed that connects to the instrument using a bocal.

Answer: Bassoon

4. This is one of the few (if not the only) brass instrument which uses a slide, not valves, in order to change the pitch.

Answer: Trombone

5. This brass instrument needs the player's hand in the bell in order to help control the pitch.

Answer: French Horn

6. This instrument is commonly made out of a silver-coloured metal and is played by blowing across, not into, the mouthpiece.

Answer: Flute

7. This instrument is usually made out of a black wood, and is played using a single reed with a ligature.

Answer: Clarinet

8. This instrument is mainly known for jazz music. It is a woodwind, but made out of metal and it curves up near the bell.

Answer: Saxophone

9. This instrument is in the oboe family. It is longer with a bell that balloons out a little and the reed fits into a bocal.

Answer: English Horn

10. This string instrument is too big to hold under a chin, so it is played with the instrument between the player's legs.

Answer: Cello

A guitar is the only one that isn't held under the chin, but you don't play it with the guitar between your legs!
Source: Author ladymacb29

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 07 2022 : Guest 184: 8/10
Dec 06 2022 : Guest 73: 9/10
Dec 01 2022 : Guest 210: 1/10
Nov 30 2022 : Guest 24: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 58: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 74: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 106: 3/10
Nov 28 2022 : Guest 73: 4/10
Nov 26 2022 : Guest 46: 10/10

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us