Quiz about SM
Quiz about SM

S&M Trivia Quiz


This quiz will focus on Metallica's special concert and album entitled "S&M".

A multiple-choice quiz by RedHook13. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Metallica

Author
RedHook13
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,930
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
166
Last 3 plays: Guest 98 (9/10), Guest 71 (5/10), 1995Tarpon (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Metallica's "S&M" album was recorded with which orchestra group? Hint

London Philharmonic Orchestra
San Francisco Symphony
Trans-Siberian Orchestra
Chicago Symphony Orchestra

2. Who was the conductor in charge of the orchestra on Metallica's "S&M"? Hint

Philip Glass
Vince DiCola
Michael Kamen
Leonard Bernstein

3. Metallica's "S&M" featured two original tracks; which of these is the name of one of those tracks? Hint

No Leaf Clover
Four Leaf Clover
Three Leaf Clover
One Leaf Clover

4. What was the title of the second of the two original tracks on Metallica's "S&M?" Hint

+ Human
& Human
= Human
- Human

5. "S&M" was the final album recorded with which Metallica band member? Hint

Dave Mustaine
Jason Newsted
Cliff Burton
Kirk Hammett

6. Which Metallica song performed for the "S&M" album won a Grammy award for Best Rock Instrumental Performance? Hint

One
The Call of Ktulu
Enter Sandman
Nothing Else Matters

7. Metallica's "S&M" performance began with which song, originally composed by Italian composer Ennio Morricone for the film "The Good, the Bad and the Ugly"? Hint

O Fortuna
Orion
The Ecstacy of Gold
The Touch

8. Metallica's "S&M" album was released on April 23, 1999, one day after the live concert was recorded.

True
False

9. In which California city did Metallica perform the "S&M" concert? Hint

Berkeley
Anaheim
San Francisco
Fresno

10. What do the initials of Metallica's "S&M" album stand for? Hint

Symphony and Metallica
Silver and Metallic
Soft and Metal
Sex and Magic


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Metallica's "S&M" album was recorded with which orchestra group?

Answer: San Francisco Symphony

Metallica and the San Francisco Symphony collaborated to perform the "S&M" live album. Metallica's main recording studio is located in San Rafael, California, a city a few miles north of San Francisco.
2. Who was the conductor in charge of the orchestra on Metallica's "S&M"?

Answer: Michael Kamen

Composer Michael Kamen (1948-2003) conducted the San Francisco Symphony's performance during the "S&M" concert. Michael Kamen composed music for numerous movies and television series. Michael Kamen passed away in 2003 after suffering a heart attack.
3. Metallica's "S&M" featured two original tracks; which of these is the name of one of those tracks?

Answer: No Leaf Clover

"No Leaf Clover" was the name of one of two original tracks performed at "S&M." "No Leaf Clover" would receive a singles release on March 13, 2000. The song would rank number one on Billboard's Hot Mainstream Rock Tracks list.
4. What was the title of the second of the two original tracks on Metallica's "S&M?"

Answer: - Human

"- Human" or "Minus Human" was the second of two original songs recorded during Metallica's "S&M" concert. This track did not receive as many accolades as "No Leaf Clover."
5. "S&M" was the final album recorded with which Metallica band member?

Answer: Jason Newsted

"S&M" was the final album recorded with bassist Jason Newsted. Newsted joined Metallica in 1986, following the death of Cliff Burton. He left Metallica in 2001 and was replaced by David Trujillo. His final song with Metallica was "I Disappear" a single written for the film "Mission: Impossible II" in 2000.
6. Which Metallica song performed for the "S&M" album won a Grammy award for Best Rock Instrumental Performance?

Answer: The Call of Ktulu

"The Call of Ktulu was originally released on the Metallica album "Ride the Lightning" in 1984. It received an orchestral remake for the "S&M" concert. It received a Grammy Award for Best Rock Instrumental Performance in 2001.
7. Metallica's "S&M" performance began with which song, originally composed by Italian composer Ennio Morricone for the film "The Good, the Bad and the Ugly"?

Answer: The Ecstacy of Gold

"The Ecstacy of Gold" was first composed by Ennio Morricone to coincide with the film "The Good, The Bad and The Ugly." Metallica usually opens concerts with a heavy metal rendition of the song. For "S&M", it also received a symphonic metal remake.
8. Metallica's "S&M" album was released on April 23, 1999, one day after the live concert was recorded.

Answer: False

The "S&M" concert was recorded on April 21-22, 1999. The live album was not released until November 23, 1999. The album ranked as high as number one in Sweden, Australia, Germany and Norway and as high as number two in America.
9. In which California city did Metallica perform the "S&M" concert?

Answer: Berkeley

Metallica's "S&M" concert was recorded live at the Berkeley Community Theatre in Berkeley, California.
10. What do the initials of Metallica's "S&M" album stand for?

Answer: Symphony and Metallica

The initials of Metallica's "S&M" album stands for Symphony and Metallica. The logo featured an S in the shape of a clef and a jagged M taken from Metallica's logo.
Source: Author RedHook13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 03 2023 : Guest 98: 9/10
Jan 02 2023 : Guest 71: 5/10
Dec 12 2022 : 1995Tarpon: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series RedHook13's iPod:

Quizzes on bands compiled for FunTrivia. These bands are mostly rock and metal.

  1. S&M Average
  2. Mushroomhead Average
  3. Bauhaus Average
  4. Five Finger Death Punch Average
  5. Device Average
  6. Qantice Easier
  7. Permanently Institutionalized Average
  8. Quiz of Crimson Blood Average

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us